smajlizz
02-09-2005, 19:15
Dela gärna med er till mig isf
netaave
05-09-2005, 10:40
Björnbärsmamelad ca 2 liter
2 liter björnbär
saften från 1 citron
7 dl strösocker
gul Melatin
Rensa bären väl. Varva bär och socker till sammans med citronsaften i en syltgryta. Låt stå på sval plats att safta sig någon timme. Koka upp bären och låt koka 15-20 minuter utan att röra för mycket. Skumma väl. Tillsätt Melatin så att det bli marmeladkonsistens. Häll upp på rengjorda burkar och tillslut genast.
Här har du recept på lite olika smaksatta bröd, du kan exprementera själv med grunddegen, dragon, dill och gräslök blir jättegott, ca 1 msk färskt av vardera ner i degspadet.
BRÖD MED OLIKA SMAKSÄTTNINGAR
Grunddeg:
50 gr jäst
7.5 dl vatten
1-3 tsk salt
4 dl rågsikt
12-13 dl fint matbrödsmjöl,
lantvete, eller valigt vetemjöl.
Smula jästen i bunken, lös upp i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, salt, rågsikt och det fina mjölet.
Arbeta degen smidig.
Täck med duk, och jäs i 30 min.
Blanda i önskad smaktillsats.
LÖKBRÖD, 2 st
½ sats grunddeg
3-4 lökar
25 gr smör el. margarin
1 krm peppar
ca 1 dl fint matbrödsmjöl,
lantvete el. vetemjöl.
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i fettet. Blanda ner pepparn och låt det svalna.
Stjälp upp den jästa degen på bakbord och arbeta in smaktillsatsen med lite mer mjöl tills degen är smidig.
Dela den i 2 delar och låt dem vila ca 5 min.
Forma till smala längder och lägg dem på plåt, jäs under duk i 30 min.
Värm ugnen till 225 gr.
Skåra försiktigt bröden med vass kniv och pensla med mjölk. Strö över lite mjöl. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Låt svalna på galler utan duk.
OSTBRÖD, 1 st
½ sats grunddeg
150 gr ost, Grevé el. Jarlsberg
ev 1 liten gul lök
ca 1 dl fint matbrödsmjöl, lantvete eller vetemjöl.
2.
Riv osten grovt. Skala och finhacka löken.
Stjälp upp den jästa degen på mjölat bord och arbeta in ost och lök med mjöl tills degen är smidig.
Låt den vila 5 min. Forma till ett stort runt bröd och lägg på plåt.
Jäs under duk i 30 min. Värm ugnen till 200 gr.
Pensla med mjölk och strö på lite mjöl.
Grädda i nedre delen 40-45 min. Låt svalna på galler utan duk.
PIZZABRÖD 1 st
½ sats grunddeg
1 gul lök
200 gr köttfärs
25 gr smör el. margarin
10 gröna oliver
2 tomater
½ tsk salt
1 krm peppar
1 krm mejram
1 krm basilika
ca 1 dl fint matbrödsmjöl, lantvete el. vetemjöl
Skala och hacka löken. Fräs den med köttfärsen i fettet.
Hacka oliverna. Skålla, skala och hacka tomaterna utan kärnhus.
Blanda ner oliver, tomater, salt och kryddor i köttfärsen, fräs ihop några minuter. Låt det svalna, och arbeta in det i degen med lite mer mjöl.
Smörj en avlång form, ca 1 ½ liter.
Kavla ut degen till en rektangel lika bred som formen. Fördela fyllningen över och rulla ihop. Lägg i formen med skarven ner. Täck med duk och låt jäsa ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 gr.
Pensla med vatten, och strö över lite mjöl. Grädda i nedre delen 45 min.
Låt det svalna på galler.
BACONBRÖD 1 st
½ sats grunddeg
100 gr magert bacon
1 purjolök
1 liten gul lök
100 gr färska champinjoner
3.
½ tsk salt
1 dl hackat kryddgrönt, dill, persilja, gräslök
ca 1 dl fint matbrödsmjöl, lantvete eller vetemjöl.
Lite hel koriander
Ansa och strimla purjon. Skala och hacka löken. Ansa och skiva champinjonerna.
Klipp baconet direkt ner i varm stekpanna och fräs det ett par minuter. Lägg i purjo, lök och svamp, fräs det några minuter. Salta och blanda i det kryddgröna. Låt det svalna.
Arbeta in fyllningen i degen med lite mjöl, låt den vila 5 min.
Dela degen i tre delar, som rullas ut till smala längder, som flätas samman.
Lägg flätan på plåt och jäs under duk i 40 min.
Sätt ugnen på 200 gr. Pensla flätan med vatten och strö över lite koriander.
Grädda i nedre delen i 40-45 min. Låt brödet svalna på galler.
SALAMIBRÖD 1 st
½ sats grunddeg
3-4 gula lökar
150-200 gr salami
50-75 gr ost, Grevé el. Svecia
2 msk finhackad persilja
ca 1 dl fint matbrödsmjöl, lantvete eller vetemjöl.
Lite grovt salt
Skala och hacka löken. Skär salamin och osten i mycket små tärningar.
Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta in fyllningen med lite mjöl.
Låt den vila 5 min.
Forma degen till ett runt lite platt bröd och jäs det på plåt under duk i 40 min. Sätt ugnen på 200 gr.
Skåra brödet försiktigt med en vass kniv, pensla med vatten och strö över lite grovt salt.
Grädda i nedre delen ca 45 min. Låt svalna på galler.
KORIANDERBRÖD
6 st
50 gr jäst
2 ½ dl mjölk
2 tsk salt
1 ägg
1 tsk koriander + lite att strö på kakorna
4 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken som värmts till 37 gr.
Tillsätt resten av mjölken, salt, ägg, stött koriander, rågsikt det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt och jäs under duk i 30 min.
Arbeta degen på mjölat bord. Baka ut den till 6 kakor ca 13 cm i diameter. Jäs på plåt under duk i 30 min.
Sätt ugnen på 225 gr.
Pensla bröden med vatten, strö på lite korianderfrö och mjöl.
Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
Låt kallna på galler under duk.
smajlizz
09-09-2005, 23:11
Åh wow! Det var mer än jag väntat mig, tack så mycket Netaave! De här recepten får jag prova!
netaave
09-09-2005, 23:19
Pizza, bacon och salamibröden är bra till picknick.