Ur veckans Allt om mat
"Som en dröm är denna smaksensation med lime, svarta vinbär och rosenblad, dessutom så vacker. Marängen blir krämig inuti och frasig på ytan. Vid hög luftighet kan det vara svårt att få en frasig och bra maräng. Vispa inte för länge då spricker marängen"
Till 6 pers
5 äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl socker
1 msk maizenastärkelse
Fyllning:
5 äggulor
3/4 dl socker
saft av 2 lime (knappt 1 dl)
Garnering:
2 dl vispgrädde
svarta vinbär
rosenblomsblad
rivet skal av 2 lime
Sätt ugnen på 125 gr
Vispa äggvitor och vinäger till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och glansig. Vänd ner majsstärkelse.
Klä en24 cm form med löstagbar botten med bakplåtspapper. Bred ut halva mängden smet i formen. Klicka ut resten utmed kanterna. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna helt innan botten vänds upp på ett fat och pappret lossas försiktigt. Vänd tillbaks marängen på ett tårtfat.
Riv limeskal och spar till garnering. Vispa samman äggulor, socker och limesaft i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Låt kallna.
Bred ut limekrämen på tårtbotten. Vispa grädden och bred över. Strö limeskal, svarta vinbär (klipp av den torkade blomman om den är lång) och rosenblad över tårtan och servera.