Tobe
Vad är det som har angripit mina tomater?
Helt plötsigt och på alla plantor i växthust så vissnar blomskotten.
De få tomater som finns är gröna på övre halvan och svarta på den undre.


Åsa, mälardalen zon 2
Det skulle varit bra att ha sett bild på tomaterna det vanligaste 2 sakerna som ger bruna fläckar på tomaterna är pistillröta(beror på dåliga odlingsförhållanden börjar ofta i spetsen på tomaten) och potatisbladmögel.

Plantorna tycker jag dock ser ut som om de har någon svamp eller bakteriesjukdom som går inuti växten med tanke på den nedre bilden som klart och tydligt visar att något har snört av stammen inifrån. Denna typ av angrepp på växter brukar ofta kallas för vissnesjuka.


Ofta uppkommer svampsjukdomar på tomater för att man byter jord för sällan eller att man köpt smittad jord (när det gäller potatisbladmögel så kan det även vara en potatisodling i närheten som smittat).

Här kan man läsa lite om sjukdomar på tomat
http://www.angelfire.com/la/caprioli/tomprobl.html
Tobe
Plantorna har fått stå kvar och de lever fortfarande men alla nya skott som kommer vissnar genast vilket betyder att det inte blivit en enda tomat på hela sommaren.
Tomaterna står i hinkar och jorden är en blandning av "påsjord" egen kompost.

Tobe
Åsa, mälardalen zon 2
Det kan vara från den egna komposten smittan kommer ifrån, många av svampsjukdomarna överlever kompostering. Själv fick jag torrfläckssjuka på de hinkpotatisar där jag lade på kompostjord de som bara fick köpejord klarade sig.

I höst föreslår jag att du slänger växtdelarna i soporna och jorden kan du slänga ut under exempelvis träd och buskar de brukar inte drabbas av samma sjukdomar som tomat, så där borde den inte göra någon skada.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon