|
Maggan H
25-07-2005, 19:43
Trodde kanske jag hade hittat frö från en för länge sedan utdöd blomart....Men det var olika sorters gräs, troligen någon bonde/bondmoras verk. Det är en pappkarta med 60 st glasampuller, märkta med gammelstil på etiketter mindre än ett frimärke. Det finns olika sorters fröer i alla utom 2 som nog är samma, det är svårt att läsa texten. Är ni intresserade ska jag skriva ner vad som finns i dom. Ampullerna är noga fastsydda(!) men det går att lirka upp dom, fast man får ta försiktigt i de små korkarna, några gick av bara jag tog i dom. Så här ser de ut: 
kerstin z5-6
25-07-2005, 20:06
Läckert -du provsår väl ?
Caprice
26-07-2005, 01:24
Vilken häftig grej... Jag skulle sätta upp den som den är på väggen i tex hallen... Vem kan gå förbi utan att undra vad det är..?
Det finns en nordisk genbank som förvarar frön (både kulturväxter och träd) i en gammal gruva på Svalbard. Det här är egenligen en säkerhetsåtgärd, om det skulle hända något med genbanken i Alnarp (nära Barsebäck!).
kristerh
26-07-2005, 08:23
vad spännande, du måste som sagt provodla och se vad det blir, om det blir nåt krister
pialotta
26-07-2005, 08:28
Å så fin! Gör som caprice menade, sätt upp den som ett stycke vackert konsthantverk på väggen.
Man blir påmind om all tid som går åt till att tex sitta framför datorn o skriva forumsvar, glo på TV eller sitta i bilkö när man ser sådant underbart som den frösamlingen...
Åh, jag hade varit fullständigt överlycklig om jag hade gjort ett sånt kap! Det är ju rena rama kulturhistorian! Jag är mycket intresserad av vilka arter som finns representerade i provrörssamlingen men du behöver inte skriva listan nu under de få sommardygnen vi har kvar - gör det i höst eller vinter i stället! Grattis! Mulle - grön av avund!
gammelnalle
26-07-2005, 08:53
WOW!!!!! vilket kap!!! fullständigt GRÖÖÖN av avund... ' men pröva inte med att skada dig själv..... då kan man få prov-sår ...... CITAT kerstin z5-6 Skickat den 25-07-2005, 21:06 -------------------------------------------------------------------------------- Läckert -du provsår väl ?
Maggan H
26-07-2005, 08:58
Ja, den är häftig, kunde inte släppa den när jag hade sett den, fick för mitt inre öga se en växtintresserad, böjd person som i fotogenlampans sken sitter och sorterar och sen SYR fast dom i pappen....  Fast riktigt så gammal är den nog inte, någon som vågar gissa ett årtal?
1930-talet gissar jag på! Mulle
Vilket fynd! Vad var det för tossing som sålde det där för 20 spänn? Ta med den till Antikrundan, dom skulle säkert värdera den till mycket högre Jag är också nyfiken på vad som finns i
SannaLasso
26-07-2005, 11:24
Jag tycker att du skall låta allt vara som det är, inga fler förstörda små korkar alltså! Fröna har nog förlorat sin grobarhet för länge sedan. Du kanske kan kontakta genbanken i Alnarp och höra vad de säger? De kanske vet något museum som är intresserade av dina fröer just som de är presenterade. Annars är ju "Antikrundan" är ett bra förslag.
Rören kan mycket väl ha mer än hundra år på nacken. Skrivstilen är mycket gammal. Min mormor, född på 1880-talet, skrev just så och hennes samtida också av gammal brevväxling att döma. Det var den handstilen man fick lära sig i skolan före och runt sekelskiftet. Mina lite yngre släktingar, de som är födda 1910-20, har en helt annan handstil, mer personlig.
Det där är INTRESSANT!!! Vart du ska vända dig, vet jag inte. Men försök kontakta nån, typ genbanken eller nåt, och hör dig för vad de säger. Det är ju mycket möjligt att du har frön till någon utdöd (i alla fall hotad) art. Var riktigt riktigt rädd om det där!!! och ge dig inte på att provså, innan du tagit reda på dess värde och dess möjligheter, om det finns något. Det är mitt spontana råd. Fast jag "vet inte", vet inte "nått". Oavsett "värdefullhet" så ÄR det ett riktigt fynd Läckert!!
Maggan H
26-07-2005, 17:36
Oj, jag blir riktigt rädd! Får nog låsa in den i kassaskåpet  . Hur kontaktar man Alnarp? Via hemsida? Men Antikrundan, tror ni på allvar att dom skulle intressera sig för detta? Det är ju uppenbart att den är hemmagjord i alla fall. Det finns bl a olika klöversorter, svingel, gräs, äxingar, tåtel, lin, hampa, soloört, vad är det?, kornsorter, vicker, klätt, syror, hirs, åkertistel och tom maskros!  Och en 'vinsort' Chevalier 2(romerskt), nån som vet vad det är?
Det där var ett riktigt fynd du har gjort,jag skulle kontakta Alnap.Den skulle pryder sin plats på en vägg,i hallen kanske.
