Full version: Päron
pisanggoreng
Hej,

Vad kan man göra med päron?

(Vi fick fyra påsar fulla med jättegoda päron av vår fantastiske granne för
några veckor sedan.)

Några förslag..?
Tsambiko
Gör en päronpaj på samma sätt som du gör en äppelpaj. Det blir jättegott.
Eller kanske toscapäron med en klick vispgrädde.
Koka päronen lite mjuka i sockervatten, gärna med en skvätt vitt vin eller citronsaft. Dela i halvor, lägg i en ugnsfast form, smord.
Toscaglasyr:
1 dl flagad sötmandel (eller gärna andra nötter)
50 g smör
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde el mjölk

Smält smöret, blanda ner mandel, socker, mjöl och grädde. Låt glasyren sjuda upp, bred över päronen . Grädda 225 grader ca 10-15 min eller tills de fått färg.
Mvh Lena
evelina
Päronmuffins är gott,jag använder stora muffinsformar.



Ingredienser
100 g rumsvarmt smör, 4 dl strösocker, 4 ägg
5 1/2 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, 3 tsk vaniljsocker, 2 msk kakao
50 g grovhackad choklad, 50 g grovhackade valnötter
1-2 fasta Anjoupäron i klyftor

Beredning
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Rör smör och socker tills smeten är vit och porös. Använd elektrisk visp eller ballongvisp för bästa resultat.
3. Tillsätt äggen ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg.
4. Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd försiktigt ner i äggsmeten.
5. Vänd ner choklad- och nöthack.
6. Häll upp smeten i muffinsformar. Stick ner päronklyftor. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

wub.gif
evelina
Eller varför inte den här salladen den gjorde jag mycket när vi bodde i New York.



Waldorfsallad med päron, valnötter, varm cider- och grönmögelostdressing

Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
2 st hårda päron
2 dl valnötter
1 msk råsocker
1 msk citronsaft
4 st färska fikon
blandad sallad, t ex lollo rosso, eklövssallad, rosé, rucola...

Dressing:
200 g grönmögelost
1,5 dl päroncider
salt och peppar


Gör så här:
Skala päronen och skär dem i klyftor. Stek dem gyllenbruna i smör och olja, blanda ner valnötterna och strö över sockret. Låt steka 2 minuter, häll över citronsaften och ställ åt sidan. Skär fikonen i skivor.
Skölj och plocka salladen.

Dressing:
Blanda grönmögelost och päroncider i en kastrull. Låt sjuda på svag värme, tills osten smält. Smaksätt med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan och håll varmt. Om dressingen blir för tjock, späd den med lite mer cider.

Lägg upp salladen på tallrikar. Fördela ut päronblandningen och fikonen. Ringla över dressingen. Servera genast!
Åsa, mälardalen zon 2
Man kan göra päronmos också (likadant som man gör äppelmos). Man kan även göra mos med 50% äpplen och 50% päron. Jag brukar frysa in i småportioner som jag sedan tar fram och har på morgongröten.
netaave
Koka en sockerlag och frys in dom skalade i den.
Du kan sen ta fram och göra desserter m.m.
Gåsis
Vanlig ugnspannkaka, fast med päron i botten. Gott!

/Åsa
pisanggoreng
Oj, det var många oväntade tips!

Tack så mycket! smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon