jonols
Vi planterade våren 2003 japansk lärk kring vår tomt. Vi bor i zon 2-3. På vissa ställen växer den bra och snabbt och på vissa ställen ser den helt död ut. Vi grävde ut rejält och fyllde på med matjord innan vi planterade. På sydsidan av huset så är det dock mindre andel matjord, då han som grävde åt oss tyckte att vi hade "rena matjorden" ändå.

Här ett exempel på norrsidan av huset, där den var helt frisk förra året:


Här ett exempel på sydsidan av huset, där den växt dåligt hela tiden och nu bitvis ser riktigt sjuk ut.

De flesta av de dåliga plantorna är bevisligen inte helt döda eftersom det växer barr på grenarna nertill.

Här är ett exempel öster om vårt hus en meter ifrån grannens garage.

Här har häcken växt sig två meter hög på två år!

Vad kan vara fel? Kan häcken vara känslig mot vind, så att den växer bättre i vindskyddad läge? Kan den ha fått för mycket vatten? För lite vatten? Vi har vattnat när vi tyckt att det varit torra perioder, men funderar på om vi vattnat för lite i början av växtsäsongerna. I början av maj i år så la vi på kogödsel runt. Tidigare har vi bara gödslat med blåkorn på de ställen där häcken växt dåligt, men det verkar ju inte ha hjälp. Tvärtom.
Det verkar också som häcken växer som sämst där det är som soligast, fast det är å andra sidan där vi vattnat som mest.

Typiskt nog växer häcken som sämst där vi behöver den som insynsskydd från gång- och cykelväg (mittenbilden).

Lärk ska ju inte toppklippas förrän den nått önskad höjd, vilken den redan gjort på vissa ställen, MEN de plantor som bara har barr på de nedre grenar kanske blir hjälpta av att klippa bort de grenar som verkar döda?

Japansk lärk känns inte som om man kan rekommendera. Det dröjer långt in i maj innan barren växer ut ordentligt. Barren börjar gulna i slutet av september och fälls sedan i början av november. Så halva året får man räkna med nakna häckplantor.
Cilla
Hej,
Vilken bra beskrivning + bilder.

Jag tror att de av dina lärkar som har döda toppartier har för liten växtbädd, dvs för smal. Där har jorden torkat ut och givit träden för lite vatten, kanske särskilt under vårvintern som är en utmaning för alla vedartade växter. Då är det tjäle i marken, samtidigt som rörelserna i plantan startar.

Den jord man blandar den befintliga med fungerar som fuktighetshållare. Ibland kan detta vara ett problem så att växterna drunknar, men det är inte problemet här. Detta kan vara anledning till att de som fick mer matjord har överlevt bättre, liksom att de har mindre vind, sol, kanske porösare markområden omkring sig mm.

Etableringsbevattning för en lärkhäck bör ske de tre första växtsäsongerna. Våren när grundvattnet sjunker är viktig, det är på många ställen innan eller strax under bladsprickning. Det krävs ofta mer vatten än man tror, räkna med mellan 10 och 20 liter per planta några gånger under sommarhalvåret.

Japansk lärk Larix kaempferi kan bli 20 meter höga så jag antar at ni tänkt att beskära häcken i framtiden. Då finns anledning att fortsätta med de plantor som nu har döda toppar (om de får bättre förhållanden kommer de återetalera toppar och det ni missar med dem är 1-2 växtsäsongen jämfört med de andra):

- bredda diket. Minst dubbla bredden på de sidor som idag har det svårt. Detta kan göras för hand, ca 40 cm djup kommer säkert att krävas. Här blandar ni den jord ni grävt upp med kompost, löv, eller matjord som inte är så starkt gödslad (gammal köpejord, ogödslad torv t ex)

- vattna, gärna med droppslang eftersom ni ska hålla på i tre somrar. Annars vattenspridare som får stå många timmar på nätterna, kolla med glas hur många mm ni givit plantorna.

- om grävarkillen var ansvarig för etableringen av plantorna på något sätt, ring honom och meddela hur häcken ser ut efter den bredd på diket han valde.
jonols
Men bör man kapa de döda delarna av plantan eller ska man låta den vara? Kan döda grenar återhämta sig?
Cilla
Döda grenar återhämtar sig inte, men som du ser är inte alla kala grenar döda. Några av dem på bilderna är halvavbarrade, inte helt. Skrapa med nageln på de som ser mest döda ut - är det gröngult är det levande och växten kan skjuta nytt nästa år.

Håll vattnat så länge som växtbäddarna är så smala som de är.
jonols
OK, så om det inte är gröntgult, så kan vi lika gärna klippa av grenarna?
Big Gardener
Svar: Ja
jonols
Vår lärkhäck växer så det knakar på vissa ställen och har även delvis återhämtat sig bra på ställen där den såg sjuk ut under försommaren. På det sämsta ställen blir det nog i alla fall till att gräva upp och plantera om 10-15 plantor i vår.

Vi har klippt häcken två gånger i år. Dels på försommaren och sedan senare under sommaren (tror det var i slutet av jul eller möjligen i början av augusti). Den har även efter den senaste klippningen växt mycket. Kan man klippa den en gång fast vi nu är i mitten av oktober?

Nu har vi ju haft en varm höst, så den verkar trivas bra, men snart blir det ju kallare och då börjar ju barren gulna och sedan falla av.
Big Gardener
Nja, nej. Jag skulle inte rekommendera det. Ta hellre två sommarklippningar nästa säsong. En tidig och en sen. Lärken är lite förrädisk på det sättet eftersom den har en ganska lång invintringsperiod. Om du skär tillbaka lärken så här sent ser jag två faror:

1. Genom beskärningen stimulerar du alltid en viss respons i form av tillväxt så länge växten inte är invintrad. Responsen försenar därmed ytterliggare invintringen vilket kan ge vinterskador.

2. Vi befinner oss ändå ganska sent på hösten. Även om värmen förlänger säsongen så kan kölden slå till väldigt snabbt. Har du då blottade snittytor ökar risken ytterliggare för frost- och vinterskador genom ökad avdunstning och energiförlust.
jonols
Nu börjar häcken ta sig, fyra år efter planteringen. Fortfarande är det en del av häcken som inte växt lika bra som den övriga, men även den delen har återhämtat sig.

Under det varma 2006 växten häcken så det knakade. Vi klippte den två gånger på sommaren, men häcken fortsatte ju att växa långt in på den varma hösten, så nu skulle man vilja snygga till den. Häcken börjar nu, i mitten av april, anta en grön färg. Betydligt tidigare än normalt.

Kan man klippa den redan nu i april? Det lär ju säkert komma ett antal frostnätter till.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon