|
Full version: rabarbergodis?
Nån som har smarriga rabarberrecept? Vi har några plantor som visserligen inte, i år efter gallring, givit särskilt stora rabarber men ändå! Hörde nån som gjort rabarbergodis... nån som vet något recept på det? Det lät gott!
astrid.m.s
14-07-2005, 13:22
Inte "godis" men en en lättsam och god paj som jag hittat här på forumet. Har även provat detta recept med andra frukter och blandningar av frukt och bär med bra resultat. RabarberpajRekommenderas!!
Åh, den låter ju helt himmelsk. Måste testas.
Tackar!
På DN hittade jag detta recept på rabarbermuffins: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=416041Har bakat sådana ett par gånger i sommar, tycker att de är goda och passar förträffligt till en kopp te.
elleave
16-07-2005, 00:17
RABARBERKAKA FRÅN HEDEN 1 st Ägg 125 gram Margarin 1,5 dl Strösocker 3 dl Vetemjöl 1 tsk Bakpulver 1 tsk Vaniljsocker 3,5 dl Rabarber 0,5 dl Strösocker Sätt ugnen på 200 grader Smält margarinet och låt det svalna Rör socker, margarin och ägg pösigt Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl Blanda i mjölblandingen i smeten Häll smeten i en låg vid form Skär rabarbern i bitar och lägg den i smeten Strö socker uppe på Grädda i 15-20 minuter jättegod, inte så kladdig och inte sur!
Zarah P
17-07-2005, 18:36
Rabarberkompott är hemskt gott, och jordgubbs-och-rabarberpaj är underbart. Annars kan jag tänka mig att man säkert kan göra rabarbersaft, och använda den till sådant marmelad-godis som ibland säljs på marknader och så... Kan det vara sådant du menade?
MJUK RABARBERKAKA
3 ägg 2 dl strösocker 50 g smör 1,5 dl mald mandel 0,5 tsk bakpulver 2 3/4 dl vetemjöl 1 dl kaffegrädde 3 dl rabarber skurna i cm-stora bitar 3 msk maizena majsstärkelse 0,5 dl strösocker
Rör ägg och socker poröst. Smält smöret. Blanda mandel, bakpulver och vetemjöl. Rör ner smör och mjölblandning i äggsmeten.
Blanda strösocker och maizena majsstärkelse på en tallrik. Rulla rabarberbitarna i blandningen. Smörj och bröa en form på ca 22 cm i diameter. Häll smeten i formen och lägg i de sockrade rabarberbitarna. Grädda i 175° 30-35 min.
brittmarie
19-07-2005, 17:07
Inget godis men väldigt gott
Rabarber-Coleslaw
1 stor rabarber stjälk 300 g vitkål, strimlad 1 tsk salt 1 påse Santa Maria Sauce Mix Mango&Chili 2 dl crème fraiche 1 dl lättmajonnäs
Skala rabarbern och skär tunna slantar. Blanda rabarber och strimlad vitkål. Strö salt över och låt dra i ca 10 minuter. Häll av eventuell vätska Blanda crème fraiche, majonnäs och såsmix. Rör ner rabarber och kål.
Och här kommer ett recept från Scan som är lite mer godisaktigt.
Flamberad rabarber med hallon- och kesellaglass
300 g spröda rabarberstjälkar 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 msk smör 4 msk Rom alt Cointreau eller Whisky Hallon och kesellaglass 225 g frysta hallon 250 g kesella vanilj
Gör så här Mixa frysta hallon och kesella i en matberedare eller mixer. Ställ kallt. Skär rabarbern i mindre bitar. Smält socker i en gjutjärnspanna, eller annat med tjock botten Lägg i rabarberbitarna och sjud dem mjuka. Lyft upp och lägg dem i en eldfast form med 5 cm höga kanter. Vispa ner smör i stekpannan och slå blandningen över rabarbern. Värm romen. Häll den över rabarbern och tänd på. Servera den brinnande rabarbern med hallon- och kesellaglass..
elleave
03-05-2007, 20:10
*Lyfter upp!*
anna_rispan
04-05-2007, 07:32
CITAT (brittmarie @ 19-07-2005, 18:07)  Inget godis men väldigt gott
Rabarber-Coleslaw
1 stor rabarber stjälk 300 g vitkål, strimlad 1 tsk salt 1 påse Santa Maria Sauce Mix Mango&Chili 2 dl crème fraiche 1 dl lättmajonnäs
Skala rabarbern och skär tunna slantar. Blanda rabarber och strimlad vitkål. Strö salt över och låt dra i ca 10 minuter. Häll av eventuell vätska Blanda crème fraiche, majonnäs och såsmix. Rör ner rabarber och kål. Vilket bra recept. Ska försöka komma ihåg o prova. Jag blir lite trött på att bara äta paj o paj o dricka saft av rabarber.
Rabarberkompott smaksatt med färsk ingefära, serverad så här: ta ett vanligt glas, bottna med ett par smulade havreflarn, lägg på en rejäl sked kompott och toppa med iskall vispad grädde. Rolig kombination av lent, pepprigt, surt, sött och knaprigt, full workout för smaklökarna.
Detta var väldigt gott även utan mandeln (och då blir det ju ännu enklare): Stekta rabarberNormalt sett brukar jag tycka att desserter är alltför sötsliskiga  men rabarber bidrar ju med en härlig syra
myskmadra
08-06-2007, 12:18
Rabarber med marängtäcke. Jag blev bjuden på sådan häromkvällen. Himmelsk. Har inget exakt recept men så här är beskrivningen: Rabarber skuren i småbitar lägges i smord form. Bakas ett tag i ugnen. Gör en marängsmet. Bred den över rabarberna. Strö flagad mandel över. Grädda i ugen tills marängen får färg. (ungefär som "glace au four" kan jag tänka). Mums. Smäääälter i munnen. Äts med lite vaniljglass.
Rabarberpaj En rabarberpaj som tar lite tid att göra men som är mycket god.
Ingredienser ¾ kg rabarber 2 dl strösocker 1 ½ msk potatismjöl Till mördegen 175 g smör 4 dl vetemjöl ¾ dl strösocker 1 äggula 2 msk vatten Pensling: 1 ägg Maräng: 2 stora äggvitor eller 3 små 1 ½ dl florsocker
Koka rabarbern någon minut för att ta bort det mesta av syran och göra rabarbern mjukare. Rör ned socker och potatismjöl. Gör mördegen genom att finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och sedan röra i äggulan, sockret och vattnet. Låt degen vila svalt en timme. Kavla ut degen och klä en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter,med degen. Pensla med äggula. Fördela rabarbern i pajen och grädda i 15 minuter i 225°. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ned florsockret och vispa i några minuter till. Klicka ut marängmassan över rabarbern och sänk värmen till 150° Grädda ytterligare 10 minuter tills marängen fått färg.
Rapchic
11-06-2007, 19:00
jordgubb och rabarberkräm är gott vet dock ej hur man gör reepten mormor gjorde krämen
annelito
12-06-2007, 15:01
Jag brukar göra en rabarbersmulpaj som är superenkel och som man oftast har ingredienser till hemma:
Ta en pajform och lägg "slantade" rabarber i botten. Sockra (jag brukar höfta) med ca 3 msk socker.
Blanda ca 3 dl vetemjöl och 1 msk socker i en skål. Tillsätt ca 100-125 gr margarin (ej smält) och blanda så att det blir en "smulig deg". Det brukar vara enklast att bland med händerna.
Strö smuldegen över rabarbern så att de täcks, strö lite kanel över det hela (rabarber och kanel=gott!) och in i ugn 225 grader i ca 20-25 min.
Servera med marsansås/vaniljsås eller vaniljglass.
Blomtess
20-06-2007, 08:36
I jordgubssaft!! Finns ingen godare saft än hemkokt blandning av rabarber och jordgubbar! Jag hade aldrig kokat saft men det var så enkelt, recept med proportioner finns i nästan varje kokbok, och på nätet så klart :-) Det kan jag verkligen rekommendera. Jag vet inte vem som drack mest av saften, jag eller min 3-åring....
Gjorde jättegod saft idag Rabarber och jordgubbssaft750g rabarber 250g frusna jordgubbar ½ vaniljstång 3 kryddnejlikor 3½ dl vatten 500-600g socker/ liter saft. Koka upp vattnet, tillsätt frukten, vaniljstången och nejlikorna. Koka 10 minuter under lock, mosa frukten då och då mot grytkanten. Häll upp och låt rinna av. Mät mängden saft, koka upp den och tillsätt sockret. Koka upp saften igen, skumma av, och häll upp på varma flaskor och förslut.
Eva-Helene
09-07-2007, 17:23
Rabarberkola har jag smakat och det var gott! Enligt den som bjöd på den tar man lika delar rabarber och socker, kokas tills det håller kulprov.
Man borde kunna göra en chutney, jag har inte provat, bara med plommon. Om jag hittar nåt recept så kommer det!
//Mollis
Hittade ett rabarberchutney-recept, kan nog va jättegott!
Rabarberchutney Buffé nr 6 1999, sid 36
Ingredienser Portioner: 10
500 g rabarber 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 röd chilifrukt 3/4 dl honung 2 msk rödvinsvinäger 1 tsk salt 1 msk färskriven ingefära
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel
Gör så här Skala eventuellt rabarbern och skär i minde bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finhacka chilin.
Lägg rabarber, lök och chili i en kastrull. Tillsätt honung, vinäger och salt. Låt koka på svag värme ca 20 min tills chutneyn tjocknat något. Smaka av med ingefära och häll upp på burkar.
Förvara burkarna i kylen. Passar bra till stekt och grillat kött bl a.
ingelaha
15-07-2007, 15:18
Den här kakan är en absolut favorit!! Mvh /Ingela
Rabarberkaka med mandelglasyr Bakas i rund form, 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen!
Kaksmet: 175 g smör 2 1/2 dl strösocker 2 ägg 2 1/2 dl gräddfil 5 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver •ca 400 g rabarber Mandelglasyr: 100 g smör 75 g mandelspån [finhackad mandel] 1 1/2 dl strösocker 2 msk vetemjöl 2 msk mjölk 1 msk vaniljsocker Gör så här: Sätt ugnen på 175º Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund. Rör ner gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ner dem i smeten. Skölj och ansa rabarbern. Skär den i bitar, ca 2-3 cm långa. Ha i rabarerbitarna och rör om smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45 minuter. Under tiden kokas Glasyren. Blanda alla ingredienserna, utom vaniljsockret, till mandelglasyren i en kastrull. Låt det sjuda någon minut under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Bred mandelglasyren över ytan och grädda i ytterligare ca 15 minuter. Servera eventuellt vaniljglass eller lättvispad grädde till.
*Ulrica*
15-07-2007, 17:53
Jag har smakat torkad rabarber en gång. Skiva i 1-1,5 cm skivor och torka. Låter kanske knasigt men det var görgott! Konsistens som russin. Användes även i bröd och mjuka kakor som "svenska russin".
tetafan
20-07-2007, 16:32
CITAT (brittmarie @ 19-07-2005, 18:07)  Inget godis men väldigt gott
Rabarber-Coleslaw
1 stor rabarber stjälk 300 g vitkål, strimlad 1 tsk salt 1 påse Santa Maria Sauce Mix Mango&Chili 2 dl crème fraiche 1 dl lättmajonnäs
Skala rabarbern och skär tunna slantar. Blanda rabarber och strimlad vitkål. Strö salt över och låt dra i ca 10 minuter. Häll av eventuell vätska Blanda crème fraiche, majonnäs och såsmix. Rör ner rabarber och kål. Och här kommer ett recept från Scan som är lite mer godisaktigt.
Flamberad rabarber med hallon- och kesellaglass
300 g spröda rabarberstjälkar 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 msk smör 4 msk Rom alt Cointreau eller Whisky Hallon och kesellaglass 225 g frysta hallon 250 g kesella vanilj Gör så här Mixa frysta hallon och kesella i en matberedare eller mixer. Ställ kallt. Skär rabarbern i mindre bitar. Smält socker i en gjutjärnspanna, eller annat med tjock botten Lägg i rabarberbitarna och sjud dem mjuka. Lyft upp och lägg dem i en eldfast form med 5 cm höga kanter. Vispa ner smör i stekpannan och slå blandningen över rabarbern. Värm romen. Häll den över rabarbern och tänd på. Servera den brinnande rabarbern med hallon- och kesellaglass.. Hej Britt-Marie Jag måste säga att coleslawreceptet är suveränt gott Nu får jag låta rababern på kolonin vila och dra näring till nästa år. Tack så mycket för ett suveränt recept som passar till allt grillat Hälsningar Stefan
Gammal tradition på jordfattiga delar av västkusten (och kanske överallt längs kusten?) är att äta en enkel rabarbersås (eller krusbärssås) till FET stekt fisk. Jag ryckte upp några makrillar i veckan, och prövade detta. Överraskande gott, en fin brytning med det syrligt, söta till den feta fisken. Jag kommer att göra detta till det återkommande tillbehöret när det gäller nyfångade makrillen. Blir säkert finfint till ex-vis stekt lax osv. Jag tog centimeterstora bitar av rabarber från kanske 7-8 stjälkar, la dem i kastrull med 1 dl vatten + 1 dl strösocker, lät det koka ihop en liten liten stund (det ska vara bitar av rabarber kvar, inte mos) - lät sedan svalna och serverade som det var. En ganska lös, såsig sås.
prova!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|