Full version: Pepparkakspaj
Castea
Hittade receptet nedan. Har någon provat det? Låter gott i alla fall. Men vad är "ljust basmjöl"?

PEPPARKAKSPAJ (4 port.)

Pajdeg:

2,5 dl ljust basmjöl
0,5 tsk bakpulver
100 g smält smör
2 msk socker

Fyllning:

1 ägg
1 dl socker
1 dl creme fraiche
0,5 påse pepparkakskryddor
2 äpplen

Blanda mjöl, bakpulver och socker. Rör ihop mjölblandningen med det smälta smöret. Tryck ut degen i en pajform ca 23 cm i diameter.

Vispa ägg och socker tills det blir litet pösigt, tillsätt creme fraiche och pepparkakskryddor. Häll i fyllningen i formen och garnera med äppelklyftor. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. Låt pajen svalna och servera gärna med en klick grädde.
stina
Låter smaskens!!!

Ljust basmjöl - tolkar det som vanligt vetemjöl....
karjo
Håller med Stina! Tror på vetemjöl och tror verkligen på att det kan bli gott!

Måste nog prova... rolleyes.gif smile.gif
Zarah P
Det låter ju galet gott - det måste jag testa!!

Håller med om att ljust basmjöl antagligen helt enkelt är vetemjöl, eller liknande, till skillnad från mörkt mjöl som torde vara rågsikt odyl?
Castea
smile.gif Tack för mjöl-svar!

Om någon bakar pajen, skriv gärna och berätta om den var god! Har inte tid att baka nu, håller på att flytta, men tänkte baka den till jul. wub.gif
silos
Jag kommer absolut testa att baka denna paj smile.gif
Eva St
Låter ju kanongott ska testas
Eva St
Annica i Sörmland
Jag bjöd damerna/flickorna på jobbet idag på denna paj. Vi hade lite smygstart på adventsfirandet... wub.gif rolleyes.gif Kan bara meddela att den blev väääldigt väl mottagen!! Den var jättegod och smakade verkligen pepparkaka. Jag kan även informera om att den var enkel att göra, inget besvärlig alls.

Krameli kram från Sörmland
zaaritha
Kärringen mot strömmen: låter glerrk, tycker jag!! sad.gif
marigt
Måste prova, få se om timmarna räcker ikväll. Har ett glutenfritt mjöl som heter just ljust basmjöl.
vickeva
Jag tycker också att den låter god, men låter det inte som om den ska räcka till mer än 4 personer?
Castea
laugh.gif Säkert räcker den till fler än vad receptet meddelar, speciellt om den ska käkas efter julbordet. wacko.gif
Gillan
Jag tänker prova det här receptet, men byta ut sockret
i fyllningen mot cambozola grönmögelost. Det tror jag
blir alldeles fantastiskt.
Ev skulle man kunna ha kryddorna i degen i stället för i
smeten?

/Gillan
Biggan_
CITAT (Evgeni @ 08-12-2005, 08:45)
Jag tänker prova det här receptet, men byta ut sockret
i fyllningen mot cambozola grönmögelost. Det tror jag
blir alldeles fantastiskt.
Ev skulle man kunna ha kryddorna i degen i stället för i
smeten?

/Gillan

Det låter spännande! Jag älskar pepparkakor med grönmögelost så det låter väldigt intressant. Du kan väl återkomma när du provat med information om hur det smakade och hur du gjorde tongue.gif
Gillan
CITAT (Birgitta P @ 08-12-2005, 10:54)
CITAT (Evgeni @ 08-12-2005, 08:45)
Jag tänker prova det här receptet, men byta ut sockret
i fyllningen mot cambozola grönmögelost. Det tror jag
blir alldeles fantastiskt.
Ev skulle man kunna ha kryddorna i degen i stället för i
smeten?

                       /Gillan

Det låter spännande! Jag älskar pepparkakor med grönmögelost så det låter väldigt intressant. Du kan väl återkomma när du provat med information om hur det smakade och hur du gjorde tongue.gif

Det var därför jag fick iden. För att jag också
älskar pepparkakor och mögelost alltså wub.gif
Jag gör den i morgon, så återkommer jag med
resultatet nån gång i helgen.
/Gillan
karjo
Jag gjorde den förra helgen och vi var 6 som åt av den. Det räckte bra! smile.gif
Gillan
nu har jag gjort den med mögelost i fyllningen.
Det blev jättegott. Så den kommer nog att finnas
med bland kvällsgottet när jag fyller. tongue.gif

/Gillan
Biggan_
CITAT (Evgeni @ 10-12-2005, 15:03)
nu har jag gjort den med mögelost i fyllningen.
Det blev jättegott. Så den kommer nog att finnas
med bland kvällsgottet när jag fyller. tongue.gif

                 /Gillan

CITAT
Jag tänker prova det här receptet, men byta ut sockret
i fyllningen mot cambozola grönmögelost. Det tror jag
blir alldeles fantastiskt.
Ev skulle man kunna ha kryddorna i degen i stället för i
smeten?


Tog du bort sockret i fyllningen och hade i 1 dl ost istället? Hade du kryddorna i degen i stället för i fyllningen?
Gillan
Förlåt att jag glömde bort att förklara mig. Var väl för
uppsluppen kan jag tänka mig. rolleyes.gif

Jo, jag tog bort sockret, och kryddorna lade jag faktiskt i
fyllningen.
Min son gjorde tvärtom och lade kryddorna i smeten, och
bägge är vi nöjda. Det får nog bli en smaksak, tror jag smile.gif

Men, hur gott det än blev så är jag lite undrande om det
kanske ändå inte blivit ännu godare med en gnutta socker wink.gif ,

Får nog prova oss fram, tror jag wink.gif

Kramis, och lycka till /Gillan
Biggan_
CITAT (Evgeni @ 12-12-2005, 22:34)
Förlåt att jag glömde bort att förklara mig. Var väl för
uppsluppen kan jag tänka mig. rolleyes.gif

Jo, jag tog bort sockret, och kryddorna lade jag faktiskt i
fyllningen.
Min son gjorde tvärtom och lade kryddorna i smeten, och
bägge är vi nöjda. Det får nog bli en smaksak, tror jag smile.gif

Men, hur gott det än blev så är jag lite undrande om det
kanske ändå inte blivit ännu godare med en gnutta socker wink.gif ,

Får nog prova oss fram, tror jag wink.gif

Kramis, och lycka till /Gillan

Tack snälla du för hjälpen! Jag skall prova din variant och ha en liten gnutta socker i smile.gif
Castea
Ni som gjort pajen med äpplen, som det står i originalreceptet, är pajen bjudbar dagen efter tillagning? Eller blir äpplena snabbt dåliga och förstör pajen på ett dygn?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon