|
farbror B
01-06-2005, 08:33
Östkusten Lokalromantiken sprider sej! Överallt i Sverige kan man se hur stoltheten över de egna städerna brer ut sej. Många orter har egna festivaler och tradiotioner. En del har till och med skapat egna nationalrätter. Piteå har sin palt, Öland sina kroppkakor och många skånska orter kör hårt med spättekaka. Nu slår Kalmar upp portarna i sitt gamla slott och serverar friterad bläckfisk, eller på italienska Kalmare fritti.
I Lund finns Lunna-Melle!
farbror B
01-06-2005, 08:40
[B][COLOR=blue]Lunna -Melle? trodde man åt Lunnefågel..
Det är en korv. Konkurrent till knake.
Spettekaka äts inte så mycket här i Skåne tycker jag. Det är bara sötsliskigt. Men det har ändå blivit en symbol för skånskt. Himla kul med Kalmare fritti!
gammelnalle
01-06-2005, 08:56
fy på sig farbror B .... att inte ange TJÄLLAN!!! http://www.turbokrull.net/news/GRÄNNA= polkagrisar Höga kusten= Surströmming Småland=Isterband PS jo JAG vet att mf=fb DS
fruberglund
01-06-2005, 10:22
CITAT (gammelnalle @ 01-06-2005, 09:56) GRÄNNA= polkagrisar Jajamensan...och gott är det (speciellt den nya smaken päron-lakrits)
farbror B
01-06-2005, 10:33
Du skrev ju inte att det var ett citat och du angav inte källan (håller med nallen - fy på dig) och så där skitskoj var det väl inte heller eller?
farbror B
01-06-2005, 11:00
CITAT (carol @ 01-06-2005, 11:57) Du skrev ju inte att det var ett citat och du angav inte källan (håller med nallen - fy på dig) och så där skitskoj var det väl inte heller eller?  Liite kul var det väl i alla fall? Källan var ju (naturligtvis) www.turbokrull.net, som alltid
CITAT (farbror B @ 01-06-2005, 11:33) Jo, jag.  Men jag kommenterade det inte förrän senare. Jag tycker att du är jätterolig farbror B!
farbror B
01-06-2005, 11:19
tack, det var snällt
wolkenkrabber
01-06-2005, 11:50
Smörgåstårta har jag för mig kommer från ett kafé här i byn... Östersund
gammelnalle
01-06-2005, 18:36
Västerås- Gurka.
Kringelstan-Södertälje
och jovisst fattade jag Calmare ... gjorde inte alla det?? men här häger vi på... och man vet aldrig var eller hur en tråd kan sluta....bara vart den börjar..
Snöflinga
01-06-2005, 21:15
NÄRKE. Hjälmargös och Hjalmar
netaave
01-06-2005, 21:37
Uppland/Roslagen = glödstekt strömming, s.k. sotare
mamamaggan
01-06-2005, 21:41
Värmland , nävgröt med fläsk.
Bohuslän , fisk förstås men också äggost och brynost med björnbär.
Gotland , saffranspannkaka.
kerstin z5-6
01-06-2005, 21:55
burträsk-Wästerbotten ost
Anki på Öland
01-06-2005, 22:30
Öland, inte bara kroppkakor utan Lufsa också. Och Kalmarflundror! Anki
Pia mitt i Skåne
02-06-2005, 07:27
I Skåne har vi ju våra gåsa- och ålagillen också...
Här i Billesholm har konditoriet gjort en speciell Billesholmstårta, inte för att jag vet riktigt vad det är i den men den är SMASKENS
gammelnalle
02-06-2005, 07:33
Glödhoppor????
och ni Skåningar: glöm för hundan inte : Iggakaga (Äggakaga)...
go' mad, myed mad o mad i rättan ti'.....
Västebotten (tack för osten..) = PÖLSA!!!!
Pia mitt i Skåne
02-06-2005, 07:43
Ett litet utdrag från "Ny Skånsk Madavisa"
Au studerompesö å kapprockasill himmabagad brö å go sill i dill. Purravälling å så drickablanning ti de e nånting for en skåning!
Pia! Vi tar väl hela ....
Varenda skåning han tycker om den redigt helskånska maden å all den kärlek ti maden som han finner på de skånska faden. Å, de e bra for en bler så go norr en har fåd nåd i maven, forr får en eda i lugn o ro so bler en ente le o gnaven.
Ja - studerompasö å kapprockasill himmabagad brö å go sill i dill. Purravälling å så drickablanning ti de e nånting for en skåning!
Så la voss baga ett siktebrö å brygga slånvin ti hösten, la brännesnuda å sillasö for maven ble den rätta trösten. Å Huldas tårta me havragryn å farmors frasiga plättar å mormors kryddsill e bäst i byn. Ja - de e skånemad som mättar.
Ja - studerompasö ...
Nu e de tid ti å lua ål å baga gorån o våfflor å fylla grydan me varkenskål å stega kakelugnspanntofflor. Nu kan vi brygga vår egen besk for vi har malört i haven så om vi eder for mied fläsk så får vi ente ont i maven!
Ja - studerompasö ...
Så la voss eda vårt släbosnus å dricka vin utav fläder å hålla gille i skånska hus som gille hölls av våra fäder. Så la voss dansa te en bler svitt å sjonga glaa å mätta å la voss sedan gå var te sitt nor vi e sömneda å tretta!
Ja - studerompasö ...
