|
Trädgårdsmannen
17-10-2005, 21:47
Hej,
Vi planerar att bygga nytt 1-planshus och då kommer vi att bygga vinkelhus för att få möjlighet att integrera en vinterträdgård i husets vinkel. Det kommer att bli ett fullisolerat tak över vinterträdgården av estetiska skäl (vet att det inte är optimalt med tanke på att det kommer att vara isolering och takpannor istället för takfönster ;-) ) men eftersom vi kommer att ha detta tak i kombination med platta på mark med ingjuten golvvärme och sedan två väggar med isolerglasväggar med värde kring 1.3 är min fråga:
Kommer det att bli ett vettigt klimat i vinterträdgården - för det är ju nästan som om att bygga ett vanligt rum även om detta har mer glasad fasad och då brukar det ju oftast vara två saker som blir resultatet: för torr luftfuktighet och samma temperatur som i ett vanligt sovrum...
...vad är nyckeln till att jag får rätt klimat i min vinterträdgård?
Jag kommer att dra in vatten (både varmt och kallt), el, värme i form av ingjuten golvvärme, golvbrunn etc så tekniken får jag tillgång till.
Help...
Skall man ha "rumstemperatur" i vinterträdgården så kan det nog lätt bli allt för torr luft. Men oftast vill man ju ha lägre temperatur under vintern. Förutom tropiska växter, så är ju de flesta andra växter anpassade till någon form av vintervila.
Största problemet vi har vintertid är nog ändå bristen på ljus. Den effektivaste extrabelysningen verkar ju vara högtrycksnatriumljus (det är oftast det som används i växthus), men det är ju inte speciellt trevligt för det mänskliga ögat.
Lady Hamilton
18-10-2005, 07:22
CITAT (Trädgårdsmannen @ 17-10-2005, 22:47) ........Kommer det att bli ett vettigt klimat i vinterträdgården - för det är ju nästan som om att bygga ett vanligt rum även om detta har mer glasad fasad och då brukar det ju oftast vara två saker som blir resultatet: för torr luftfuktighet och samma temperatur som i ett vanligt sovrum... Jag har min vinterträdgård byggd i samma princip och tycker att det går bra. (har dock inte golvvärme) Fördelen med vinter isolerglas är att du får jämnare temperatur i rummet både sommar och vinter. Jag har satt upp lamparmaturer (lysrör) i taket för att klara det "minskade ljuset" och en liten fontän för att få bättre luftfuktighet. Och värmen styr jag med en "byggfläkt" som kan köras med och utan värme. En fläkt tycker jag att du ska ha för att få bättre klimat för växterna överhuvudtaget. Om du har golvvärme måste det vara lätt att "ljustera" så att du kan hålla valfri temperatur på vintern. Hur stort tänker du bygga? Jag har ca 24 m2 och det känns i minsta laget skulle gärna ha velat byggt större.
kerstin z5-6
18-10-2005, 08:45
Äntligen går dina drömmar i uppfyllelse då:) Grattis!! Miljön - inomhusdamm, fläkt -(ettmåste hur som helst) samt lysrör -ljustillägg-jag har behagligare varianter än HT- och genom mitt tak kommer inte mkt ljus -nov-feb-pga att vi då har i princip nattsvart hela dygnet -men varför ett vanligt tak ?? Finns bild än eller ritning undrar nyfiken K
Richard
19-10-2005, 19:44
CITAT (Trädgårdsmannen @ 17-10-2005, 22:47) Hej,
...vad är nyckeln till att jag får rätt klimat i min vinterträdgård?
Help... Det beroende på vilken sort växter du ska ha ... I alla fall är ventilation viktigt för alle växter.
Trädgårdsmannen
30-10-2005, 00:49
Hej allihop!
Ja anledningen till att vi har "vanligt" hustak över den yta som kommer att bli vinterträdgård är att det är ett vinkelhus med valmat tak och det "skepp" som går ut över den del som har ytan för vinterträdgården under sig är ett tak i huskonstruktionen och då är det svårt att "undvika" det taket över vinterträdgården. Det blir nog Santex vinterträdgårdspartier vi bygger med och sedan blir det en gjuten betongplatta på mark med 300 mm underliggande cellplastisolering med vattenburen golvvärme totalt temperaturoavhängd av övriga huset. Vi drar in varmt och kallt vatten, en eller två golvbrunnar och lägger terracottafärgad klinker med 30x30 storlek. Storleken blir runt 25 kvm. Nu blir nog användningsområdet mer härlig oas med sittgrupp och stora frodiga växter snarare än drivhus för plantodling - men vi ser verkligen fram emot det - planerar även att separat dra ut förberedelse för varmt och kallt vatten och el ut från huset till förbestämt plats på tomten för ett framtida växthus i storleks ordningen 15 kvm för mer renodlad odling - men vi får se, någonstans mittemellan skall en uppvärmd markpool förhoppningsvis få plats i prioriteringen för den är hopplös att projektera när huset och trädgården väl är byggt/anlagd.
När det gäller problemet med att natriumljus "sticker" i ögonen på oss när det är tänt har jag fått tips om att det går att montera utanpåliggande 1-glaskassetter på de fönster som sitter på själva huset som angränsar som har en spänningspåverkbar funktion som mörktonar glaset och starkt sänker det infallande ljuset utifrån, det finns i Tyskland men jag har inte hittat det i Sverige ännu - det rör sig om 8 fönster som måste "kassetteras" med denna teknik och det kan det vara värt så att man inte får "solsting" när man har julbord och det "brinner" av ljus i vinterträdgården...
Det tar ett tag innan vi sätter spaden i jorden - men jag lovar att keep you posted!
Lady Hamilton
30-10-2005, 10:19
CITAT (Trädgårdsmannen @ 30-10-2005, 01:49) Hej allihop!
........När det gäller problemet med att natriumljus "sticker" i ögonen på oss när det är tänt Det tar ett tag innan vi sätter spaden i jorden - men jag lovar att keep you posted!................ Var för inte göra det enklare för dig?  Sätt upp vanliga lysrörs armaturer,( gärna fästade i kedjor så att du kan variera höjden) Då kan ni vara i ute rummet eller inne i ett annat rum utan att störas av belysningen. Så mitt råd är ...... skippa hps belysningen
kerstin z5-6
30-10-2005, 10:32
Instämmer med Hamilton -här tycker jag att Volvolösningen -överträffar Ferrariversionen -dessutom behövs ju bara lamporna okt-februari .. Däremot har jag verkligen haft använding för min elcentral som styr allt -när ljusen tänds o släcks tex -att man kan välja ljus 2 tim på morronen och 17 -00 tex - Att det ska vara snabbt /lätt att ändra Mina 22 eluttag för lysrör och olika mysinteriörljus Fläktarna osv osv
Lady Hamilton
30-10-2005, 13:00
CITAT (Trädgårdsmannen @ 30-10-2005, 01:49) ........Nu blir nog användningsområdet mer härlig oas med sittgrupp och stora frodiga växter snarare än drivhus för plantodling -........ Om du använder dig av lysrör (=volvomodellen  ) Så kan du om du vill "bara" ha dem som belysning uppe i taket, MEN.......... då har du även möjlighet att använda en eller flera till PLANTUPPDRAGNING på våren......... (därav tipset att fästa de i kedjor som du kan variera höjden med) För troligtvis kommer även du att smittas av "sådd och pröva på"-sjukan Sedan när du byggt ditt växthus kan du idet gärna använda Hps belysning.........men det blir en senare fråga
Trädgårdsmannen
30-10-2005, 22:03
Heeeej....
