Här är ett par "heta tips" för alla som odlar egen chili (och alla andra som gillar chili):

Het melonsallad

1 gallia-, honungs- eller nätmelon (ej vattenmelon)
1/2-1 färsk jalapeño eller annan medelstark chili

Tärna melonköttet. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Blanda chili och melon. Jättegott som t.ex. tillbehör till grillat. Den svalkande melonen och heta chilin kontrasterar fint!

Kryddig bönröra

1 burk krossade tomater
1 burk bönor i vatten
1 chilifrukt, t.ex. en habanero eller jalapeño, efter smak
1-2 vitlöksklyftor
oregano
spiskummin
örtsalt

Spola av bönorna. Blanda bönor och tomater i en kastrull. Kärna ur och finhacka chilifrukten och rör ner den i blandningen. Finhacka vitlöken och tillsätt även den. Koka upp blandningen och låt puttra ett par minuter. Smaka av med oregano, spiskummin och örtsalt. Om du har vinterkyndel kan några blad av denna ytterligare förhöja smaken. Vi brukar äta bönröran med rostat bröd.

(I går lagade vi just sådan här röra. Både vitlöken, chilin och oreganon plockade jag i trädgården! Jag "spetsade" även till röran med några små blad av spenat och kryddkrasse. Underbart!)