Hej!
Någon som har ett recept på basilikaolja?
Då menar jag inte destillering, utan "utdrag" s.a.s.
Har nämligen sett ett recept någonstans, men hittar det inte nu.
Undrar följande: vilken olja är bäst att använda? Ska man krossa bladen innan man lägger in dem i oljan? Hur mycket blad på hur mycket olja? Hur länge ska det stå?
Tackar på förhand gör:
Sanna
(lägger in denna fråga på "recept" också.)
AndreasBlomquist
06-06-2005, 01:15
Såg ett recept på basilikaolja i något nummer av Land.
De föreslog att man tog vanlig matolja, fast helst olivolja. Man tar sedan ordentligt med basilika, som en fingervisning lika mycket som man får i en köpekruka från ICA, och lägger ner den i en stor burk. Häll sedan på all oljan där och skruva på locket och låt denna stå och dra i 2 veckor, smaka sedan av oljan. Vill du ha starkare basilikasmak så tar du i ny färsk basilika och kör ett tag till, i annat fall så häller du upp oljan i flaskan igen!
Dulcamara
06-06-2005, 08:49
Det är också jättegott att blanda flera olika örter i en smaksatt olja, jag brukar använda basilika, rosmarin, timjan, salvia (mindre än av de andra), dragon och oregano. Gillar man smaken är det jättegott att blanda i några klyftor vitlök också. En olja för tomaträtter bl a! Du behöver inte finfördela bladen, men det går litet snabbare om du gör det! Däremot skall de vara torra när du lägger dem i oljan, så om du måste skölja örterna, var noga med att de får torka innan du lägger ner dem i burken med olja.
Dulcamara
06-06-2005, 08:51
Glömde skriva att lika bra som olivolja är kallpressad (obs!) rapsolja, undvik andra oljor som inte fungerar lika bra om man skall steka i oljan. Skall du bara ha den som salladsdressing kan du använda solrosolja, druvkärnolja osv mm.
Tackar!
CITAT (Dulcamara @ 06-06-2005, 09:49)
Det är också jättegott att blanda flera olika örter i en smaksatt olja, jag brukar använda basilika, rosmarin, timjan, salvia (mindre än av de andra), dragon och oregano. Gillar man smaken är det jättegott att blanda i några klyftor vitlök också. En olja för tomaträtter bl a! Du behöver inte finfördela bladen, men det går litet snabbare om du gör det! Däremot skall de vara torra när du lägger dem i oljan, så om du måste skölja örterna, var noga med att de får torka innan du lägger ner dem i burken med olja.
[QUOTE]
Betyder detta att det skall vara torkade blad eller att de bara skall vara torra dvs färska???? /A
Dulcamara
09-06-2005, 10:45
Det behöver inte alls vara torkade blad - i själva verket är det bättre med färska särskilt när det gäller basilika. Vad jag menade var att de inte får vara våta av regn eller sköljvatten. Måste man skölja av dem så får man lägga dem på en handduk eller hushållspapper och låta torka innan man lägger dem i oljan.
vaniljstången
21-06-2005, 07:40
Hej!
Gå in på svt/mat, jag tror att Nicklas (TV-kocken) har gort lite olika smaksatta oljor. kan i alla fall vara värt ett besök!
Lyck till!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.