Pia mitt i Skåne
02-06-2005, 08:20
Inte mycket mer att tillägga, förutom då att visan sjunges på melodi "elektricitetsvisan"
kristerh
02-06-2005, 08:27
Är det inte i norrland de har den vasinnigt goda "klappgröten" mannagrynsgröt kokad med lingon, därefter vispas eller klappas den så den blir fluffig o god, jo mer "klappad" desto godare, den blir desutom rosa. krister
Yin o Yang
02-06-2005, 13:55
Värmlands-kôrv - det är som att äte potäter te potäter
CITAT (kristerh @ 02-06-2005, 09:27) Är det inte i norrland de har den vasinnigt goda "klappgröten" mannagrynsgröt kokad med lingon, därefter vispas eller klappas den så den blir fluffig o god, jo mer "klappad" desto godare, den blir desutom rosa. krister Yepp! Har aldrig smakat den rosa fluffiga saken...bara sett den.
Den görs av tradition här oxå i svenskfinland. Var den var först har jag svårt att gissa.
Pia mitt i Skåne
02-06-2005, 14:54
Är inte sylta en småländsk delikatess? Och ostkakan?
kristerh
02-06-2005, 14:56
CITAT (JonasQ @ 02-06-2005, 15:53) Den görs av tradition här oxå i svenskfinland. Var den var först har jag svårt att gissa. Det kanske rent av är en finsk delikatess, pappa kommer från tornedalen så jag trodde det var en "lokal" norrlänsk gröt Krister
Iofs så sitter ju tornedalen i princip ihop med norra delarna av svenska österbotten, eller har åtminston gjort det. Svenska området krymper i båda ändarna alla år.
Maria i Helsingborg
02-06-2005, 15:52
Vad hungrig man blir av denna tråden.......ostkaka som är så gott! Jag bodde i Ödåkra (utanför Helsingborg) när jag var yngre - de hade sin akvavit......mat tycker säkert någon
violina
02-06-2005, 17:00
Har halva roten från Finland och tycker att klappgröt är BLÄÄÄ. Men Karelska piroger gör jag ibland och det är mums. Och kålrotslåda är rätt gott. PIA! Glöm inte Billesholmskorv. Hej förresten, tänk att vi är två här från denna lilla gropkant.
Föredrar morotslåda istället för kålrotslåda. Karelska piroger e alltid bra
CITAT (violina @ 02-06-2005, 18:00) Har halva roten från Finland och tycker att klappgröt är BLÄÄÄ. Jag har hela roten i Österbotten och jag gillar inte heller klappgröten - jag får halsbränna av den! Blev så förvånad när vi flyttade till Norrbotten och jag upptäckte att de äter den där rosa saken här med - trodde den var typiskt finsk...  CITAT JonasQ Skickat den 02-06-2005, 18:09 -------------------------------------------------------------------------------- Föredrar morotslåda istället för kålrotslåda. Karelska piroger e alltid bra Dom där lådorna har jag aldrig gillat heller...
kristina_tj
02-06-2005, 18:39
CITAT (Jasmin @ 02-06-2005, 16:25) Men det finns hälsingeostkaka också! Mums! (är eg. hälsing, fast bor i Uppsala)
Möskost är en bohuslänsk specialitet. Själv tycker jag nog att stekt makrill, färskpotatis och spenat är bohuslänskt och väldans gott.
netaave
02-06-2005, 20:05
CITAT (Yin o Yang @ 02-06-2005, 14:55) Värmlands-kôrv - det är som att äte potäter te potäter  Fast goare!
*Felix matte*
02-06-2005, 20:12
Dopp i kopp med inlagd sill.... Tornedalens Nationalrätt.
Lady Hamilton
02-06-2005, 20:40
Hallå! Har ni glömt PITE PALTEN?  Varför har ingen nämt den? Den som är så god! ("Min" lokala mat = Surströmming var ju redan omnämd, därför tog jag någons annan)
CITAT (Hamilton @ 02-06-2005, 21:40) Hallå! Har ni glömt PITE PALTEN? :o Varför har ingen nämt den? Den som är så god! Läste du inte första inlägget?
Lady Hamilton
02-06-2005, 21:31
CITAT (Milex @ 02-06-2005, 22:18) Läste du inte första inlägget?   Joo, men jag missade visst någonting  Ursäkta Men jag har svårt att läsa blå kursiverad stil (skyller jag iallafall på)
zaaritha
03-06-2005, 01:25
Körsbärspannkaka! Glerrk!!!!! Runt Billingen i Skaraborgslän. I Hjo: Rökt sik--förstås......................
Pia mitt i Skåne
03-06-2005, 07:42
CITAT (Maria i Helsingborg @ 02-06-2005, 16:52) Jag bodde i Ödåkra (utanför Helsingborg) när jag var yngre - de hade sin akvavit... .. och kavringen. Hette den inte Rantzows?
Pia mitt i Skåne
03-06-2005, 07:47
CITAT (violina @ 02-06-2005, 18:00) PIA! Glöm inte Billesholmskorv. Hej förresten, tänk att vi är två här från denna lilla gropkant.  Ja, huuur kunde jag glömma den? Så roligt. Jag har undrat när någon häromkring skulle dyka upp på forumet. Bor du i själva hålan?
farbror B
03-06-2005, 08:00
Gustafskorv!
Finns bara i Dalarna och i välförsedda saluhallar. Gjord på rökt hästkött!
Otroligt god på knäckebrdö!
kristerh
03-06-2005, 08:50
CITAT (JonasQ @ 02-06-2005, 18:09) Föredrar morotslåda istället för kålrotslåda. Karelska piroger e alltid bra  Håller med MUMS krister
violina
03-06-2005, 22:33
CITAT (Pia mitt i Skåne @ 03-06-2005, 08:47) Så roligt. Jag har undrat när någon häromkring skulle dyka upp på forumet. Bor du i själva hålan? Flyttade hit i vintras. Bodde i N.Vram innan så det är ju inte så långt. Vi har säkert gått om varandra på ungarnas skola någongång.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|