|
Full version: Skurupsborren
Någon som provat jordisering? Skurupsborren? Eller bara gräver ner hushållssoporna under jord? Jag tycker det verkar vettigt, men funkar det?  Enligt Börje Gustavsson - miljöinnovatör och rekordodlare - ska man inte kompostera utan jordisera, dvs lägga ner allt organiskt avfall i djupa hål direkt i marken. Man täcker bara med jord så blir det ingen lukt, ingen gas.  På det sättet slipper man ju komposten att sköta och näringen kommer tillbaks till jorden och växterna direkt!  Det verkar superbra till större saker som träd och buskar, då kommer ju näringen genast ner till rötterna. Men i köksträdgården känns det inte lika praktiskt. Man kan väl inte borra ett hål intill varje grönsak?  Fast det behövs kanske inte, det sprider kanske maskarna runt sedan?! Jag tror jag ska prova att gräva ner hushållsavfall i ett par gropar för att se om det är förmultnat redan till våren.
Det är väl utmärkt att gräva ner komposterbart material, men vem har öppna jordytor tillgängliga under odlingssäsongen??? På våren när man gör i ordning grönsaksland så går det utmärkt att gräva ner komposterbart material. Läsa gärna Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson eller Den goda jorden av Philippe Plöninge, båda böckerna ger exempel på intensivodling, där man just gräver ner komposterbart material. Jag ser ingen anledning att göpa en speciell borr för detta ändamål
Borren fungerar mycket bra för att göra hål med, har en själv. Det är mycket lätt att göra djupa hål i lerjord, behövs nör plintar skal ner till frostfritt djup. Nästa fråga är vad skall hålen vara till ? Problemet är nog var skall man borra när det är sommar, på hösten när alla perenner klips bort går det åt för många hål...
JÅJ Men det går fort och lätt att göra djupa hål !
[COLOR=red]Nu har jag köpt en skurupsborr och provborrat! Det går verkligen lätt och snabbt att komma ner 50 cm i jorden! Mitt bästa köp på länge. Nu ska här jordiseras, i alla fall intill bärbuskar, träd och större plantor som squash, kronärtskocka och liknande.
Gratulerar till nya borren ! Vist är det kul att göra djupa hål ... tänker själv anfalla mitt grönskasland i höst ... JÅJ P.S. Såg ditt paket roligt ut på posten också ?
Susanna
11-08-2005, 21:05
Jag har funderat lite på det där med jordisering men inte prövat. Tror ni att det finns någon ökad risk för att sprida smittor och ohyra eller annat? Tänker främst på jordisering i grönsaksland då. Kanske är jag helt ute och cyklar..
CITAT (jåj @ 11-08-2005, 21:38) P.S. Såg ditt paket roligt ut på posten också ?  Alltså, min man råkade vara på ett jobb i Skurup, så han körde in om och köpte den, så vi slapp frakten som ju kostar lika mycket som borren!  Ett klipp, alltså!
CITAT (Susanna @ 11-08-2005, 22:05) Jag har funderat lite på det där med jordisering men inte prövat. Tror ni att det finns någon ökad risk för att sprida smittor och ohyra eller annat? Tänker främst på jordisering i grönsaksland då. Kanske är jag helt ute och cyklar.. Det har jag inte tänkt på!  Men jag gör som när jag komposterar: det som jag vet är smittat eller fullt med ohyra, lägger jag i trädgårdstunnan som kommunen tar hand om.  Fast jag tror att mikroorganismerna i jorden tar hand om det, eftersom det kommer ner i jorden istället för att läggas ovanpå.
Susanna
12-08-2005, 20:42
Ja, du har nog rätt, man får vara försiktig som vanligt! Jag ska pröva jordisering tror jag, får aldrig min kompost att fungera.
Halaj! Har Julas variant. Funkar alldeles utmärkt. Här finns en något munter tråd om Skurupsborren: http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.p...;num=1050492694//T
Nu har jag provat borren i två veckor och jag tror det blir jättebra!  Jag gör så att jag borrar 4 -5 hål åt gången (det går ju lätt i köksträdgården nu när mycket är skördat och det finns plats över  ), sedan fyller jag dem efterhand. Jag blir av med avfallet på en gång, slipper passa och röra i komposten där det för övrigt surrar småflugor så fort man öppnar locket.  Till våren, när man ska så överallt i landet, kan man undra hur det ska gå förstås.  Men en del grödor ska ju inte i jorden förrän den är varm, så det kanske löser sig. Man måste bara lära sig att tänka på ett annat sätt!  Jag känner mig i alla fall helt nöjd!
Hur djupt borrar du? Det är ju knappast någon mening att borra djupare än 20-30 cm, annars kommer ändå inte näringen växterna i grönsakslandet tillgodo. Annars fungerar det upmärkt att bara täcka det tomma grönsakslandet med trädgårdsavfall på hösten och sedan gräva ned detta på hösten, eller till våren.
 Jag gör hålen lite olika djupa, mellan 30 och 60 cm. De hål som är 60 cm kan jag fylla i omgångar med jord emellan, medan de grundare hålen fylls på en gång. Trädgårdsavfallet är inga problem att ta hand om, tycker jag. Det har jag en vanlig trädgårdskompost till. Köksavfall, som måste ha en sluten behållare, är det som är mest problem att sköta. Med jordisering slipper man ifrån alla problem. Och jag tror nog att maskarna tycker att det är kalas, så de drar nog runt det under jorden och blandar runt så näringen kommer till nytta lite varstans!
Sommartorparn
31-08-2005, 15:40
Hade en kompis som jordiserade. Resultatet blev att man snubblade omkring på hennes tomt. Även om man fyller igen hålen så sjuker innehållet ihop och så blir det snubbelgropar.....  Är det sedan lite ojämn terräng och vegetation är det lätt att man trampar snett. Och så var det jobbigt att borra eftersom marken var ganska stenig.
I dag fick jag ytterligare en anledning till att jordisera! Jag hittade säkert 1000 mördarsnigelägg under kompostbehållaren! Tack vare att jag skulle tömma den, annars hade dessa ägg kläckts och jag hade haft mååånga sniglar i köksträdgården!
Jag har hela sommaren grävt ner äppelskruttar potatisskal, "ankomna" grönsaker osv i min blomrabatt (utan borr) eftersom jag lider brist på kompost. Det verkar gå väldigt fort med nedbrytningen. Nu gör jag ju inga djupa gropar, ca 20-25 cm och fyller lite i varje grop (en personshushåll). Trots att jag hållit på sedan i maj har jag ännu inte lyckats "gräva upp" något gammalt avfall, och maskar har jag gott om  . Anki
Jag tyckte att detta lät intressant och länkade därför Skurupsidorna vidare till en miljövårdare och bad om ett "expertutlåtande". Så här svarade hon:
Nje, jag tror inte riktigt på att det skulle vara en bättre metod än en välskött kompost. Risken för att det bildas metan (växthusgas) och svavelväte (luktar ruttna ägg) är betydligt större när man gräver ner bioavfallet i jorden än om det finns luft närvarande vid nedbrytningen. Han skriver att det skulle bildas stora mängder lustgas vid vanlig kompostering, men det måste vara ytterst ovanligt. Dessutom påstår han att kompostering utarmar avfallet på näringsämnen vilket inte är sant. Alla vet att kompost måste blandas ut in man odlar i den eftersom den innehåller för mycket näring. Däremot tycker jag att det är mycket bra att då och då tillsätta en spade jord till komposten för att påskynda processen. Jag skulle säga att denna man inte vet mycket om kemi och nedbrytningsprocesser. Men borren kanske fungerar bra istället för spade!
Mulle
Märkligt att denne man, okunnig i nedbrytningens konst, änddock år efter år omvandlar sitt köksavfall till gigantiska pumpor i världsklass utan att använda sig av varken komposterat material eller konstgödsel. Här är en artikel från Kvällsposten om hans senaste pumpa: http://www.kvp.se/index.jsp?a=419161Själv har jag bara goda erfarenheter av jordisering, när jag för en del år seda tog studenten hade jag jordisering som mitt examensarbete i bilogi. Läraren hade inget att invända utan jag fick med beröm godkänt. Jag kan verkligen rekommendera ett besök hos denne man som kommer att ge er en lektion i nedbrytningens och odlandets konst som ni aldrig kommer att glömma...har varit på besök där ett par gånger och det är skitintressant.
