AndreasBlomquist
Jag var på utflykt idag till ett naturbruksgymnasium i Karlstad där det fanns en massa utställare. Bland annat fanns det flera som sålde sylt, marmelader och geléer. 3-åriga dotterns favorit bland geléerna var blåklockegelé och rosbladsgelé, mycket på grund av den fina lila respektive rosa färgen tror jag. Är det någon här på forumet som har recept till dessa geléer??
ejjan
Rosenmarmelad
2 liter rosenblad kokas upp tillsammans med 2 liter vatten.
Tillsätt 2 liter socker och det rivna skalet samt saften av 2 citroner.
Låt kärnorna koka med i en påse av gasbinda. (Kärnor är bra att spara från apelsiner och citroner, de innehåller pektin så man slipper använda Certo!) Om marmeladen är för lös kan man tillsätta Certo. Koka tills marmeladen är tjock.
Marmeladen kan eventuellt spetsas med cointreau.
Ät marmeladen på rostat bröd eller nygräddade scones



Receptet fann jag på denna sida. Har inte testat det själv. Om du gör det får du gärna skriva om resultatet sedan, om man vågar prova själv. smile.gif

Jag fann ett till, lite mer lagom mängd kanske:
Rosensylt
450 g doftande röda eller rosa rosenblad
5 ½ dl vatten
5 ½ dl socker
pressad saft av 2 citroner
1 msk rosenvatten

Rensa bort den inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av. Koka upp vattnet i en tjockbottnad gryta. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull. Sjud
ca 5 minuter tills bladen mjuknat. Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 minuter, rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat.
Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig. Låt geléet svalna lite.
Häll upp på rena burkar och sätt på lock.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon