Vi har ett sött litet träd med skuggmoreller, hemska att äta råa - finns det något man kan använda dem till? Har ett svagt minne av att nån sagt att man ska kunna göra paj...?
Kan man t ex använda körsbärsrecept fast öka på sockermängden?
Tacksam för tips.
// Kristina - som idag länsat bärbuskarna, underbart!
brittmarie
29-07-2005, 16:04
Här kommer det 2 recept.
Körsbärschutney
1 msk ren ättika, 24%
2 msk vatten
3 dl vit sirap
0,5 tsk hel koriander
2 bitar muskotblomma
2 cm färsk ingefära
1,5 liter surkörsbär eller skuggmoreller
2 schalottenlökar
Koka upp ättika, vatten, sirap, koriander, muskotblomma och ingefära i en gryta.
Kärna ur körsbären. Skala och hacka schalottenlöken.
Häll körsbär och lök i grytan. Koka sakta till simmig konsistens, 25-30 minuter.
Ös upp chutneyn i rena glasburkar. Sätt på lock. Förvara svalt.
Chutneyn är färdig efter cirka 1 vecka.
Rör ut chutneyn med majonnäs och bjud den till stekt eller grillad fisk och kött. Bjud den som den är till stekt korv och hamburgare.
Receptet ät från Grön Gastronomi
Körsbärstårta
5 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
150 gr margarin
Fyllning:
1 dl socker
1 dl hackade nötter
Kanel
Ca 1 liter urkärnade körsbär (godast blir skuggmoreller)
Blanda ingredienserna till en deg som kavlas och lägges i en smord form med löstagbara kanter.( Spara 1/4 av degen till galler. )
Blanda ihop fyllningen och häll över degen.
Gör ett galler av den sparade degen och lägg den överst.
Pensla gallret med mjölk.
Grädda i 250° ca 35-40 min.
Låt svalna.
Servera med vispad grädde
Tack så mycket! Älskar chutney, så det ska jag prova direkt!!
SannaLasso
01-08-2005, 22:44
Vilken tur att jag tittade efter vad som stod i den här tråden!
Jag var just på jakt efter något jag skulle kunna göra av mina måååånga härligt mörkröda men ack så äckelsura körsbär. Om det är surkörsbär eller skuggmoreller vet jag inte. Jag trodde skuggmoreller var såna där mörkt vinröda nästan svarta SÖTA körsbär men nu har jag fattat att jag haft fel.
Chutneyn verkar god - den ska jag prova! Tack för receptet!