Jag har funderat på att investera i Skurupsborren både en och två gånger och det är väldigt intressant att läsa om alla erfarenheter. Vad jag funderar på dock är hur sorkarna reagerar om det plötsligt trycks ner en massa godis i jorden? Lockar man inte sork? Och hur är det med vanliga råttor och möss?
Jag tycker också det är jätteintressant. Förr när man satte potatis här på Åland lade man alltid en strömming mellan varje knöl för näringens skull. Att det gynnar växterna tvivlar jag inte på. Å andra sidan har det ju kommit klara direktiv från EU att ingenting längre får grävas ner för föroreningens skull och man diskuterar ju t.o.m. om att börja frystorka döda människor. Mulle
CITAT (mulle @ 12-09-2005, 19:20) Jag tycker också det är jätteintressant. Förr när man satte potatis här på Åland lade man alltid en strömming mellan varje knöl för näringens skull. Att det gynnar växterna tvivlar jag inte på. Å andra sidan har det ju kommit klara direktiv från EU att ingenting längre får grävas ner för föroreningens skull och man diskuterar ju t.o.m. om att börja frystorka döda människor. Mulle Frystorkning av avlidna skall vara ett alternativ till att kremera, man bli inte av med några "föroreningar", man sprider bara inte ut dem i luften.
CITAT (sanna @ 12-09-2005, 18:59) Jag har funderat på att investera i Skurupsborren både en och två gånger och det är väldigt intressant att läsa om alla erfarenheter. Vad jag funderar på dock är hur sorkarna reagerar om det plötsligt trycks ner en massa godis i jorden? Lockar man inte sork? Och hur är det med vanliga råttor och möss? Sorkar har jag inte märkt av hos mig, så det vet jag inte om de skulle tycka det var godis. Men råttor och möss ska det inte dra till sig om man täcker med 20 cm jord.
Ett annat direktiv från EU är att gödsel skall vara nerplöjt (jordisering) inom 4 timmar sedan det spridits ut på åkermark, detta för att näringen inte skall hinna avdunsta. Därför skulle det skulle vara intressant att veta vad EU tycker om den alltmer utbredda täckodlingen (ytgödsling) och varför detta inte behöver vara nedgrävt efter 4 timmar, men ett sånt direktiv är kanske på gång (vilket jag verkligen hoppas) med tanke på den alltmer tilltagande växthuseffekten.
gammelnalle
13-09-2005, 17:14
CITAT (jante @ 13-09-2005, 17:27) Ett annat direktiv från EU är att gödsel skall vara nerplöjt (jordisering) inom 4 timmar sedan det spridits ut på åkermark, detta för att näringen inte skall hinna avdunsta. Därför skulle det skulle vara intressant att veta vad EU tycker om den alltmer utbredda täckodlingen (ytgödsling) och varför detta inte behöver vara nedgrävt efter 4 timmar, men ett sånt direktiv är kanske på gång (vilket jag verkligen hoppas) med tanke på den alltmer tilltagande växthuseffekten. Har inte hängt med i DEN debatten,,, men nog måste detta gälla YRKESODLARE över en viss kvadrat/ton storlek??? Eller menar du att jag inte längre får kissa i min trädgård?? nästa steg blir blöjor på kossorna, katterna,hundarna och hästarna? b
Vad det gäller direktiv från EU, så gäller det nog GÖDSEL och inte täckodling. Täckodling är ju inte ren gödsel, utan gräs eller annat färskt, grönt. Naturen "täckodlar" ju också genom att fälla löv och annat grönt från diverse växter.  Däremot får vi inte tömma latrinen (som kan kallas gödsel) direkt på jorden!
CITAT (KURT @ 13-09-2005, 07:26) CITAT (mulle @ 12-09-2005, 19:20) Jag tycker också det är jätteintressant. Förr när man satte potatis här på Åland lade man alltid en strömming mellan varje knöl för näringens skull. Att det gynnar växterna tvivlar jag inte på. Å andra sidan har det ju kommit klara direktiv från EU att ingenting längre får grävas ner för föroreningens skull och man diskuterar ju t.o.m. om att börja frystorka döda människor. Mulle Frystorkning av avlidna skall vara ett alternativ till att kremera, man bli inte av med några "föroreningar", man sprider bara inte ut dem i luften. Jag såg en dokumentär från SVT där det påstods att det i allra högsta grad är ett alternativ för just jordfästning. Mulle
Svante, zon 1
13-09-2005, 21:59
Jag har tittat på Börje Gustavssons (Skurupsborrens uppfinnare) websidor och jag håller med miljövårdaren som mulle citerar ovan. "Jordisering" är säkert bra, man gräver ner avfall och tillför därmed jorden näring och mullämnen. Jag tvivlar inte på att man kan få fina odlingsförhållanden på det sättet, med en lucker, mullrik och näringsrik jord. Men precis som mulles miljövårdare påpekar finns det ingen anledning att tro att det är bättre än en välskött kompost, och en del påståenden om nedbrytning som Börje Gustavsson för fram är helt uppåt väggarna. På flera ställen menar han t.ex. att kompostering bidrar till växthuseffekten medan jordisering inte gör det Ett exempel: http://www.skurupsborren.se/kompost-jattesloseri.htmlNär det biologiska materialet bryts ner kommer dess kol att omvandlas till koldioxid. Detta sker oavsett om nedbrytningen sker i komposten eller i jorden. Koldioxiden kommer sedan att gå upp i atmosfären. Enda sättet att förhindra detta är att gräva ner materialet så djupt att det inte finns något syre, men då finns det som sagt risk för att det bildas andra gaser som är mycket farligare, och kvävet kommer inte heller växterna tillgodo.
På Börjes Gustavssons hemsida http://go.to/skurupsborren har han en länk till SLU och en doktorsavhandling som heter ”Minska utsläppet av kompostgaser”.  I denna avhandling står att det bildas en hel del oönskade gaser vid kompostering. Jag kan inte låta bli och hålla med Börje Gustavsson när han skriver ”märkligt vad tyst det varit från miljöetablissemanget om denna avhandling”, avhandlingen har ju ändå ett antal år på nacken nu... Börje Gustavsson kan väl inte vara den enda som känner till denna avhandling??
CITAT (jante @ 14-09-2005, 21:08) På Börjes Gustavssons hemsida http://go.to/skurupsborren har han en länk till SLU och en doktorsavhandling som heter ”Minska utsläppet av kompostgaser”.  I denna avhandling står att det bildas en hel del oönskade gaser vid kompostering. Jag kan inte låta bli och hålla med Börje Gustavsson när han skriver ”märkligt vad tyst det varit från miljöetablissemanget om denna avhandling”, avhandlingen har ju ändå ett antal år på nacken nu... Börje Gustavsson kan väl inte vara den enda som känner till denna avhandling??  Men avhandlingen harju inte på något sätt undersökt om det skulle vara bättre att gräva ner avfallet. En nedgrävning kan ju liknas vid en kompostering med dålig luftning. Det är ju inget slutet system bara för att gräver ner materialet. Metan och andra gaser som bildas vid syrebrist kan säkert ta sig upp genom jorden. I gamla soptippar, där man just grävt ned avfallet, så har man ju borrat ner rör för att samla upp all metangasen som bildas för att elda den.
Sommartorparn
15-09-2005, 07:27
På Börje Johanssons hemsida finns många drastiska påståenden men väldigt få referenser till källor. Är detta en teori som han är ensam om, eller finns det några undersökningar som stödjer detta? Jag tänker bl.a. på hans påstående om att träd vill ha oförmultnat avfall nära sina rötter. Detta går stick i stäv med råden att man inte ska gräva ner oförmultnat material, eftersom växternas rötter skadas av metangasen och att man vid plantering av träd bör återskapa jordens naturliga skiktning och följaktligen lägga det organiska materialet högst upp. Att ytkompostering skulle vara så skadlig som Johansson påstår har jag svårt att tro med tanke på att vissna löv av naturen lägger sig på markytan där dom så småningom bryts ner. Hans jättepumpor bevisar ingenting i sammanhanget, eftersom pumpor trivs bra även i komposthögar. Vore intressant att höra vad ni biologer har att säga om detta.
