Sommartorparn
Nu är det snart ett år sedan jag planterade min häck av bärhäggmispel. Jag följde ett tips som jag hade hittat på Rosenposten nämligen att man kan bre markduk över ogräset, fästa den runtom, göra ett snitt i duken, sticka ner spaden, vicka lite med den så det blir ett hål, och plantera busken. Ingen grävning o sånt.

Enda skillnaden mot Rosenpostens anvisningar var att jag planterade häggmispel och inte rosor, vilket visade sig ha en viss betydelse. Häggmispel har en lång pålrot, som som var för lång för det hål som kan göras genom att vicka med en spade..... Buskarna växer som det ska, men ofta kommer det upp skott ur rotens "bakände" också (dvs den ände som inte gick att trycka ner tillräckligt långt). Och eftersom jag redan planterade mycket tätt, så blir resultatet nu mycket, mycket tätt. Men buskarna växer bra än så länge.

Vad gäller markduken, som är av den 'remsiga' plastsorten så är min erfarenhet följande:

1) Det går inte att ha duken utan täckande material. Fåglarna gör hål och drar ut trådar.

2) Det räckte inte att täcka med 1-2 cm täckbark, som vi fick rådet, p,g,a att ytan var ojämn så barken gled ner i fördjupningarna och lämnade plasten bar. Dessutom verkar det som att barken 'försvinner' så vi har fyllt på flera gånger under året. Kommer inte ihåg hur många säckar totalt.

3) På försommaren hade det kommit upp stora ruggar av ogräs ur det snitt som man gör när man planterar buskarna. Dessa trängde buskarna och måste tas bort. Eftersom dom hade växt ihop med markdukens plasttrådar, så gick det inte att gräva bort dom. Att dutta med Roundup blev lösningen för mig. Buskarna växte märkbart bättre när dessa ogräsruggar dog bort.

4) Framåt sommaren trängde kvickrot och framför allt åkerfräken upp genom markduken. Försökte till en början dra bort dom skotten varje gång för att trötta ut dom, men när jag sedan inte var där tog dom sig upp fullt ut. Eftersom Roundup inte verkar bita på fräken, får jag nog acceptera att dom finns där. Dom ligger nu delvis som en grön matta över barken, men det ser inte ut som buskarna lider av dom.

5) Jag märkte också att små ogräs slog rot i själva täckbarken, och det kan nog bli ett problem om dom får fäste och borrar sig ner genom duken. Lösningen blev att då och då röra om i barken så att dom inte får chans att bli stora.

SLUTSATSEN är att:
Även när man planterar i markduk krävs en viss skötsel och tillsyn för att inte ogräset ska ta över. Men om jag jämför med en annan bit häck som jag har planterat på vanligt sätt och där jag ett par gånger om året måste gräva fram buskarna ur en tät matta av ogräs, då tycker jag att markduken har varit väldigt arbetsbesparande. Även om kostnaden blev mer än vi hade tänkt oss p.g.a att det behövdes så mycket täckbark, så har den kostnaden absolut uppvägts av arbetsbesparningen.
Anki V
Mycket intressanta erfarenheter!

Jag funderar själv på hur jag ska lösa "ogräsfrågan" i min "rosgrop" eftersom jorden som fraktas dit förmodligen kommer att komma från "åkermark i träda".

För hand rensning tror jag blir lite svårt eftersom rabatterna finns i sommarstugan och i bästa fall kommer vi dit endast under helgerna.

Jag ska helt klart prova att plantera direkt i markduk i en av de fyra sektionerna.

I en av sektionerna ska jag också prova att plantera mycket tätt med marktäckare.

Jag tar gärna del av andras erfarenheter på hur man håller ogräs borta med minimal arbetsinsats laugh.gif .

/Anki
Åsa, mälardalen zon 2
Den remsiga plastduken som beskrivs i första inlägget är en marktäckduk ingen markduk om man ska vara noga. Den duken som borde använts till buskarna är den där som ser ut som grå filt den funkar bättre till ändamålet.

Den där vävda marktäckväven är bättre att ex. odla gurka eller squash i och man ska då inte välja bröderna Nelsons variant för det är den sämsta av de jag testat den rispar ju upp sig bara man tittar på den och den är dåligt vävd. Marktäckväven funkar bäst tycker jag utan att täcka den, den vävda svarta duken bryts inte ner av solens strålar.


Kan även tipsa de som bor nära en pappersfabrik, titta i containrarna utanför eller kontakta fabriken och fråga om du kan få kasserade viradukar de funkar väldigt bra som marktäckväv och de remsar inte upp sig. Dukarna ska finnas med olika masktäthet. Viraduken är den där blå duken som man häller ut pappersmassa på.
Sommartorparn
Här är länken till rosenpostens beskrivning av hur man planterar i duk.

plantera i duk

(skrolla ner på sidan för att se beskrivningen)

Hade jag gjort om detta i dag hade jag i stället prövat en duk som kallas "BARKDUK" och som inte är så remsig. Den lär kompostera sig själv efter ca fyra år har jag tänkt nu när jag ser hur skör den remsiga duken är.

Jag borde också ha beskurit rötterna i stället för att knöckla ner dom på tvären.

Jag vill också tillägga att alla kanske inte har sådan jord att dom kan hoppa över momentet att gräva och markförbättra och det kanske inte funkar på alla slags buskar. I mitt fall rörde det sig om f.d. åkermark med mycket ogräs.

En sak som jag funderar över är vad för slags duk som används vid plantering av buskar på vägbankar. Det ser ut som att den duken ligger bar (ingen bark) och det ser inte ut som att ogräset växer igenom den. Nån som vet?
Åsa, mälardalen zon 2
Den marktäckväven(mypex) som Rosenposten har lagt ut ser ut som någon med hög kvalite och den ser tätt vävd ut. Den förra marktäckväven jag hade var superbra (köpte den i ett stånd på trädgårdsmässan när den var i sollentuna) den var tätt vävd och under de 10-12 åren jag hade den remsade den sig knappt alls så har man jättetur och hittar en sån kvalité så brukar det funka bra, tyvärr verkar nelsons vara den vanligaste i handeln numera och den funkar inte så bra.

Waterboys har en bättre sort av mypex men tyvärr är det nog större mängder man måste beställa då.
Cilla
Mycket intressant läsning - tack för allt ni delar med er av! Jag är just i stånd att besluta hur jag ska göra med ett stycke mark jag tagit över och ska odla på, och har börjat titta på olika dukar.

Området är ca 150 kvm, gammal odlingsjord, djup lättlera. Under ca 20 år har nässlor, kirskål och tistlar växt här med ett och annat lupin- och gullripsstånd.

Jag har slagit området nu på sensommaren, flyttat gullrips och lupin. Nu funderar jag på vad som ska bli nästa steg.

En fundering är att gräva upp allt på hösten eller/och att jordfräsa och ägna några veckor åt att sortera ut rötter. Sedan marktäcka och i vår odla potatis eller något annat som kan konkurrera med ogräset.

En annan fundering är att marktäcka hälften och inte göra någonting där i vår, och gräva upp andra hälften för att kunna odla något konkurrenskraftigt där.

I förlängningen vill jag odla allehanda grönsaker och kryddörter här till ett kafé i anslutning till området. Redan i vinter tänkte jag anlägga en stor kryddspiral (upphöjd stenkulle) och bygga en rosenkupol i entrén som jag kanske sätter rosenböna i till våren som får klättra. En lång rosenhäck vill jag också sätta med bra ätliga rosor som gräns till området.

Hur skulle ni bearbeta jorden med nässlor, kirs och tistlar? (Utan växtgifter.) Vad skulle ni odlat första säsongen för att konkurrera med ogräset och få jorden så levande osm möjligt?
KURT
Potatis brukar ju alltid vara en bra "förstaväxt" på nyuppodlat land. Den klarar sig utan så mycket näring och den skuggar effektivt, samtidigt som man ganska enkelt kan rensa i kuporna.

Kommunerna har ju ofta markduk i samband med planteringar, för att slippa att rensa. Jag har sett svart markduk som har hållt i åtminstonde 10 år!
fruberglund
CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,10-09-2005, 09:51)
Den remsiga plastduken som beskrivs i första inlägget är en marktäckduk ingen markduk om man ska vara noga. Den duken som borde använts till buskarna är den där som ser ut som grå filt den funkar bättre till ändamålet.

