Full version: Stångbrytböna/Majs
Gillan
Här kommer två frågor som jag hoppas få svar på rolleyes.gif

Stångbrytböna: När skördar jag och hur tillagas den på bästa sätt?

Majs: Bästa sättet att grilla den?

Tack på förhand wub.gif
rosita
Majs tycker jag är allra godast kokt hel och med vitlökssmör till! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Stångbrytböna vet jag inte vad det är, men vanliga brytbönor brukar jag bara lägga i en gryta med lite vatten och så fort de kokar upp, tar jag av dem från spisen och häller av vattnet efter ½ minut. Sen äter vi dem till kött eller fisk eller skär ner dem i salladen. smile.gif
Gillan
CITAT (rosita @ 08-08-2005, 11:25)
Majs tycker jag är allra godast kokt hel och med vitlökssmör till! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Stångbrytböna vet jag inte vad det är, men vanliga brytbönor brukar jag bara lägga i en gryta med lite vatten och så fort de kokar upp, tar jag av dem från spisen och häller av vattnet efter ½ minut. Sen äter vi dem till kött eller fisk eller skär ner dem i salladen. smile.gif

Tackar och niger för svar rolleyes.gif
netaave
Vi grillar mycket majs, förväller den 3 min och sen pensla med lite grillolja, jättegott med eller utan smör.
Gillan
CITAT (netaave @ 08-08-2005, 14:06)
Vi grillar mycket majs, förväller den 3 min och sen pensla med lite grillolja, jättegott med eller utan smör.

Vi brukar också grilla majsen, men då utan att förvälla den.Risken är ju att den ibland blir lite torr.Det var därför jag önskade fler tips.Förvällning låter bra smile.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Om det är störbrytböna du menar så brukar jag skörda dem innan kärnorna svällt alltför mycket det är mjällare ifall bönorna inte svällt så mycket.

Här hittas ett av mina bönrecept
Gillan
CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,08-08-2005, 16:53)
Om det är störbrytböna du menar så brukar jag skörda dem innan kärnorna svällt alltför mycket det är mjällare ifall bönorna inte svällt så mycket.

Här hittas ett av mina bönrecept

Enligt fröpåsen(som kompisen jag fått fröerna ifrån har kvar) sägs det att den är hög, får mörklila skidor(vilket den faktiskt får), och att den när den förvälls/kokas blir grön igen.
Namnet är dock fortfarande stångbrytböna, men det kanske finns flera namn på samma böna wink.gif

Har tyvärr ingen som helst erfarenhet av bönor överhuvudtaget. sleep.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Tror nog ändå att det är störbrytböna som menas (det finns inget som heter stångbrytböna). Tror du har fått någon sort liknande Cosse Violette, Violette Podded Stringless som är högväxande och lila som blir gröna när de kokas.



Jag brukar odla störbönor i många färger alla funkar bra i det receptet jag bifogade.



Störbönorna används precis likadant som buskbönorna det enda som skiljer dem åt är att störbönorna måste ha något att klättra på och de har ofta längre kulturtid.
Gillan
CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,09-08-2005, 10:12)
Tror nog ändå att det är störbrytböna som menas (det finns inget som heter stångbrytböna). Tror du har fått någon sort liknande Cosse Violette, Violette Podded Stringless som är högväxande och lila som blir gröna när de kokas.



Jag brukar odla störbönor i många färger alla funkar bra i det receptet jag bifogade.



Störbönorna används precis likadant som buskbönorna det enda som skiljer dem åt är att störbönorna måste ha något att klättra på och de har ofta längre kulturtid.

Ja, du måste ha rätt, för de ser precis ut så där.Tack för hjälpen wub.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon