Rödbetsbröd 2 bröd
7 dl grahamsmjöl
ca 7 1/2 dl vetemjöl special
25 gr jäst
5 dl vatten, 37 gr
2 tsk salt
25 gr smör- och rapsolja (arlas)
1 msk brödsirap eller honung
150-200 gr rödbetor, finrivna
1 msk kummin, stött + lite hela frön
Ugn 175 gr
Lägg mjölet i skålen till köksmaskinen
rör ut jästen i vattnet och tillsätt det tillsammans med salt, smör, brödsirap eller honung
arbeta degen på låg hastighet i ca 10 min
tillsätt rödbetor och kummin och arbeta degen smidig
låt degen jäsa länge, minst 1 timme
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor
Jäs på plåt 40 min
Skär ett snitt med vass kniv längs med hela bröden
Pensla med vatten och strö på lite hela kummin
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min
Låt bröden kallna på galler under bakduk