Vart får man tag på markduk istället för den dåliga marktäckduken? Nån som vet?

Jag har precis köpt marktäckduk som jag lagt direkt ovanpå gräs där jag tänkt göra mitt nya stenparti men om den är så dålig som ni säger så kanske det inte är någon bra idé utan kanske ska satsa på markduk istället.
Sommartorparn
CITAT (fruberglund @ 11-09-2005, 07:13)
Vart får man tag på markduk istället för den dåliga marktäckduken? Nån som vet?

Olika slags markdukar och var man köper dom har diskuterats i flera trådar, exempelvis här:
markdukstråd


KURT, vet du vad för slags duk kommunerna använder för sina planteringar? Det som man ser ibland utefter motorvägen under nyplanterade träd o buskar ser ut som någon slags säckväv...?
Sommartorparn
CITAT (Cilla @ 10-09-2005, 21:18)
En annan fundering är att marktäcka hälften och inte göra någonting där i vår, och gräva upp andra hälften för att kunna odla något konkurrenskraftigt där.

Det verkar vara ungefär samma slags jord som jag har. Även om leran är "lätt" så är den tung att gräva i, och nästan omöjlig att rensa ut rotogräs utan att bitar blir kvar.sad.gif

Jag skulle undvika fräsning. Har ingen egen erfarenhet, men tror att fräsen slår sönder rötterna så att problemet blir etter värre. Jag skulle gräva så mycket jag orkar och täcka resten med svart plast. Täckning under två hela växtsäsonger brukar få bukt med även denna slags ogräs om man sedan håller efter återväxten som kommer från frön. Det är min erfarenhet.

När jag gräver så gräver jag först bort ogrästorvorna och lägger dom vid sidan om där dom får förmultna under plast. Sedan skulle man eventuellt kunna fräsa, men jag skulle nog nöja mig med att spadvända jorden på hösten och försöka rensa bort rötterna på våren när lerklumparna har frusit sönder.

Vad gäller vilka grödor som är bäst som förstagröda så har jag inget att komma med. Enda erfarenheten var med potatis och det var ingen höjdare precis. Potatisar som var helt genomvävda av kvickrot kors och tvärs..... Jag tror att potatisens ogräsbekämpande förmåga är överreklamerad. Möjligtvis hålls fröogräset undan genom att du går och hackar och kupar emellanåt.

Till att täcka bort ogräs på den här slags marker brukar jag köpa svart plast på rulle från lantmännens. Efter två år är den skör och fladdrar sönder, och då är det dags att ta bort den.

PS Har du tänkt på att grisar kan vara ett alternativ när det rör sig om så stor yta? rolleyes.gif
PS igen. Att täcka från höst till vår (som du funderar på) tror jag inte alls på. Då är ogräset ändå i vila.
fruberglund
CITAT (Sommartorparn @ 11-09-2005, 11:22)
PS Har du tänkt på att grisar kan vara ett alternativ när det rör sig om så stor yta? rolleyes.gif

Hihi...lova inte för mycket smile.gif

Våra grisar (tja, i och för sig minigrisar) är alldeles för fina (fisförnäma) för att böka i jorden. I soffan och på kuddar inne går bra men jorden...nä, usch, då blir man ju smutsig biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
KURT
CITAT (Sommartorparn @ 11-09-2005, 11:05)
CITAT (fruberglund @ 11-09-2005, 07:13)
Vart får man tag på markduk istället för den dåliga marktäckduken? Nån som vet?

Olika slags markdukar och var man köper dom har diskuterats i flera trådar, exempelvis här:
markdukstråd


KURT, vet du vad för slags duk kommunerna använder för sina planteringar? Det som man ser ibland utefter motorvägen under nyplanterade träd o buskar ser ut som någon slags säckväv...?

