Jag är uppvuxen med murkelplockning på våren och minns fortfarande hur spännande det var att följa med föräldrarna ut och plocka. Tyvärr har man fått mer och mer kunskap om hur giftig stenmurklan är och numera avråder man från att äta stenmurkla.
Livsmedelsverket säger (lång och detaljerad artikel men här är slutklämmen):
"Utöver den kunskap vi haft under lång tid att konsumtion av stenmurkla kan ge upphov till akut förgiftning, har vi nu även vetskap om att det föreligger risk för reproduktionstoxicitet och induktion av cancer. Då det visat sig omöjligt att i tillräckligt hög grad avlägsna stenmurklans gifter har nordiska livsmedelstoxikologer i Nordiska Ministerrådets regi efter genomgång av den samlade vetenskapliga litteraturen om stenmurklan och dess gifter kommit till fullständig enighet om att det är olämpligt att äta stenmurkla (35).
--------------------------------------------------------------------------------
Goda råd om stenmurkla
Huvudavsikten med denna artikel är att redovisa fakta om stenmurklan och dess gifter så att den enskilde konsumenten kan avgöra om det är värt risken att förtära svampen. Den som lyder råd är vis, heter det. Vi rekommenderar alltså att du avstår från att äta stenmurklan, men naturligtvis kan ingen hindras från att plocka och äta sin egen svamp. Om du vill fortsätta att äta svampen, trots den information som givits i artikeln ovan, är det viktigt att svampen tillreds på rätt sätt:
Färska stenmurklor ska före förtäring avgiftas genom avkokning i rikligt med vatten. Bäst är att koka svampen i två omgångar, vardera om 5 minuter. Använd cirka 3 volymer vatten till 1 volym svamp och slå bort kokvattnet efter varje kokning.
Torkade stenmurklor ska först blötläggas under minst 2 timmar i ca 2 dl vatten per 10 gram torkad svamp. Häll bort blötläggningsvattnet och koka murklorna på samma sätt som färska.
OBS! Använd aldrig kokvatten eller blötläggningsvatten från stenmurklor i matlagningen. "
Citat från:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____10675.aspxSvampguiden har också en sida:
http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Gyr...mitra_esculenta