Killensomvillhagrönafingrar
29-11-2005, 07:53
Min fru är gluten och lactos intolerant och jag ville testa 100% havre i brödbaket men hon har inte vågat ännu.
Problemet med gluten intolerans kontra exempelvis lactos är att lite lös i magen eller kli i halsen kan man väl tåla men om man går gluten i sig så slätas tarmluddet ut. . Detta innebär att man får svårare att ta upp näring.
Min fru fick diagnosen vid 12-13 års ålder, hon var då så sjuk att hon inte längre kunde gå i skolan och läkarna trodde det var leukemi.
Efter att hon bytt kost så blev hon markant bättre och växte 10-15 cm under ett år och var några år senare sveriges bästa målgörare i fotboll.
Så för att vara helt säker så väntar vi med att testa tills celiaki förbundet gå ut och säger att det är säkert.
Dock så var jag just inne och kollade och hade min fru inte varit gravid hade jag nog faktiskt vågat använda havre nu
Citat från
http://www.celiaki.se/"Jag äter en naturligt glutenfri kost. Kan jag äta havre?
I de studier som är gjorda var inga av deltagarna i behov av naturligt glutenfri kost. Läkarna avråder inte den som äter enbart naturligt glutenfritt att äta havre. Precis som för övriga vuxna med celiaki, anser läkarna att man bör kontakta sin behandlande läkare inför kostomställningen."
Varför ska jag ta kontakt med min läkare eller dietist innan jag börjar äta havre?
För att man säkert kunna säga vad eventuella problem beror på. Magbesvär kan uppkomma på grund av den höga fiberhalten i havregryn. Man kan också uppleva magproblem av rent psykologiska orsaker.
Vilka havreprodukter törs jag äta?
De vanliga havreprodukter som finns på marknaden idag kan innehålla föroreningar av vete-, korn eller råg. (Samma sak gäller för övrigt alla spannmål, t.ex. majs, ris, hirs och bovete som inte bär SCF:s symbol.). De spårmängder gluten som uppmätts i en analys av olika havregryn låg dock under gränsvärdet för naturligt glutenfritt, d.v.s. mindre än 2 mg gluten per 100 g konsumtionsfärdig vara. I samma undersökning analyserades havrevälling, vilket visade sig innehålla högre halter gluten från vete, korn eller råg.
Sedan en tid finns särskilda havreprodukter att köpa från Semper. Semper Havregryn 100% Havre, Semper Havrekakor och Semper Havreknäcke innehåller havre som har specialhanterats från utsäde till tillverkning. Havren odlas på särskilt utvalda gårdar och fälten får inte under de två föregående åren ha odlats med andra grödor såsom vete, råg och korn. I dessa havreprodukter har man minimerat risken för inblandning av andra sädeslag. Produkterna kallas inte glutenfria eftersom man enligt internationell standard (CODEX) inte får benämna havre som glutenfritt.