|
Det här med att laga mat på "ogräs" har alltid intresserat mig, men jag har inte hittat så många recept på annat än nässelsoppa eller "tillagas som spenat", vilket inte är så spännande... Det står ju heller aldrig hur det smakar!
Är det någon som har några favoritrecept med ogräs att dela med sig av? Vilka ogräs är godast? Nässelsoppa och stuvad kirskål är väl det jag ätit av mest. Tips på andra godsaker mottages tacksamt!
Maskrosor. Småblad gillar jag att ha i sallader, fast lite beskt är det ju och en hel maskrosmatta orkar man ju knappast få i sig...  . Visst går det att göra maskrosvin....?? Har aldrig testat. Jag väntar oxå på nya recept, kul
pialotta
16-05-2005, 21:06
Stuvad svinmålla! Gottigotti, men skörda innan de går i blom.
Susanna
17-05-2005, 19:08
Förra veckan hackade jag små blad från kirskkål och blandade med hackad lök, vitlök, olivolja och kryddor, blandade även i bitar av fetaost. La fyllningen i en en smördegspaj och gräddade i ugn. Det var faktiskt riktigt gott med kirskål!
AndreasBlomquist
18-05-2005, 23:54
CITAT (Susanna @ 17-05-2005, 20:08) Förra veckan hackade jag små blad från kirskkål och blandade med hackad lök, vitlök, olivolja och kryddor, blandade även i bitar av fetaost. La fyllningen i en en smördegspaj och gräddade i ugn. Det var faktiskt riktigt gott med kirskål! Med den blandningen så är det imponerande att du lyckades urskilja smaken på Kirskålen, fast det är klart det framgick ju inte i vilka mängder du hade utav Kirskål, bara att de var små...
Kajsa H
28-05-2005, 16:23
Vill gärna tipsa om en bra "ogräsbok" som är relativt nyutkommen. Den heter "Naturens Läckerheter", är skriven av Inger Ingmansson. Där kan man följa årstiderna med tips på vilda växter som är ätliga, och olika recept att prova. Det står även lite historia och skrock och sånt om de olika växterna.
Susanna
28-05-2005, 20:06
CITAT (AndreasBlomquist @ 19-05-2005, 00:54) CITAT (Susanna @ 17-05-2005, 20:08) Förra veckan hackade jag små blad från kirskkål och blandade med hackad lök, vitlök, olivolja och kryddor, blandade även i bitar av fetaost. La fyllningen i en en smördegspaj och gräddade i ugn. Det var faktiskt riktigt gott med kirskål! Med den blandningen så är det imponerande att du lyckades urskilja smaken på Kirskålen, fast det är klart det framgick ju inte i vilka mängder du hade utav Kirskål, bara att de var små...  Hej! Ja, kanske smakade det mer feta än kirskål! Fast jag hade faktiskt en stor mängd kirs, 5 liter till 5 små pajer!
CITAT (Kajsa H @ 28-05-2005, 17:23) Vill gärna tipsa om en bra "ogräsbok" som är relativt nyutkommen. Den heter "Naturens Läckerheter", är skriven av Inger Ingmansson. Där kan man följa årstiderna med tips på vilda växter som är ätliga, och olika recept att prova. Det står även lite historia och skrock och sånt om de olika växterna. Inger Ingmansson är bra! Ett annat enkelt tips är "gröna plättar" eller "gröna pannkakor". Funkar med spenat, mangold, rödbetsblast, nässlor, kirskål, målla, eller nåt annat "lagom mört". Förväll det gröna lätt (helst i så lite vatten som möjligt, och bara så de blir mjuka - vi vill ju ha kvar så mycket näring som möjligt, eller hur?). Häll bort spadet (eller drick upp det), finhacka och häll ner i pannkaksmeten och gör plättarna som vanligt.
gammelnalle
30-05-2005, 19:02
MASKROSVIN http://sv.wikipedia.org/wiki/Maskrosvinschkål ocsch vällkommna... hick
Min mamma gjorde maskrosvin innan det blev olagligt. Det var det hemskaste jag har druckit.  Mamma gillade det inte heller, men mormor "fick ner det", så dit fraktades resten.
netaave
30-05-2005, 21:19
CITAT (gammelnalle @ 30-05-2005, 20:02) MASKROSVIN http://sv.wikipedia.org/wiki/Maskrosvinschkål ocsch vällkommna... hick  När vi var unga gick vi på en allmänning och plockade maskrosblommor, handlarn bodde där, nästa dag när vi kom frågade han "Och hur mycket russin och socker ska ni ha då?
netaave
30-05-2005, 21:21
Det här med att använda späda rödbetsskott i salladen, tar inte själva rödbetan skada av att man plockar bort små blad när dom kommer?
Sulawesii
31-05-2005, 10:28
CITAT (Boxer @ 30-05-2005, 21:28) Min mamma gjorde maskrosvin innan det blev olagligt. ? Vaddå olagligt?
CITAT (netaave @ 30-05-2005, 22:21) Det här med att använda späda rödbetsskott i salladen, tar inte själva rödbetan skada av att man plockar bort små blad när dom kommer? En del blad kan man plocka, men om man plockar alla blad hela tiden blir det nog inte så mycket rot på rödbetan...
CITAT (Sulawesii @ 31-05-2005, 11:28) CITAT (Boxer @ 30-05-2005, 21:28) Min mamma gjorde maskrosvin innan det blev olagligt. ? Vaddå olagligt? För att citera den wikipedia-sida som hänvisas till: "Tillverkningen av maskrosvin blev olaglig i Sverige år 1978, men är sedan 1994 tillåten igen." Så det verkar vara fritt fram nuförtiden
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|