netaave
07-09-2005, 14:33
Vi ska ha gäster på fredag och jag hittade en påse med lammgrytbitar i frysen, har någon en bra idé eller ett bra recept?
Vad kryddar man med mer än vitlök och s&p, mynta?
Rödvin och rosmarin brukar funka bra till lamm - fast då kanske du ska hoppa myntan...
Vi har ju alltid eget lamm i frysen och efter mycket experimenterande har jag fastnat för ett recept som alltid lyckas och som man kan variera in det oändliga:
Pressa ur en halv stor citron - eller en hel liten - i en mugg.
Pressa i vitlök efter smak, jag brukar ta 6 - 8 klyftor.
Lägg i några teskedar salt.
Lägg i peppar, rosmarin och ev. andra kryddor.
Låt muggens innehåll grötas till lite medan du förbereder resten.
Ta en ugnsfast gryta med lock - en lergryta är perfekt.
Täck bottnen med halva, skalade lökar och gärna, om du har, svamp.
Ibland har jag också lagt i rotfrukter.
Gnid in köttet med blandningen från muggen och lägg köttet på lökbädden.
In i ugnen på låg värme - jag brukar ha 100 - 150 grader - på ungefär 4 timmar eller tills lammet är riktigt mört!
På det här sättet blir köttet saftigt och smakrikt.
Vad det inte du som nyss hade plockat en massa svamp?
Gör en riktigt god svampsås eller stuvning till, använd lökarna som var i grytan!
Köttet är också gott med kalla såser. Jag brukar göra en enkel vitlöksvariant där jag lägger några droppar citron, ett par pressade vitlöksklyftor och lite salt i en gräddfil och låter det rinna av i ett kaffefilter en natt.
En snabb myntaröra är också gott - jag brukar finhacka bladen och låta dem dra i lite olja.
Ris, potatis - vad som helst passar till!
Mulle
Indisk lammcurry är jättegott!
1 kg lammkött/grytbitar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
lite margarin
3 tsk curry eller currypasta
1 bit hel kanel
1/2 tsk cayennepeppar
1-2 tsk salt
1 buljongtärning
3-4 dl vatten¨
2 tärnade potatisar
2 dl cocosmjölk
Serveras med mango, banan, russin, matlagningsyoghurt och lite vad man vill.
/Åsa
ninnisky
07-09-2005, 18:17
Salvia lär vara en riktig lammkrydda - enligt vår saluhall.
netaave
07-09-2005, 21:27
CITAT (ninnisky @ 07-09-2005, 19:17)
Salvia lär vara en riktig lammkrydda - enligt vår saluhall.

Ja och just salvia är den enda örtkrydda jag inte fixar.
Tack för recepten dom är sparade i min kokbok.
Vi har bestämt oss för att göra souvlaki med klyftpotatis och tzatsiki, tips från grannen. Gör en grekisk sallad till.
Så det blir en grekisk afton
netaave
09-09-2005, 23:25
Nu är vår grekiska afton över, gästerna kom inte för frun vart sjuk.
Iaf så marinerade vi köttet i små tärningar i olivolja, lök, oregano s & svpepp och citron och grillade det i ugnen, det var väl ok men mycket senor och brosk på grytbitarna. Nästa gång gör vi det på fläskkött tror jag.
Åts med tzatsiki, tomater och klyftpotatis.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.