För några år sedan köpte jag en bok som heter "The Edible Flower Garden" eller nåt sånt (jag beställde den på amazon.com, vet ej om den finns i Sverige). Där finns en lång lista på ätliga blommor. Jag har inte boken här just nu, men de jag kommer ihåg på rak arm är:
tagetes (speciellt kryddtagetes)
rosor
tusensköna
ringblomma
dagliljor (knopparna kan bl.a. friteras)
krasse
violer
penséer
blomsterböna (blommorna är ätliga, bönbaljorna kan ätas om de kokas)
Sen finns det ju många dekorativa bladgrönsaker, som t.ex. mangold (finns med både röd, gul och vit stjälk) och olika sorters sallad. Lite slingrande ärtor och bönor kan ge trevlig höjdvariation.
Bland kryddörterna skulle jag välja rikligt och vackert blommande perenna sorter, som lavendel, citrontimjan, gräslök, kryddsalvia (kanske t.o.m. en brokbladig?) och någon kompakt variant av grekisk oregano.
Jag har planer på att så småningom införa ätliga växter i de flesta rabatterna i trädgården

Det enda problemet är rådjuren, som också gillar ätliga växter...