Liguster kan man gott ha även om man har barn, man brukar ju formklippa den ett par gånger per säsong så ofta klipper man bort blommor och bär. Ligustern är dock inte vintergrön (den som säljs som vintergrön brukar tappa majoriteten av bladen i stockholmstrakten, den är ju bara härdig till zon 3). +Det tar tid att få upp häcken ifall den ska vara tät, ca 20cm per år bör man släppa upp den i höjd, en gles liguster är inget fin.
Ett annat alternativ är avenbok, den blir ganska tät och fin + bladen(bruna) hänger kvar på vintern och ger insynsskydd. Avenbok klipper man inte på höjden innan den nått önskad höjd, enbart sidorna formas i början, är det lite blåsigt är det bra om man sätter stödpinnar till plantorna så att de får en rak genomgående stam. Tyvärr verkar rådjur gärna gå och toppa plantorna men ofta går det att fixa till genom att ta ett sidoskott och binda upp vid en pinne så att man får en ny topp.
Låna gärna "Beskärningsboken" eller den nya upplagan "Nya beskärningsboken" av Alm, Veltman och Vollbrecht på biblioteket, där kan du både läsa och se på bilder hur du bygger upp en häck + beskär dem. En häck som ska bli tät längre ner måste klippas med sluttande sidor vilket det visas på bilder i boken. Det står även om plantering mm.
I beskärningsböckerna tas det även upp hur man beskär det mesta i trädgården och vid vilken tidpunkt beskärningen utförs.
Själv tycker jag att köper man vedartade växter för ganska mycket pengar så bör man även investera i en bra beskärningsbok som ex. Nya beskärningsboken den kostar ofta under 200kr med frakt hos internetbokhandlarna, så det är ingen större investering.
http://www.adlibris.se/shop/product.asp?is...MLXR0XEB9JDCA84