Ingrid på Västkusten
Hej hopp,

Drabbades av en HEMSK längtan efter mjuk pepparkaka - jag minns att kryddorna var kanel & kardemumma men sedan då? Tyyypiskt - det receptet är la nedgrävt nånstans mörkt och svåråtkomligt :-)
Bakpulver mjöl å såå cokser åsså nånting mera - vadaad- gräddfil?!? Nääää va?

Nån som kan hjjälpa? Ingefära i var det inte i minns jag.

Hälsar Ingrid
Hannele
Mjuk pepparkaka

3 ägg
3 dl farinsocker
1,5 dl yoghurt, creme fraiche eller filmjölk
0,5 dl smält smör
(1 dl lingonsylt)
2 tsk kanel, 1 tsk kryddnejlika och 2 tsk ingefära (2 tsk kardemumma, 1 tsk pomeransskal)
1,5 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Vispa upp ägg och socker tills det blir fluffigt. Rör ner fil, smör och lingonsylt.
Blanda mjöl, pepparkakskryddor, bakpulver i en skål.
Häll ner det i smeten och rör eller vispa försiktigt till en slät smet.
Smörj och bröa en form, häll i smeten.
Grädda längst ner i ugnen, i 175° cirka 50 minuter.
*Felix matte*
Mjukpepparkaka Ugn.200 grader
7.5 dl Vetemjöl
5 dl Socker
2 tsk Malen Kanel
2 tsk Malen Nejlikor
2 tsk Ingefära
2 tsk Bikarbonat
3 msk Lingonsylt (kan uteslutas)
4,5 dl Mjölk
50 gr Smält smör.
......................................
Blanda alla torra ingredienser i en skål
tillsätt sylt, smör och mjölk
rör om till slät smet som hälls i smord &
bröad långpanna. (ca.30 x 35 cm.)
Grädda i mitten av ugnen 18 -20 minuter
----------------------------------------
För allergiker
Mjölkfritt alternativ:
Byt ut smöret mot Mjölkfritt margarin
och mjölk mot vatten... blir lika gott.
Ingrid på Västkusten
Tackar!

Konstigt - smält smör minns jag ej.


Och det är itne lingonsylt elelr ingefära i 'min' ...... jag måste grunna - det hrä lät ju spännande och måste nog testas ;-))

Hälsar Ingrid
Margith
Nu blev jag nyfiken på vilket recept du kan tänkas vara ute efter smile.gif
Mitt favoritrecept är på Ljus mjuk pepparkaka, det är helt enkelt ditt eget favoritrecept på sockerkaka, smaksatt med 1,5 tsk mald kardemumma och 1 msk kanel biggrin.gif Den ser alltså ut som en sockerkaka, men smakar mjuk pepparkaka!

Men i Vår kokbok (min stöttepelare i köket) finns ett recept på mjuk pepparkaka. Den innehåller gräddfil eller fil och rumsvarmt fett MEN ingefära och bikarbonat. Iofs står det att du kan byta bikarbonaten mot bakpulver och farinsockret mot strösocker, men då ska inte kakan få "sin karakteristiska färg och smak". Vad nu det kan innebära... jag har aldrig provat den.
Nej men vänta, den innehåller kanel, kryddnejlikor och ingefära..? ingen kardemumma?? Nej, det är nog inte det receptet du är ute efter sad.gif
Ingrid på Västkusten
Det är säkerligen bara en enkel variant :-) men jag måste gräva fram detta - blev nyfiken själv - trodde detta var en 'standard' men icke sade Nicke. Spännande!


Hälsar Ingrid som tänker testa å göra den med dinkel också ;-)
evarina
Jag har två varianter:
Variant 1:
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
2 tsk kanel
1 dl olja

40-50 min, 200 grader

Variant 2:
2 ägg
3 dl socker
75 g margarin eller smör (smält)
1½ dl kall mjölk
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
drygt 1 tsk bakpulver
1 tsk nejlikor
1-2 msk lingon eller lingonsylt

175 grader, 35-40 min

Personligen gillar jag den andra varianten bäst.
lisselbo
Jag brukar göra efter receptet som står på pepparkakskryddpåsen. Kockens.
Kanongod.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon