|
råse-marie
30-06-2005, 06:33
Är det någon som har en ide ? kan man ta stickling eller hur frökar man den ?
Christoffer
30-06-2005, 07:27
Gör Absint!!!  Man blir lika glad som smileysen här intill!
råse-marie
30-06-2005, 08:04
CITAT (Christoffer @ 30-06-2005, 08:27) Gör Absint!!!  Man blir lika glad som smileysen här intill!  men gud hur skulle det sluta ... jag som är så glad redan nu å så dricker jag ju inte starkare varor än läskeblask
råse-marie
30-06-2005, 08:07
CITAT (adamos @ 30-06-2005, 07:42) Tack för den länken men är det någon som ahr egen eftarenhet ?
Ophelia
30-06-2005, 09:22
Hade jag varit dig så hade jag passat på att göra snaps som en "magmedicin" till jul. Finns inget som ser till att den feta julmaten känns mindre "stabbig" äv en hutt efter all go mat!! (Fast å andra sidan så gör man ju inget annat än äter under julen!!) Jag fick tipset av en utbytesstudent från Bayern. Hos dem var det kutym att alltid ta en schnaps efter deras mat (typ fläsklägg och korv) för att spjälka fettet. Hon fick prova på malörtssnaps och trodde det var en utmärkt snaps att bota både "tunga magar efter julbord" och förkylning. Efter det ser vi till att ha en "lilling" hemma till julen och nog tycker jag att det får matnivån i magen att sjukna (eller nåt sånt, kanske önsketänkande).
Christoffer
30-06-2005, 10:14
Då kan du göra Absint, fast utan alkoholen! Bra rent medicinskt, och utan alkohol, så slipper du mycket av thujonet.
Te på malört är ju väldigt beskt, så dricker man mer än en kopp, så börjar det "dra" i magen.
Fru fet
30-06-2005, 17:29
Gläd någon med en flaska Bäska Droppar till jul! Plocka en kvist malört vid Mickelsmäss, slå över Renat Brännvin och låt stå i två veckor. Sedan plockar man ur kvisten (annars blir det för beskt och smakar fan  ), lagra till jul. Passar utmärkt till fet mat. Jag har köpt min Malört som planta ch den pryder sin plats i kryddlandet på landet, stor och frodig!
Ophelia
30-06-2005, 17:33
Kom på en annan sak. Malört är ruggigt snygg mot en faluröd vägg och perfekt om det skulle vara torrt. Med andra ord går den ju att använda som "bara snyggt". Kanske har du vänner som du kan ge en planta i present eller ge bort malört som torkat.
Angående förökning; malört kan självså sig, och då är det bara att ta hand om småplantorna och flytta dem dit man vill ha dem. Det går även att dela större plantor och att dra upp ett skott med lite rötter på och plantera. Sticklingar har jag inte provat. Den kan för övrigt bli väldigt stor om den får gynnsamma förhållanden.
råse-marie
02-07-2005, 06:53
CITAT (Ophelia @ 30-06-2005, 18:33) Kom på en annan sak. Malört är ruggigt snygg mot en faluröd vägg och perfekt om det skulle vara torrt. Med andra ord går den ju att använda som "bara snyggt". Kanske har du vänner som du kan ge en planta i present eller ge bort malört som torkat.  Ja den är verkligen vacker  silver matt grå i färgen och SÅÅÅÅ hög . ( tror jag kanske målar huset rött  ) men kan man torka malört och sen ha den till "beska droppar " ?
Ophelia
02-07-2005, 10:06
CITAT (råse-marie @ 02-07-2005, 07:53) CITAT (Ophelia @ 30-06-2005, 18:33) Kom på en annan sak. Malört är ruggigt snygg mot en faluröd vägg och perfekt om det skulle vara torrt. Med andra ord går den ju att använda som "bara snyggt". Kanske har du vänner som du kan ge en planta i present eller ge bort malört som torkat. :) Ja den är verkligen vacker  silver matt grå i färgen och SÅÅÅÅ hög . ( tror jag kanske målar huset rött  ) men kan man torka malört och sen ha den till "beska droppar " ? Jamen tänk dig om huset skulle vara mörkgrått, grönt eller blått!!! Vad har du för färg på huset? Ja absolut kan du torka malörten och göra beska droppar!! En liten flaska sådant borde de flesta ha som prydnad Håller på att diskutera en rabatt (sluttande) med en vän (deras rabatt). En av växterna som absolut ska ingå är nämligen malört. Görsnyggt med stäppsalvia!!
råse-marie
03-07-2005, 07:02
råse-marie
03-07-2005, 07:03
Föresten kan jag bara ta kvistar och hänga uppoch ner ?
Ophelia
03-07-2005, 09:36
Jepp...bara ta och häng uppåner. Har dock hört att kryddor torkas bäst i mörker. Vet inte varför, kanske för att behålla färg men malörten är ju ljus Hmmm...ja de kan ju bli lite hög, fast allting är relativt. Är det högre växter bakom så blir den ju låg. Nu täcker den ju för andra växter. kan du inte gräva upp den och sätta den bakom andra lägre växter? Kanske vid någon sten eller bland lite mer starkfärgade växter? Min vän ska göra om en släntrabatt. Deras hus är vitt men vi tänker varjefall ha malört. Malörten kommer att blandas med starkare färger (stäppsalvia m.m.) och då blir det inte "blekt".
CITAT (Ophelia @ 03-07-2005, 10:36) Jepp...bara ta och häng uppåner. Har dock hört att kryddor torkas bäst i mörker. Vet inte varför, kanske för att behålla färg men malörten är ju ljus  Även smaken kan förstöras om de hänger ljust. Mörkt och tort är det bästa sättet att torka örter. Om det är varmt och tort väder kan man sprida ut bladen i ett tunt lager på flata korgar, tidningar eller fat. Ta bort alla tjocka saftiga stjälkar, de tar tid att torka. På det här sättet torkar bladen på några dagar, och då räcker det med skugga (dvs rummet behöver inte vara helt mörkt) för att de inte ska blekna och tappa smaken. Så fort örterna är så torra att de lätt smulas sönder ska man packa dem i lufttäta burkar som antingen är mörka i sig eller ställs mörktl. Om man vill åt malörtens silvriga färg men vill ha en lägre växt kan man prova Romersk malört. Den är något lägre. Vill man ha något ännu lägre kan jag rekommendera Japansk malört. Den är snarast en marktäckare, och väldigt söt med sina fluffiga silvriga blad
Ophelia
04-07-2005, 10:23
CITAT (råse-marie @ 30-06-2005, 07:33) Är det någon som har en ide ? kan man ta stickling eller hur frökar man den ? Apropå din fråga Jag har frösått den och det har gått jättebra.
ingrid fuxwall
04-07-2005, 22:09
Kanske du kan plocka, torka och ge bort örten till någon som har problem med magen. Vi får ju inte glömma att malört är en gammal medicinalväxt och att den i lämpliga doser är användbar till annat än brännvinskrydda.
Kan man göra beska droppar av japansk malört oxå? Har en underbar planta som är fantastiskt vacker och så mjuk så att man bara måste röra vid den. Kan man dessutom göra brännvin av den så får jag nog plantera flera
Dulcamara
05-07-2005, 23:49
Malört har ju också sedan gammalt haft en användning som garderobsdoft - dvs man hängde malört (kanske tillsamman med lavendel, renfana eller eucalyptus) i garderoben som skydd mot mal. Eller så gjorde man pomandrar och lade i klädkistorna. Jag brukar hänga malört i skrubben där vi förvarar vinterns ytterkläder och det både luktar fräscht och ser trevligt ut (och någon mal har jag inte haft i yllekappan heller.....).
timjantove
06-07-2005, 00:15
CITAT (Ophelia @ 03-07-2005, 10:36) Jepp...bara ta och häng uppåner. Har dock hört att kryddor torkas bäst i mörker. Vet inte varför, kanske för att behålla färg men malörten är ju ljus Hmmm...ja de kan ju bli lite hög, fast allting är relativt. Är det högre växter bakom så blir den ju låg. Nu täcker den ju för andra växter. kan du inte gräva upp den och sätta den bakom andra lägre växter? Kanske vid någon sten eller bland lite mer starkfärgade växter? Min vän ska göra om en släntrabatt. Deras hus är vitt men vi tänker varjefall ha malört. Malörten kommer att blandas med starkare färger (stäppsalvia m.m.) och då blir det inte "blekt".  De flesta kryddor ska torkas utan solljuset då uv-strålningen förstör både smaken och andra verksamma ämnen. Men luftigt är bra, själv brukade jag torka ute i korg i en gren i skuggan av ett träd under varma blåsiga dagar innan jag skaffade en elektrisk örttork.
kellysblues
17-07-2005, 13:54
Jag provade ta sticklingar från min (fortfarande ganska späda) malörtsplanta för någon månad sedan, och nu är bägga plantorna lika stora, så det går utmärkt det också. :-)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|