Full version: Fest i höstmörkret
Berit
Gravlaxentré: 6 personer
6 bitar hårt tunnbröd
smör
400 gr gravad lax
dill

Öl eller halvtorrt vitt vin.
--------------

Murkelgratinerad älgfilé:

800 gr älgfilé
salt
grovmald sv.peppar
smör

Murkelstuvning:

400 gr murklor
smör
3 msk vetemjöl
11/2 dl köttsky
2 dl grädde
salt, peppar
1 äggula


Gratinering:
3 msk finriven ost

Bryn filén runt om. Krydda med salt och peppar.
Lägg på lock och efterstek på svag värme ca 25 minuter.

Ta upp filén och häll på så mycket vatten i grytan att det blir 11/2 dl köttsky.

Finhacka svampen. Bryn den sakta i smör i en liten gryta. Strö i vetemjöl och rör om.

Späd med köttsky och grädde. Smaksätt med salt o peppar och ev. lite vitlök.
Koka murkelstuvningen sakta i 10-15 min.

Blanda i äggulan men se till att stuvningen inte kokar upp igen.

Sätt ugnen på stark värme 250 grader.

Skär filén i skivor och lägg dessa på ett ugnssäkert fat. Bred på svampstuvningen och strö på osten.

Gratinera i övre delen av ugnen i 10-15 min.

Serveras med kokt eller brynt potatis, glaserade endiver, syltade tomater och nypon. Rödvin.

Hjortronfromage:

2 ägg
2 msk socker
rivet skal av 1/2 citron
2 msk pressad citronsaft
400 gr hjortronsylt
3 dl vispgrädde
6 blad gelatin

Skilj äggulor och vitor åt. Vispa gulorna och sockret poröst.

Blanda äggvispet med rivet citronskal, pressad citron och hjortronsylt. Lite hjortonsylt sparas att garnera den färdiga fromagen med.

Vispa grädden och äggvitan var för sig.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten några minuter. Smält dem i 1 msk nytt vatten över svag värme.

Rör ner gelatinet i äggblandningen. Blanda i den vispade grädden och äggvitorna.

Häll fromagekrämen i en form och låt den stå kallt att stelna. 2-3 timmar.

Doppa formen hastigt i hett vatten och stjälp upp fromagen. Dekorera med hjorton och hjortronsylt.

Serveras med rött portvin eller halvsöt tokajer
Brandklipparen
mmmmm det vattnas i munnen på mig tongue.gif
Funderar på att ha en liten bjudning snart och detta var ett perfekt tips.

Tack!
netaave
Vi ska ha fest den 28:e Ärtsoppa och punch, lite ostmackor och öl till.
Övrigt dricka får dom ta med sig, men jag slänger nog fram en ostbricka lite senare kanske.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon