Full version: Matbröd
*Felix matte*
Mjukbröd ca 15 st

1 liter Mjölk
1 liter Vatten
175 gram Smör
0,5 - 1dl Ljus sirap
2 msk Salt
4 pkt Jäst (original) ej den röda
2 kg Rågsikt
12 -14 dl Vetemjöl ´(kan också göras på enbart vetemjöl)
...................................................
Smält smöret och värm mjölk och vatten
tillsätt salt, sirap och jäst. Vispa tills jästen lösts upp
häll i all rågsikt och blanda och tillsätt sedan vetemjöl
tills degen är lagom fast (ej för hård)
Låt degen jäsa i ca. 30 min
Kavla runda kakor ca 5 mm. tjocka
som får jäsa tills alla bröd är kavlade.
Vänd över på brödspade och nagga
Grädda på het plåt i mitten av ugnen på högsta värme 275 -300 grader 4 -5 min
Låt bröden kallna på galler under bakduk

Lycka till!

man kan också göra bröden i mindre format ( 20 -22 st st) lätthanterligare för nybörjare
netaave
FÄRSKA GOD MORGONBULLAR.



25 gr jäst
5 dl kallt vatten
2 ½ tsk salt
½ dl olja
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl


Smula jästen i degbunken. Häll över vattnet och rör om tills det löser sig.
Tillsätt salt, olja och allt mjöl. Arbeta degen smidig.
Dela den i fyra delar som rullas ut till smala längder och läggs på smord plåt.
Skär 5-6 cm långa bitar rakt igenom med vass kniv.
Lägg bakduk över och låt plåten stå i kylen under natten.

På morgonen sätts ugnen på 250 gr SAMTIDIGT SOM PLÅTEN SÄTTS IN.
Grädda i ca 30 min (totalt från plåten sätts in).

Variation: Ta 2 dl grahamsmjöl och 1 liter vetemjöl, i stället för rågsikt och vetemjöl.

Serveras varma med smör och marmelad.
ingrid fuxwall
CITAT (Felix matte @ 28-06-2005, 18:49)
Mjukbröd ca 15 st

1 liter Mjölk
1 liter Vatten
175 gram Smör
0,5 - 1dl Ljus sirap
2 msk Salt
4 pkt Jäst (original) ej den röda
2 kg Rågsikt
12 -14 dl Vetemjöl ´(kan också göras på enbart vetemjöl)
...................................................
Smält smöret och värm mjölk och vatten
tillsätt salt, sirap och jäst. Vispa tills jästen lösts upp
häll i all rågsikt och blanda och tillsätt sedan vetemjöl
tills degen är lagom fast (ej för hård)
Låt degen jäsa i ca. 30 min
Kavla runda kakor ca 5 mm. tjocka
som får jäsa tills alla bröd är kavlade.
Vänd över på brödspade och nagga
Grädda på het plåt i mitten av ugnen på högsta värme 275 -300 grader 4 -5 min
Låt bröden kallna på galler under bakduk

Lycka till!

man kan också göra bröden i mindre format ( 20 -22 st st) lätthanterligare för nybörjare

Förskräckligt mycket jäst, smakar det inte ?

ingrid som bara undrar
*Felix matte*
CITAT (ingrid fuxwall @ 08-07-2005, 23:26)
Förskräckligt mycket jäst, smakar det inte ?

ingrid som bara undrar

50 gram jäst/ 5dl vätska är väl den normala mängd man har
till både matbröd och vetebröd... (var och kikade på mjölpåsarna
och visst står där också så)...... smakar inte
jag tror säkert att det också går bra med bara 3pkt... men kanske
blir då jästiden längre.

Hur mycket jäst har du i bröddegar?
netaave
Man kan minska jästen i allt matbröd men jästiden blir då längre.
Annars är ju standardreceptet 50 gr jäst till 5 dl vätska och 12-13 dl mjöl.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon