Jagular
24-05-2005, 21:52
är användningsområdet detsamma för de olika sortern`?
eller är vissa endast till för prydnad?
Dulcamara
24-05-2005, 22:53
Backtimjan kan mycket väl användas som krydda, men är kanske främst använd som medicinalväxt. Passar även bra i hudvårdsmedel av olika slag då den är antiseptisk, t ex badsalt, schampo, lotion. Gråtimjan tycker åtminstone jag har en annan doft och smak än kryddtimjan och är inte lika behaglig att använda i matlagning. Storbladig timjan däremot har samma arom som kryddtimjan och sedan finns det ju massor av varianter med koppling till andra dofter - citrontimjan, apelsintimjan, lavendeltimjan. De går alla att använda som krydda i matlagning. Citrontimjan passar särskilt bra till fisk och apelsintimjan ihop med fågelkött.
Jagular
25-05-2005, 20:38
Tack för infon...
Mina planer var att göra en stor örtrundel med bara olika sorters timjan ,
jag tror att det skulle bli skitsnyggt
Det låter som att det kan bli häftigt! Och massor av bin när det blommar

Och det finns ju så många dekorativa sorter nuförtiden... Jag hade en variegerad högvuxen (15 cm) citrontimjan på balkongen förra året, den var väldigt snygg (och god, och gav mer skörd än den vanliga låga citrontimjanen).
Jag har backtimjan som marktäckare runt ett äppelträd och den ser grådaskig ut nu.
Hur gör ni, brukar ni klippa bort det det gamla? Det kommer grönt under.
mvh
Berit