CITAT (Rookie @ 01-08-2005, 21:04)
Hej igen.
Tack för era svar. Jag har gjort som du sade gammelnalle, och kikat i forumet på tidigare tankar i ämnet men inte riktigt hittat det som jag söker.
Jag är mer på jakt efter någon länk med bilder där man kan hitta en del information. Din idé dammkillen var riktigt bra med en båge mellan stolparna och eventuellt avslut på stolparna.
Jag har lagt till lite bilder under mitt album så att ni kan se processen.
- Gammelnalle, vi ska naturligtvis ha "grönsaker" upp mot staketet, jag har funderat på någon form för murgröna som håller färgen över vinterhalvåret också. (Jag kommer att förberada för belysning till den dagen vi får möjlighet (råd) att göra sådana arrangemang också.
Min svärfar är snickare och kommer att hjälpa oss att bygga detta, vi kommer att gjuta stolparna de staketet kommer att vara omkring 180 cm.
Tack igen.
Rookie
Men ingen med att titta på andra är (enligt mig..) inte att hitta "DET" utan att få inspiration till SÅ KAN man göra, och den metoden etc etc...
Vet inte riktigt vad för "länk " du söker men kolla tex
http://www.halmstad.se/prod/halmstad/byggn...E2?OpenDocumenthttp://www.trainformation.se/pub/Tragardsb...agardsbygge.asphttp://www.jamjotra.se/sida_161.aspmm (sök på tex google)
men 180cm .... då LÄR det nog behövas byggnadstillstånd.... men det är olika i olika kommuner KOLLA FÖRST!!!
Jag är inte ute efter att leka "polis" men det brukar bli betydligt värre att få grannar/myndigheter MED sig efteråt än innan...
så fråga även dina närmsta grannar (ÄVEN om deras tomtgräns inte berörs av just staketet)
så här skriver t.ex. lommma kommun:
Staket och häckar är inte bygglovpliktiga. Ett staket kan bestå av valfritt material men är lägre än 1.20 m från mark/gata och genomsiktligt rakt framifrån. Det har tydliga luftspalter mellan spjälorna.
Plank är bygglovpliktiga. Alla inhägnader, utom häckar, som är högre än 1.20 m från mark/gata betraktas som plank ur bygglovssynpunkt oavsett genomsiktlighet eller materialval. Alla inhägnader som inte är genomsiktliga rakt framifrån räknas som plank, oavsett höjd. Om spjälorna i inhägnaden placeras omlott är det inte längre genomsiktligt rakt framifrån och räknas därför som plank och kräver bygglov oavsett höjd.
Murar är bygglovpliktiga oavsett höjd. Även stödmurar högre än 0.50 m är bygglovpliktiga.
Om murar och plank ges bygglov ska de ha en höjd, en yttre form, ett material och en färg som är estetiskt tilltalande, lämpliga för inhägnaderna som sådana och som ger en god helhetsverkan.
Långa, täta murar och plank i fastighetsgräns mot allmänna, gemensamma rum i bebyggelsen ska bara få uppföras då särskilda skäl föreligger. Insyn och buller räknas t ex normalt inte till särskilda skäl. Buller som överskrider riktvärdena för respektive trafikslag kan dock räknas som särskilda skäl. Murar och plank över 1.80 m ska normalt aldrig tillåtas.
Murar, plank, staket och häckar vid korsningar och utfarter får inte vara högre än att fullgod sikt uppnås med avseende på trafiksäkerheten i enlighet med vägverkets krav.
Miljö- och byggförvaltningen har tagit fram en informationsbroschyr som ska inspirera till att se vegetationens möjlighet för avskärmning och att formge plank och murar så att de bildar en vacker helhetslösning. Informationsbroschyren hittar du hos miljö- och byggförvaltningen eller här i pdf-format: Plank och murar (808 kB).
http://www.lomma.se/miljobygg/planochbyggk...b1b8000345.htmlLycka till, vi kommer att följa ditt arbete.
björn
det finns böcker i ämnet också kolla in dessa tex:
http://www.internetbokhandeln.se/_114HC71I...9151841711.html