Nu kommer vi nog ha vinterträdgården som 50% växtfrenesi och 50% "komfortzon" för vårt välbefinnande - så ljusmässigt kanske det blir lysrörsarmaturer anpassade för växterna i taket och sedan ev mörkläggning av rutorna in i huset när man tycker att ljuset stör alltför mycket. Timerstyrning kommer vi givetvis att ha - kommer att byggas in som en separat modul i vårt styrsystem i husets elsystem som kommer att kontrollera nätverk, bredband, 220V, 12V, tele, markiser, värme, mörkläggning, IR, larm och ljus/dimmerstyrning av respektive eldetaljer.
...keep you posted when time comes!
Förresten - man har ju normalt olika spärrskikt i våtrum (badrum) och tvättstuga där man ibland spolar av golvet men inte spolar rakt på väggarna - behöver man ha det första eller det senare i en vinterträdgård vad gäller skiktet under klinkern?
AndreasBlomquist
31-10-2005, 00:02
CITAT (Trädgårdsmannen @ 30-10-2005, 23:03) Heeeej....
Nu kommer vi nog ha vinterträdgården som 50% växtfrenesi och 50% "komfortzon" för vårt välbefinnande - så ljusmässigt kanske det blir lysrörsarmaturer anpassade för växterna i taket och sedan ev mörkläggning av rutorna in i huset när man tycker att ljuset stör alltför mycket. Timerstyrning kommer vi givetvis att ha - kommer att byggas in som en separat modul i vårt styrsystem i husets elsystem som kommer att kontrollera nätverk, bredband, 220V, 12V, tele, markiser, värme, mörkläggning, IR, larm och ljus/dimmerstyrning av respektive eldetaljer.
...keep you posted when time comes!
Förresten - man har ju normalt olika spärrskikt i våtrum (badrum) och tvättstuga där man ibland spolar av golvet men inte spolar rakt på väggarna - behöver man ha det första eller det senare i en vinterträdgård vad gäller skiktet under klinkern? Läste i ett nummer i VillaMagasinet eller ViiVilla att vissa försäkringsbolag nu börja kräva att man fuktskyddar/ använder fuktspärrar även i hallen då det ofta dras in en massa fukt där i form av t.ex snö som sedan smälter... Du kan ju kolla med ditt försäkringsbolag vad de säger.
kerstin z5-6
31-10-2005, 08:56
Trädgårdsmannen
08-11-2005, 23:26
Om man har en mindre fontän i vinterträdgården, tror ni att det förslår beträffande fuktkvoten i luften? Dvs, avdunstar så mycket vatten så att luftfuktigheten påverkas i rätt riktning? Eller är det försumbart?
Ingrid på Västkusten
09-11-2005, 07:24
Vi har inte inomhusdamm alls - eller fontän. Förra året så hade jag luftfuktighet under 50 % nästan hela tiden och växterna led men i år har det varit andra bullar av någon anledning. Teorin är ju att uterummet var så nytt att rätt balans inte inträffade - vi hade mer växter i uterummet första året än nu. Nyvattnat - 65% luftfuktighet :-) nu har vi ju en del hoyor och orkideer så jag duschar dem då och då på somamren som ju är då jag tycker man har mest trassel med luftfuktigheten (egentligen) . Och nu sjönk luftfuktigheten adlrig under 50 % nån gång, inte ens när det var torrt i krukorna = vattningsbehov.
Vi använder metallhalogen iuterummet - Son-T Agro som har ljus som man tycker är som d agsljus - växterna ser snygga ut - vi trivs i ljuset också (starkt ljus!) - så skall man vistas skippa natriumlampan och satsa på metallhalogen istället.
Vi använder träställning för att kunna snabbt sätta upp ljusarmaturen och sedan ta bort den när den inte behövs, i vårt fall är kedjor ifårn taket lite jobbigt (över 4 meter LOL) . Man kan måla trästälölningen, klä in den med ljuskedjor hänga växter på den etc etc. Snabbt å enkelt ;-)
I vissa delar av uterummet har vi skaffat smarta stativ till lamporna. Flkyttbart!
Hälsar Ingrid
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|