Full version: Naturtomt
Nybytösen
Köpte ett hus för ett par år sedan med väldigt misskött tomt. På baksidan (ca 600 kvm) var det en skog av sly som var ogenomtränglig. Det var småträd av ask, hassel, lönn mm. Det var så tätt så enda anledningen till att jag hittade 2 stora doftschersminer var just att det doftade om dom, men det gick inte at se dom! Förra sommaren röjde vi ordentligt och lämnade bara schersminerna, några stora, rejäla träd samt lite syrénskott. Bla tog vi bort en jättestor lärk som skuggade enormt. Pga den ständiga skuggan växte ingenting på marken (typ gräs) utan det enda som finns på marknivå är blåsippor (vilka jag självklart vill ha kvar).
Jag hade hoppats på att det skulle komma upp lite trevliga sommarblommor när vi tagit bort allt, men det enda som kommer upp nu är ogräs. Jag vill helst undvika att så gräsmatta, men vad ska jag göra istället? Jag klarar inte av att gå och handplocka allt ogräs så något känns det som jag måste så/sätta där, frågan är bara vad. Kan man täcka sig att jorden är näringsrik eller näringsfattig efter alla år under slyskogen? Vad har alla lärkbarr bidragit med till jorden? Bör den vara sur eller basisk? Tror att det är ganska lerrik jord längre ner i marken men på ytan känns den torr och näringsfattig....
Har någon ett tips på vad jag ska göra? Ska tillägga att huset är en stor gammal mangårdsbyggnad från 1870-talet, så det ska vara gammaldags charm på omgivningen...
Lena N
Hmmm - har du möjlighet att leasa en get t ex. wink.gif

Alternativet är väl att slå med lie eller klippa med gräsklippare om marken är tillräckligt jämn, d v s att försöka utveckla området till en äng.
Caprice
Anlägga grusgångar och upphöjda rbatter..?


Caprice
Fialotta
Har oxå naturtomt fast i skärgård...när slyn är borta så ta vara på alla små dungor som kommer fram och gör saker efter de...typ pionbuskar eller små spännande ställen med löjtanshjärtebuskar som kommer varje år, digitalis och liknande saker...låt fantasin flöda...brukar dyka upp små enbuskar i naturen som jag bevarat med blommor runt.

Lycka till wub.gif
vilda-tomten
Vi har samma problem. Stor tomt som fått växa igen och som ser ut att ha varit ganska välskött (lär ha varit så med enligt de vi pratat med). Vi har en liten trekant på framsidan som vi tänkt ha perenner och uppe där den stora trädgården har varit tänkte vi jämna till (lägga på ett lager jord) och göra trädgårdsland på en del, försöka samla ihop bärbuskar som står utspridda och inte verkar må så bra (en del på helt fel plats för att de ska trivas) och göra en gräsplan där barnen kan spela boll och leka. Ett växthus ska vi har där också.

Jag gillar inte heller att plocka ogräs, så jag har tänkt mig att återanvända pioner och liljor som finns i överflöd både här och där. De brukar vi jämna med marken när de blommat över så kan man ta allt med gräsklipparen mot slutet av sommaren.

Ja, planer finns det men frågan är hur mycket som är realistiskt. Kanske bättre att gå ut i det gröna medan solen skiner än att sitta här och häcka?
Sommartorparn
Nybytösen,
Om du vill ha kvar blåsipporna så får du inte röja för mycket! Blir det för ljust på marken så tar annan vegetation över. Framför allt inte kratta bort det tjocka lager löv som sipporna trivs så bra att växa i. Det där med att ha en naturtomt med någorlunda balans är inte så enkelt. Det gäller att röja lite i taget så man inte bara stimulerar slytillväxt. Mina föräldrar har en sådan naturtomt och jag har sett när grannhusen byter ägare hur dom far fram med röjsågen och sedan blir det sly och ogräs och till slut gör dom villaträdgård av det hela.

I ditt läge skulle jag avsätta en del av tomten till 'trädgård' där du gräver ut och anlägger gräsmatta och rabatter och sedan låta resten vara som en blandad skogsbacke med sippor, buskar och träd. Du kan också förbättra 'naturen' lite genom att plantera in blommade buskar som skogsolvon, häggmispel, fläder, vildkörsbär, vildrosor, etc. Och vilda blommor som midsommarblomster, natt och dag, etc. Det skulle jag ha gjort i alla fall. rolleyes.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon