Plommonmarmelad1,2 kg plommon
1 dl vatten
1 kg strösocker
pressad saft av 2 citroner
Skölj frukten väl, lägg i en tjockbottnad gryta tillsammans med vattnet.
Koka under lock i 30 minuter. Ta sedan upp alla kärnor med hålslev.
När alla kärnor fiskats upp häller man i socker och citronsaft.
Koka nu utan lock ca 55 minuter. Det ska vara synliga bubblor i grytan, men värmen får inte bli för hög.
Skumma sedan noga och häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
Plommonglass300 g plommon
1/2 dl socker
2 äggvitor
2 dl vispgrädde
Lägg plommonen i en kastrull och låt den smälta ner på svag värme.
Tillsätt socker och låt puttra några minuter eller tills frukterna faller sönder.
Ta bort kärnorna och låt krämen svalna.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa grädden, men inte för hårt.
Vänd samman vitor, grädde och plommon.
Ställ i frysen över natten.
Ta fram glassen ca 10 min före servering
---------------------------
Sist men inte minst ....Jag åkte iväg en gång med en stor låda plommon till ett äldreboende i närheten.
Dom blev VÄLDIGT glada