Recept på en toppengod kaka med mynta och persikor. Passar bäst för sommaren, men man kan väl tjyvstarta lite om man får tag i persikor vill säga. Det är nog godast med färska persikor, har faktiskt inte testat med konserverade, men jag inbillar mig att det inte är någon hit.
Kakan kallas för en "Clafoutis", är av franskt ursprung och finns i flera olika varianter. Den är hur enkel som helst att göra, man kan inte misslyckas!
Varsågoda: Clafoutis med persika och mynta:
Ingredienser:
Till formen
- 30 gr smör
- 50 gr strösocker
Till kakan
- 45 cl mjölk
- 5 cl crème fraiche
- 25 gr smör (smält)
- 1 ägg + 3 äggulor
- 120 gr socker
- 25 gr malen mandel
- 25 gr vetemjöl
- 2 kvistar mynta
- 6 mogna persikor
Värm ungen till 200°
Koka upp ca 2 liter vatten och lägg ner persikorna under en minut. Ta upp dem och lägg direkt ner dem i iskallt vatten. Dra av skalet.
Koka upp mjölken i en kastrull och lägg sedan ner myntan. Låt dra i ca 10 minuter.
Blanda ihop crème fraichen med ägget och äggulorna, sockret, det smälta smöret, mjölet och den malda mandeln. Rör ner mjölken. Vispa allting noggrant för att undvika klumpar.
Dela persikorna i klyftor och lägg dem i formen, smörad och sockrad, och häll mjölkblandningen över. Grädda i ugnen under 25 – 30 minuter.
Servera ljummen eller helt avsvalnad.