Nej jag vet inte vad kommunerna använder för markduk, jag har bara sett den (väl)använd.
kerstin z5-6
Jo jag vet -Kommunen vägverket använder en typ av geotextil -minst klass 4 bör det vara -kan köpas i jätterulle -7 m bred...
kvadrat meter priset blir några kronor och en rulle kan kosta 2000 kr o uppåt
Det är den typen jag använder till allt -känns som jag skrivit detta förut ..smile.gifsmile.gif

Täckbarkslagret över alla dukar ska vara 1-2 dm för att ge effekt


den svarta väven tycker jag är totalt värdelös -o jobbig på alla vis wacko.gif
Sommartorparn
Genom sökning på internet har jag fått klart för mig att det rör sig om två olika slags produkter som används av kommuner och vägbyggare:

OGRÄSDUK som man har ovanpå ogräset, exempelvis dessa produkter:
Ogräsduk

MARKDUK (även kallad GEOTEXTIL) som man har under jorden, för att skilja olika massor åt, exempelvis dessa produkter:
Geotextil

(Den här tråden var tänkt att handla om OGRÄSDUK, ursäkta begreppsförvirringen)rolleyes.gif

Vad jag förstår är "markduken" gjord för att i första hand tåla tryck och vassa stenar, medan "ogräsduken" är gjord för att både stoppa ogräs och släppa igenom vatten. Av dessa båda produkter finns olika typer och fabrikat, och det är sannerligen inte lätt att bilda sig en uppfattning om vad som skiljer dom åt, eller hur och var man köper dom, vilken som är mest prisvärd, etc.?

Finns det någon duk som funkar utan att täckas?
Är det någon på forumet som har provat duken av kokosfiber?
Cilla
Tack igen, jag ska ta mig några funderingar till. Att först gräva, lägga torvorna under duk och sedan jordfräsa var en god idé! På området har jag också hittat en gammal hästplog. Den är så liten att man kan använda sig själv som häst och ha en man bakom som styr den. Det kommer nog att bli en kombination av grävning, fräsning och plogning i höst.

Gris har jag faktiskt funderat på, men Kosters Ekologiska Trädgårdar som använde gris har dragit flera slutsatser som gör att jag slagit bort idén. Sammanpackningen av en lerjord efter gris är inte helt obefintlig, och min mark är rätt liten för en gris också.

Jag tror inte heller att potatis gör hela ogräsjobbet precis, men den tål att man hackar ogräs vid sidan om ganska bra. Att bearbeta jorden och ständigt pilla med den utöver att täcka ska jag prova åtminstone på en större del av marken.

Ska läsa på lite mer om markdukar och annat. Tack för alla länkar!
Hannele
CITAT (Sommartorparn @ 10-09-2005, 09:18)
Häggmispel har en lång pålrot, som som var för lång för det hål som kan göras genom att vicka med en spade.....

Järnspett är ett utmärkt verktyg, när man gör mindre smalare hål.
Jag får jobba långsamt på vårt berg, med en liten spade.
mulle
CITAT (Cilla @ 13-09-2005, 10:55)
Gris har jag faktiskt funderat på, men Kosters Ekologiska Trädgårdar som använde gris har dragit flera slutsatser som gör att jag slagit bort idén. Sammanpackningen av en lerjord efter gris är inte helt obefintlig, och min mark är rätt liten för en gris också.

För några år sedan hade vi två grisar en sommar och jag säger bara en sak: ALDRIG MERA!
De åt oss ur huset, bökade sig under eller rakt igenom alla stängsel och förorsakade kratrar i trädgården som var skitjobbiga att få bra igen.
rolleyes.gif
Mulle
Cilla
Jag kände på jordarna där Ulriksdals slottsträdgårdars grisar gått idag. Ingen hit tyckte jag - sammanpackat - men så kollade jag med kritiska ögon också. Jag tror att Bosse Rappne har fler positiva erfarenheter av grisar som jordbökare än andra som testat.

Idag satte jag ett antal pallkragar på mitt markområde, jag behöver övervintra en mängd kryddörter. Dubbel pressenning under och sluttande bäddar. Ju ler pallkragar de första åren, desto mindre blir ytan som jag måste bryta upp, och om några år när jag tar bort kragarna borde marken vara ogräsfri därunder.
Sommartorparn
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Jag hade också grisar en sommar. Lånade tre smågrisar av en bonde, och han fick tillbaks dom som jättebamsingar på hösten. Eftersom bonden stod för maten så var det ingen kostnad. Däremot en hel del besvär, daglig tillsyn, och så rymde dom ibland.... En hel del utrustning behövdes: ett skjul att kunna gå in i, vattenautomat, elstängsel, matho.

Å andra sidan var dom mycket trevliga sällskapsdjur! Kom och småpratade med en när man var ute och stökade i trädgården. Alltid lika glada! biggrin.gif

Att böka lärde dom sig så småningom. Men dom bökade bara där dom själva ville. smile.gif Att dom skulle äta kvickrot är en myt. Dom bökar upp härvorna och trampar sedan ner dom. Däremot inbillar jag mig att dom åt upp knölklockorna. Och inga tistlar eller nässlor finns där dom for fram. Dom bökade upp stora mängder byggskrot, rostiga konservburkar, trasiga flaskor, etc som fanns i jorden. Sedan var det bara att samla ihop och köra till tippen.

Efter sig lämnade dom stora kratrar wacko.gif
Tack och lov att bonden var bussig och körde en sväng med harven för att jämna ut. rolleyes.gif

Som engångsgrej är jordbearbetning medelst grisar en omfattande operation. Men det finns en gubbe i norra Skåne som hyr ut Linderödsgrisar för korttidsinsatser. Linderödsgrisar jobbar snabbt. Han stängslar och allt. Man slipper en massa besvär men får betala desto mera. smile.gif

Att ha grisar i ett roterande system med grönsaksodling tycker jag verkar vara en bra ide. Så har dom det t.ex.på Mandelmanns trädgårdar. Cilla, du kan ju höra vad dom har för erfarenheter
Cilla
Måste vara trevligt att ha grisar så nära en hel sommar! Mandelmanns trädgårdar var roligt att få se, de känner jag inte till. Ska besökas nästa gång jag är i Österlen! Vackra grisar har de också.

Ni som bor i Stockholm - missa inte kultingarna på Ulriksdals Slottsträdgårdar! Nu har de blivit tonåringar, men är supertrevliga och intressanta att se i närheten av oldingarna.

Min syster bor nära grisar och min mamma hade ett torp i närheten av grisar. Smitningsrisken verkar vara vanlig, i båda trakterna finns nu förvildade grisar som bökar och stökar lite varstans. Grisägarna har ryckt ut både en och annan gång för att rätta till det som grisarna bökat upp.

Jag tror tyvärr att den klart tristare markduken, pallkrageodling, grävning, plöjning och annat får bli melodin på min odlingsplätt.
Stefan N
Mandelmanns är ett underbart ställe med mycket trevliga ägare, väl värt ett besök.

Härligt med människor som vågar bryta upp och byta inriktning på livet.
Sommartorparn
Jag kan tala om att den duk jag planterade i var av märket Weibulls Garden och kallades faktiskt för "markduk". Den är helt värdelös! mad.gif

När jag nu ett år senare skulle komplettera häcken med några plantor som saknades då gick den sönder till och med av det lätta trycket av en tuschpenna. Behövde inte ens använda kniven. Så kort hållbarhet är oacceptabel och jag har nu skrivit till Weibulls och påpekat att deras produkt inte har något existensberättigande. smile.gif

(Jag lade ett par lager med tidningar ovanpå eländet och sedan bark på det, hoppas det håller ogräset stången eftersom duken i princip har fallit sönder)

PS. Sedan jag skrivit till Weibulls och klagat på deras produkt fick jag med posten ännu ett paket av deras undermåliga markduk. Skrattade gott. Hur kan dom tro att man vill ha mera av en produkt man varit missnöjd med? laugh.gif
Ingo
Apropå duksorter - jag har använt geotextilduk (den "filtliknande") en del. Mest för det den är till för (att skilja massor från varandra) men då jag hade den under fingruset på en grusplan fick jag se litet av dess ogräshindrande förmåga också.
Jag kunde konstatera att den verkade ställa till problem för de flesta sorters ogräs - om de slog rot alls blev det i gruset ovan duken, så att de blev små och ämliga och kunde lätt dras bort - men maskrosrötter klarade av att växa ner igenom den. Och då blev de extra svåra att ta bort för de satt fast i duken också!!
BLÅKORN
Hej exprimentlystna.
Jag har satt liguster häck i den vävda typen av duk.
Kanterna grävde jag ner en bit så inte fåglar eller gräsklippare och trimmer får tag i nån utstickande remsa.
Två sommrar har jag haft det riktigt fult utan täckning för att jag märkt att den försvinner.
Nu kommer jag att täcka med grus och sand, kanske inte så snyggt men snart kommer detta döljas av häcken.
Det skall oxå nämnas att vi är olika vad det gäller det estetiska i våra trädgårdar, själv accepterar jag en hel del fula men bra lösningar, detta för att projekten är många och jag ser det stora trädgårdsprojektet ur ett långsiktigt perspektiv.
Den maximala mängden av buskar och träd som jag klarar av att sköta ökar med dessa fula lösningar, och i framtiden kommer jag nog bli nöjd för då skymmer buskarna ogräsets framfart.
Sommartorparn
Senaste nytt om min häck som planterades direkt i markduk.

Denna våren hade jag möjlighet att rensa bort det ogräs som hade börjat gro i själva barken (som vid det här laget har hunnit bli kanska förmultnad). Huvudsakligen var det gräs, men även maskrosor och annat. De plantor som hade hunnit bli stora hade växt igenom duken med sina rötter. Följaktligen drogs duken sönder när jag drog bort grästuvorna. Sedan makade jag undan barken och förstärkte täckningen med tidningar på sådana ställen, täckte därefter över med bark igen.

Hade jag inte haft möjlighet att göra denna rensning på våren, så hade hela häcken varit överväxt och markduken sönderväxt, men genom att jag luckrade barken och störde alla spirande rötter tidigt, så funkar det ett tag till. Ogräset som kom upp genom snitthålen verkar ha gett med sig sedan jag i fjor penslade roundup på sådant. Hade jag inte gjort det hade häckplantorna haft en svår kamp mot mycket livskraftiga maskrosor.

kerstin z5-6
Geotextilen jag använder och som täcker ett område på 5x11 meter är fortfarande efter 5 år intakt, ser jag när jagf gör nya buskhål -5-8 cm grus ovanpå -ogräs dras bort lätt

I rosrabatter men fa gamla igenväxta perennrabatter använder jag våta dagstidningar hela+ täcklager tex torv säsong ett -säsong två tre har tidningen multat ev kvarvarande rotrester kan lätt grepas bort
Minimalt med våtarv i torvtäcket
Sommartorparn
Dags för uppdatering:

För ett antal år sedan planterade jag en häck av bärhäggmispel genom markduk rakt ner i grässvålen, utan markberedning eller någonting. Inte en planta dog och markduken har underlättat ogräsrensandet.

Dock har häcken varit långsam med att växa, vilket berodde på att den står vindutsatt och är planterad rakt ovanför ett dräneringsdike, så den hade det mycket torrt de första åren innan den rötterna kom tillräckligt långt ner.

Det har förts en del diskussioner på forumet om markduk verkligen underlättar ogräsrensning. Jag tycker det. De första åren brukade jag en gång per sommar slita bort det ytliga ogräset som växte i barken, röra om och lägga på mera täckbark. Maskrosor och skräppor som hade lyckades borra ner sina rötter genom duken, eller som kom upp genom planterinshålen, duttade jag på koncentrerad Roundup . Detta var nödvändigt eftersom de trängde plantorna som blev mindre just där. Åkerfräken kom en hel del, de drog jag bort de första åren men har slutat bry mig om nu....

Bifogar en bild som togs i våras. På den hitre änden ser man en himla massa kvickrot. Det var just där som duken inte räckte utan jag täckte med tidningar i stället. Dessa ruttnade snabbt och kvickroten tog över. Men det är bara i denna ände som detta problemet finns. Jag skulle alltså alla gånger rekommendera markduk i stället för tidningar för ett sådant här projekt!

Numera rensar jag inte häcken längre, utan den klarar sig bra även om det växer annat i den.

(På bild nr 2 ser man tydligare att partiet medkvickrot slutar efter någon meter. Resten är bara vanligt gräsmattegräs som fått fäste och växer i täckbarken)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon