Har du kollat i receptavdelningen?
Mvh
Fenja
smajlizz
02-09-2005, 22:13
Japp, har kollat där och tänkte pröva lyckan här..
Du kan ta ditt vanliga brödrecept och blanda i örter du tycker om. Till en deg med 5 dl degvätska blandar man i 1 - 2 msk torkade örter, t ex 1 msk oregano och ½ msk sellerisalt. Om du ska använda färska örter får du ta i mer, jag skulle tippa på 3 - 5 msk.
I år har jag gjort nässelmjöl och givit till några bagare. De blandar det i mjölet och brödet lär bli grönprickigt och gott.
Nässelmjöl gör man helt enkelt genom att torka nässlorna, handmala och lägga på burk.
smajlizz
09-09-2005, 23:26
Tack så mycket för tipsen!
Hej,
Här kommer ett recept på ÖRTBRÖD.
50 gr smör
2 dl mjölk
50 gr jäst
3/4 dl ljus sirap
2 tsk salt
200 gr keso
5 msk färsk hackad basilika
5 msk färsk hackad persilja
4 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl
Smält smöret o blanda i mjölken, låt bli fingervarmt.
Lös jästen i degspadet, tillsätt sirap,salt, keso och örterna. Blanda väl. Rör ner allt grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget. Arbeta samman till en smidig men lite fuktig deg. Låt jäsa i 45 minuter under duk.
Tag upp degen, knåda den väl. Forma till ett stort eller två mindre bröd. lägg på smord plåt. Låt jäsa i 20 minuter.
Pensla brödet med ägg och strö ev på lite grovt salt.
Sätt in den i 200 grader varm ugn, men sänk genast temperaturen till 175 grader.
Grädda brödet i ca 20-25 minuter, tills det känns ihåligt när man knackar på det. Låt brödet svalna under bakduk.
Lycka till!