Svante, zon 1
15-09-2005, 08:54
CITAT (jante @ 14-09-2005, 21:08) På Börjes Gustavssons hemsida http://go.to/skurupsborren har han en länk till SLU och en doktorsavhandling som heter ”Minska utsläppet av kompostgaser”.  I denna avhandling står att det bildas en hel del oönskade gaser vid kompostering. Jag kan inte låta bli och hålla med Börje Gustavsson när han skriver ”märkligt vad tyst det varit från miljöetablissemanget om denna avhandling”, avhandlingen har ju ändå ett antal år på nacken nu... Börje Gustavsson kan väl inte vara den enda som känner till denna avhandling?? :unsure: En sammanfattning av doktorsavhandlingen vid SLU finns här: http://projkat.slu.se/lista/snabbproj.cfm?...=147&kategori=4Visst kan det avgå gaser från en kompost, i synnerhet om den inte sköts ordentligt, men som Kurt redan har påpekat: Vad finns det för bevis för att "jordisering" med Skurupsborren inte ger lika mycket skadliga gaser? Ett citat från avhandlingens sammanfattning: CITAT Emissionsmätningar i befintliga stora kommunala komposthögar visade att om komposten inte sköts på rätt sätt kan betydande mängder lustgas och metan avgå. Korrekt skötsel innebär regelbunden vändning och luftning av kompostmaterialet. Kom igen när någon har mätt vilka gaser som bildas när hushållsavfall grävs ner i jorden, så kan vi jämföra resultaten.
Tyvärr hinner jag inte bemöta era felaktiga inlägg på ett tag... är fr.o.m. nu bortrest ett par dar. Men som avslutning kan jag väl säga att ni verkar se grandet vid jordisering men inte bjälken vid kompostering....  Hej då för denna gången.
Argumentationen för skurupsborren liknar ju mycket en religiös uppenbarelse, argumenten handlar inte om att bevisa att den teori man har är korrekt, utan att främst hävda att alla andra teorier är felaktiga (men det innebär ju inte att ens egen teori blir något bättre)! För övrigt så kan man lära sig mycket om religiös argumentation från exemplet med Pastamonstret, http://www.venganza.org/
pollenper
19-09-2005, 21:04
Skurupborren verkar ha ett par fördelar. Om marken tillåter och man inte gräver för djupt så hamnar komposten där man vill ha den. Det går lätt att göra hål. Men hemma hos mig i pinnmon vill jag se det först.
Han har som tidigare nämnts en kreationistisk argumentationteknik och gillar t.ex inte vindkraft för att den står still när det inte blåser.
Men jag skulle gilla ett alternativ till hushållskomposten för den har sina nackdelar. bl.a fryser den på vintern. Fast att förborra 500 liter hål inför tjälen känns inte heller uppmuntrande.
pollenper
19-09-2005, 21:40
Jag tror jag ska konvertera från ateism till pastaism. Jag fick verkligen en uppenbarelse
lilla mamma
19-10-2005, 15:57
Ursäkta lilla mig, handlar inte det här om amatörodling?
Ska de som diskuterar hårdast minsann bevisa att de har rätt?
Soptipp och ett litet hål i trädgårdslandet, vad har det gemensamt?
I så fall producerar vi värre saker på toaletten än vad det lilla hålet fyllt med potatisskal gör.
Magda16
23-10-2005, 20:37
Jag hämtade min borr på posten igår och sprang genast ut och borrade, och det blev så fint hål så det var inte sant och lätt som en plätt var det. Hela natten låg jag och planerade hur jag ska göra hål och stoppa ner stolpar och plantera humle och bygga fler spaljer och djupgräva nya odlingsytor och så vidare. Sen var de ideér som man fick med borren ganska roliga. Man kunde bygga sig en liten skärm och ställa framför hålet man gjort och så kunde männen pinka däri, eller sätta ett hemlighus på medar och dra över hål som man sedan fyllde med gårdagens middag  . Jag ska iallafall prova på att odla pumpor nästa år och då använda jordisering för skoj skull, det verkar ju funka.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|