Lannhagen
på hur man lägger in och konserverar dessa. Inte den vanliga slanggurka utan den mindre "taggiga" druvgurkan.

Kommer att bli en hel del så det är viktigt att håller länge.

Tack på förhand.

Mvh
Fredric
evelina
Hej!

Står precis och lägger in gurka. Detta recept har jag fått av en släkting som nu är 91 år gammal och som alla tycker om.

Lycka till!! rolleyes.gif

Inlagd smörgåsgurka


Saltlag:
3 kg västeråsgurka
1½ dl salt
vatten som täcker gurkorna

Inläggningslag:

1 L strösocker
6 dl 12% ättika
9 dl vatten
dillkronor
1 påse gula senapsfrön
pepparrot

Rör ut saltet i lite kallt vatten
tvätta gurkorna
lägg i gurkorna och fyll upp med vatten så det täcker dom
låt stå över natten

häll av vattnet och torka gurkorna och skiva dom


Koka upp lagen
tag 2 tsk Atamon per liter lag
varva gurkorna med dillkronor senapsfrön och pepparrot i små bitar
häll lagen varm över gurkorna
låt svalna och ställ svalt

Färdig att äta efter två veckor
Lannhagen
tack för ett snabbt svar, blev dock lite osäker på sockermängden:

1 L strösocker
6 dl strösocker

?

Mvh
Fredric
evelina
CITAT (Lannhagen @ 07-08-2005, 15:54)
tack för ett snabbt svar, blev dock lite osäker på sockermängden:

1 L strösocker
6 dl strösocker

?

Mvh
Fredric

Ha Ha!!! så det kan gå när man har bråttom 6 dl 12 % ättika ska det vara, har ändrat i receptet. laugh.gif laugh.gif laugh.gif
MrQuint
Hej!
Samma grundrecept, men utan pepparrot;
+ körsbärsblad
+ svart vinbärsblad
+ vitlök (hela men "misshandlade", dvs jag slår till dem med bredsidan av en stor kniv)
+ chili
Detta ger en gurka med lite mer "sting".

Obs.
Bladen bör tvättas med atamonlösning (eller dylikt) för att undvika jäsning.


therese.kvist
Har nån recept på "hela" gurkor, de små taggiga...
Vill lägga in allt på en gång har gjort det en gång förut men har ej kvar recept.

Vill ha saltgurka, ej ättiksgurka
Skruttis
CITAT (therese.kvist @ 28-08-2008, 07:44) *
Har nån recept på "hela" gurkor, de små taggiga...
Vill lägga in allt på en gång har gjort det en gång förut men har ej kvar recept.

Vill ha saltgurka, ej ättiksgurka



Lite osäker på vad du menar. Det receptet jag använder till mina taggiga smågurkor kallas för "saltgurka" men det är lite ättika i lagen.
Vill du alltså ha en lag som absolut inte innehåller ättika?
therese.kvist
Jo det gör inget om det är ättika, men de flesta är bara en massa socker i.
Jag vill lägga in hela gurkor inte skivade
Skruttis
Jag har tyvärr inget recept där det inte ingår socker.
Hoppas någon annan kan hjälpa dig med det.
Fågelvägen
Här är ett recept på RYSK SALTGURKA, avsett för en sats på 5 kg hela små gurkor. En läckerhet, helt utan socker!

Ingredienser: små gurkor, vatten, salt, vitlök, gul lök, svartvinbärsblad, hel kryddpeppar, krondill.

Koka upp 5 l vatten med 2,5 dl salt. Låt kallna.
Lägg några svartvinbärsblad i botten av en hink.
Lägg i ett varv tvättade gurkor.
Ovanpå gurkorna ett lager av
2 vitlöksklyftor
rejält med skivad gul lök
1 dillstjälk skuren i bitar
1 dillblomma
svartvinbärsblad
5 kryddpepparkorn.
Fortsätt att rada gurkor och övriga ingredienser turvis.
Häll till sist på den kalla saltlagen.
Lägg på en tallrik med tyngd och ett lock på hinken
Förvaras svalt, hållbar flera månader i källartemperatur.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon