Jag r uppvuxen med murkelplockning p vren och minns fortfarande hur spnnande det var att flja med frldrarna ut och plocka. Tyvrr har man ftt mer och mer kunskap om hur giftig stenmurklan r och numera avrder man frn att ta stenmurkla.
Livsmedelsverket sger (lng och detaljerad artikel men hr r slutklmmen):
"Utver den kunskap vi haft under lng tid att konsumtion av stenmurkla kan ge upphov till akut frgiftning, har vi nu ven vetskap om att det freligger risk fr reproduktionstoxicitet och induktion av cancer. D det visat sig omjligt att i tillrckligt hg grad avlgsna stenmurklans gifter har nordiska livsmedelstoxikologer i Nordiska Ministerrdets regi efter genomgng av den samlade vetenskapliga litteraturen om stenmurklan och dess gifter kommit till fullstndig enighet om att det r olmpligt att ta stenmurkla (35).
--------------------------------------------------------------------------------
Goda rd om stenmurkla
Huvudavsikten med denna artikel r att redovisa fakta om stenmurklan och dess gifter s att den enskilde konsumenten kan avgra om det r vrt risken att frtra svampen. Den som lyder rd r vis, heter det. Vi rekommenderar allts att du avstr frn att ta stenmurklan, men naturligtvis kan ingen hindras frn att plocka och ta sin egen svamp. Om du vill fortstta att ta svampen, trots den information som givits i artikeln ovan, r det viktigt att svampen tillreds p rtt stt:
Frska stenmurklor ska fre frtring avgiftas genom avkokning i rikligt med vatten. Bst r att koka svampen i tv omgngar, vardera om 5 minuter. Anvnd cirka 3 volymer vatten till 1 volym svamp och sl bort kokvattnet efter varje kokning.
Torkade stenmurklor ska frst bltlggas under minst 2 timmar i ca 2 dl vatten per 10 gram torkad svamp. Hll bort bltlggningsvattnet och koka murklorna p samma stt som frska.
OBS! Anvnd aldrig kokvatten eller bltlggningsvatten frn stenmurklor i matlagningen. "
Citat frn:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____10675.aspxSvampguiden har ocks en sida:
http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Gyr...mitra_esculenta