Pfaffan
26-07-2005, 21:00
Här finns en mycket intressant artikel om gamla fröer, med adresser dit man kan vända sig om man har nåt intressant: http://www.snf.se/sveriges-natur/artikel.c...97024197&id=338Visst är det jättespännande!? /Pfaffan
CITAT (Pfaffan @ 26-07-2005, 22:00) Här finns en mycket intressant artikel om gamla fröer, med adresser dit man kan vända sig om man har nåt intressant: http://www.snf.se/sveriges-natur/artikel.c...97024197&id=338Visst är det jättespännande!? /Pfaffan Du har säkert redan läst länken Margareta, men jag klistrar in det här därifrån, ändå: CITAT Gör så här: Skriv till Fröuppropet, Centrum för biologisk mångfald, Box 54, 230 53 ALNARP eller maila till: frouppropet@pom.info Verkligen jättespännande!!!!!!!!
CITAT (Margareta Hansson @ 26-07-2005, 18:36) Oj, jag blir riktigt rädd! Får nog låsa in den i kassaskåpet  . Hur kontaktar man Alnarp? Via hemsida? Men Antikrundan, tror ni på allvar att dom skulle intressera sig för detta? Det är ju uppenbart att den är hemmagjord i alla fall. Det finns bl a olika klöversorter, svingel, gräs, äxingar, tåtel, lin, hampa, soloört, vad är det?, kornsorter, vicker, klätt, syror, hirs, åkertistel och tom maskros!  Och en 'vinsort' Chevalier 2(romerskt), nån som vet vad det är?  Jag tror säkert att experterna i Antikrundan skulle kunna komma med en gissning på hur gammal den är och kanske vad syftet med den är. Och de verkar gilla att visa upp såna här lite ovanligare kuriosagrejer på TV oavsett om de har något värde.
Maggan H
27-07-2005, 15:28
Nu har jag kontaktat några st olika personer på Alnarp, det är ju semester så det dröjer innan man får svar. Mailet till kontaktpersonen på fröuppropet kom i retur. Det var intressant läsning på Sesam(länken), de kan återuppliva frö nu för tiden som mist sin grobarhet. Det finns en sorts hampa som är 'utdöd', kanske är det den som finns i ett av rören. Jag kunde väl inte bärga mig till hösten heller med att gå igenom fröna, här följer en förteckning. Om någon vet vad de ovanliga sorterna är eller om det är felstavat så hojta till! (Med reservation för svårläst text) Svenskt rödklöver Klöver Aleikeklöver ? Blåkvanne Humle Keringagigel ? Getväppling Timotej Engelst rajgräs Italienskt rajgräs Hundäxing Ängssvingel Hårdsvingel Rödsvingel Fårsvingel Knylhorn ? Ängskavle Renlosta ? Kryporn ? Ängsgräs Kerrgäs Lundgräs Konäxing Luddtåtel Blåtåtel Kruståtel Vitsenap Spargel ? Lin Hampa Lupin Soloört ? Princesskorn Gullkorn Chevalier 2 ? Svenskt korn Laxredigt korn ? Paluske Luddvicker Tallfrö Granfrö Åkerkulla Blåklint Svinamålla Rödsyra Hampdån Baldersbrå Penninggräs Pilört Åkertistel Vallmo Maskros Åkerklätt Krussyra Hundkäx Hirs
AndreasBlomquist
27-07-2005, 15:34
Renlosta är ett gräs... Här är en länk till den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/brom...mu/bromarv.html
AndreasBlomquist
27-07-2005, 15:35
CITAT (Margareta Hansson @ 27-07-2005, 16:28) Aleikeklöver ? Heter Alsikeklöver http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/trifo...fo/trifhyb.html
pialotta
27-07-2005, 18:45
Tänk så många sorters gräs det finns och allt detta fick betesdjuren i sig då, på den tiden... Numera består vallen av kanske 3-4 sorter.
Dessutom kan vår vanliga raps korsa sig med den genmodifierade - klarlagt av en brittisk studie - och bli bla resistent mot vissa saker men det hör hemma i en annan tråd.
Guuu vad spännande....
ja vilken skatt ,hoppas dom hör av sej o jag vill vet a hur de går o va dom säger
Maggan H
31-07-2005, 19:54
Idag fick jag svar av Jens Weibull. Jens, som är agronom, arbetar på CBM främst med att driva programmet för odlad mångfald (POM) vilket startade 1999. Det syftar till att samordna en mängd olika aktiviteter som handlar om våra kulturväxter, t.ex. bevarande, nyttjande, forskning och information, och är ett led i arbetet att realisera FAO:s s.k. globala aktionsplan. Närmast kommer Jens från Nordiska Genbanken där han under sex år bl.a. drev ett samarbetsprojekt om genresurser med de tre baltiska länderna. Så han borde veta vad han talar om. Så här sa han: Hej Margareta, Tack för ditt mejl. 'Fröuppropet' är nu avslutat, så det är anledningen till att du inte nådde fram. Fröproverna har nog tyvärr bara ett affektionsvärde; det är få av arterna som är angivna med sortnamn och alla är med allra största säkerhet döda. Frön förlorar snabbt sin livskraft i ett litet glasrör med kork. Tack i alla fall för att du hörde av dig! Många hälsningar, Jens Weibull Så det blir kanske provsådd på några olika sorter i alla fall, man vet ju aldrig...  Sen åker den upp på väggen!
*Felix matte*
31-07-2005, 20:03
Tycker iaf att du ska ta kontakt med fler innan du sår några... kanske kan Antikrundan vara till hjälp att finna "experter". Spännande med såna fynd
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|