Susann
Jag har problem med 1-1,5 cm långa gröna larver som äter upp precis allt i sin väg, till och med pelagoner slukar de. Det verkar som om de först äter upp sig och sen rullar in sig i ett blad, antagligen för att förpuppa sig. Jag har provat att spruta med en blanding av vatten, sopa och t-röd, men det funkde inte så bra. Jag plockar de larver jag ser för hand, men de är så otroligt många, flera 100, så det verkar inte vara någon fulländad metod heller. Är det någon som har något tips som kan rädda åtminstånde något i min trädgård!? Jag hoppas på snabba svar, innan allt har ätits upp. sad.gif
Jag bifogar två bilder så att man kan se hur larverna ser ut.

Hoppas på hjälp!

//Susann



Reserv
Precis så såg dom ut som kalåt alla mina Aklejor, jag trodde att det var bara Aklejor som stod på deras meny. En annan granne fick såna på sina Prydnadskål, tyvär så vet jag inte vad det är, bara att dom inte är välkommna här. mad.gif
lotta_
Det ser ut som de larver som mumsade på mina brudspireor för ett par år sedan. Jag täckte marken under spireorna med gamla dagstidningar och så sprutade jag buskarna med pyrex. Larverna ramlade ner på tidningarna som jag sedan kastade i soporna. Behandlingen hjälpte och spireorna repade sig efter några veckor.
Åsa, mälardalen zon 2
Ser ut som någon stekellarv. Det finns många olika sorters steklar, de flesta går bara på ett växtslag men det kan dyka upp flera olika arter samtidigt så att man tror att det är samma som går på allt.

Tyvärr är det inte så enormt mycket man kan göra, biologisk bekämpning funkar inte på stekellarver och såpor och div. medel i handeln funkar inget vidare de heller. Det som finns är att plocka, skaka växter (lägg en duk under och samla upp larverna).


Som tur är så dör inte växterna av att bli kalätna. Vissa år kan man få massiva angrepp i trädgården och andra år kan det vara bra många färre eller inga alls. Det värsta angreppet jag haft var nog spireabladstekel, häcken blev totalt uppäten över natten. Fast häcken var grön ändå (miljontals små gröna larver), när maten var slut så började de krypa över hela gräsmattan på jakt efter mera spirea tror jag, de åt inte på något annat. De följande åren kom de tillbaka men gradvis i mindre mängd och fåglarna i området lärde sig ganska snart vart de kunde hämta mat till ungarna. Numera hittar jag inga spireabladsteklar på buskarna.
Susann
Tack för så snabba svar! Hade dock en tanke; kan man inte sprida ut ngt som utgör en gräns runt det angripna området, som larverna inte kan ta sig över, t ex vetemjöl (som jag hört är bra till sniglar). Är det någon som har något tanke runt det?

MVH

Susann
Iza
Sådana odjur har jag i mina äppelträd. Har fått för mig att det är frostfjärilslarver. Kan det stämma? Jag har satt limringar runt mina träd med det har tydligen inte hjälpt. Kan man göra något annat? De flesta träden ser ut som skelett.
Åsa, mälardalen zon 2
CITAT (Iza @ 13-06-2005, 13:11)
Sådana odjur har jag i mina äppelträd. Har fått för mig att det är frostfjärilslarver. Kan det stämma? Jag har satt limringar runt mina träd med det har tydligen inte hjälpt. Kan man göra något annat? De flesta träden ser ut som skelett.

Ifall äppelträden är kalätna så är det troligtvis frostfjäril och mot den är det limringar som sätts dit strax innan den första frostnatten på hösten, då kläcks honorna ur sin puppa i marken och börjar krypa uppför stammen för att para sig och lägga ägg på grenarna. Honorna har inga vingar och måste krypa så de fastnar i limringen.


Sätter man upp limringar på våren har det ingen effekt mot frostfjäril för äggen finns ju redan uppe i kronan.

Har man missat limringar på hösten och man upptäcker larverna i ett tidigt stadium så funkar biologisk bekämpning med en bakterie som heter Bacillus thuringiensis var. kurstakii fast det kostar en del och jag tror inte det finns så små förpackningar.
Maggan H
Hur stora är dessa larverna? I mitt äppelträd äts det inte speciellt på bladen men äpplena är alltid fula o skorviga. På sommaren kommer de små små larverna ner i 'lina', alltså på en tråd. Vad kan detta vara annars?
Åsa, mälardalen zon 2
Skorviga äpplen låter inte som larvangrepp utan snarare som äppelskorv som är en svampsjukdom.


Larver som spinner trådar låter mera som äpplevecklare än som frostfjäril.


Här kan man läsa lite om skadegörare på äpple:

http://styx.bibul.slu.se/documents/sjv/uta...-3/UST92-3T.HTM

http://styx.bibul.slu.se/documents/slu/for...2/FLN03-02M.PDF

http://styx.bibul.slu.se/documents/slu/uta...-1/UST91-1Y.HTM
Iza
Jag tror mina odjur hoppar över mina limringar, i höst ska det bli dubbla!!!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon