Varför ska du slänga det om det är omoget? Frukt mognar även om det är avplockat från trädet. Om du plockar av det från trädet är det bara att låta det ligga i rumstemperatur i någon/några dagar, så är det fullt ätmoget därefter. De flesta frukter avger och svarar på eten (etylen, kallas också felaktigt för fruktgas) som är hormoniellt betingat och startar en mognads/nedbrytningsprocess i frukten. Lägger man päronen tillsammans med andra frukter, t.ex. avocado, tomater (ja, båda är frukter

), äpplen, bananer m.fl, så brukar mognaden gå snabbare.
Men visst, när päronen är mogna på trädet så försvagas ofta skiktet som håller fruktskaftet kvar i grenen och då är det lättare att plocka. Man kan också göra som vissa gör i butiken, klämmer på varenda frukt och kollar hur hårt det är, sen plockar man det när det är lagom hårt.
Långvarig frost förstör frukt. Frosten spränger cellerna innuti frukten och den blir därmed oftast glasig och lös i köttet. Smakar man på en frostskadad frukt är den ofta väldigt söt vilket beror på att cellsafterna som då är sprängda, innehåller mycket lösta sockerarter. Skulle olyckan vara framme och mycket frukt bli frostskadat kan man fortfarande använda den att koka mos, saft eller göra paj på den, men man får göra det ganska snabbt. Allternativet är att dela upp dem i mondre bitar och själv frysa in dem för användning senare.
Är man av den tyngre skolan så kan man leta upp lite jodlösning. Jod reagerar med stärkelse, vilket omogen frukt innehåller mycket. Därefter delar man en frukt på mitten och droppar lite jodlösning på fruktköttet. Väldigt lila färg indikerar mycket stärkelse och lite socker (omoget), inget lila betyder mycket socker och lite stärkelse (moget).