Här nedan ett (av många) recept på en fräsch måltidsdryck av älgörtens lättplockade blommor. Växer i stort sett överallt och blommar i juli och augusti. De första dagarna nu i juli har blomningen fullkomligt exploderat här i Östergötland.
I grundreceptet ska det vara 1,5 kg strösocker men vi tycker gott det räcker med 1,2 kg. Vi vill inte ha för söta drycker men det är ju en smaksak. Använd helst ekologiska citroner om ni hittar.
Älgört, färska blomklasar 30
Citron 3
Vatten 1.5 liter
Strösocker 1.2 kg
Citronsyra 50 gram
Gör så här
- Koka upp socker, vatten och citronsyra till en lag.
- Häll lagen över de sköljda blommorna och de tvättade, skivade citronerna i ett rymligt kärl med lock. Låt stå kallt i 4 dagar.
- Sila saften och häll upp på flaskor. Kan förvaras kortare tid i kyl och längre tid i frys.
Det här blir ett av mina projekt i veckan som kommer