Full version: Glöggcheesecake
netaave
Glöggcheesecake för 8-10 pers

2 dl hasselnötter
10 digestivekex
5 pepparkakor
2 msk farinsocker
1 dl smält smör- & rapsoljeblandning

Fyllning:
400 gr philadelphiaost
2 ägg
1 msk rivet apelsinskal
½ dl strösocker
3 msk pressad apelsinsaft

Glöggelé:
3 gelatinblad
2½ dl alkoholfri glögg

Dekor:
ev brända mandlar, frukt eller bär.

Sätt ugnen på 175 gr
Kör hasselnötter, kex, ppepparkakor och farinsocker i matberedaren till en smulig massa.
Tillsätt smör- oljeblandningen och blanda.

Pressa ut smulmassan i botten och ett par cm upp på kanten av en form med löstagbar botten ca 26 cm.
Rör ihop fyllningen och bred över pajskalet.
Grädda 35-40 min.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Ta upp dem och smält dem i lite av glöggen i en kastrull.
Ta grytan från värmen och rör ner resten av glöggen.
Ställ kallt tills gelén börjar bli simmig.
Häll den då över den avsvalnade cheescaken och ställ tårtan kallt några timmar eller över natten.
Dekorera den före servering.
Zarah P
Låter jättemumsigt - det ska definitivt testas... Kanske kan det vara en adventskaka, rentav! smile.gif
Maria i Helsingborg
Åh, den låter intressant! Den tar vi till fikat och Kalle
Maria i Helsingborg
Nu står den och stöddar sig i kylskåpet i väntan på morgondagen smile.gif

Men det är så konstigt. Det där med gelantin och jag, vi går inte ihop.
I alla recept utom citronfromage så måste jag alltid dubbla/flerdubbla mängden för att det ska stelna mad.gif
Förrförra nyåret skulle jag göra en getostkräm - vilket skämt och nu glöggen, 11 blad fick jag använda ohmy.gif
Whiskuchi
Synd att det var gelatin i, jag är vegetarian... wink.gif
Maria i Helsingborg
CITAT (Whiskuchi @ 23-12-2005, 20:39)
Synd att det var gelatin i, jag är vegetarian... wink.gif

Hmm, finns det inga alternativ för vegetaríaner??? huh.gif
*Felix matte*
Det finns ett vegetariskt alternativ som heter agar-agar och tillverkas av alger. Agar-agar hittar du till exempel i hälsokostaffärer.
Maria i Helsingborg
CITAT (Felix matte @ 23-12-2005, 20:51)
Det finns ett vegetariskt alternativ som heter agar-agar och tillverkas av alger. Agar-agar hittar du till exempel i hälsokostaffärer.

Det var som hundan........vad man lär sig varje dag smile.gif
Det hade jag användning av som har några veg-vänner. Tack!
Whiskuchi
CITAT (Felix matte @ 23-12-2005, 20:51)
Det finns ett vegetariskt alternativ som heter agar-agar och tillverkas av alger. Agar-agar hittar du till exempel i hälsokostaffärer.

Funkar det likadant som gelatin? smile.gif
*Felix matte*
CITAT (Whiskuchi @ 23-12-2005, 22:03)
CITAT (Felix matte @ 23-12-2005, 20:51)
Det finns ett vegetariskt alternativ som heter agar-agar och tillverkas av alger. Agar-agar hittar du till exempel i hälsokostaffärer.

Funkar det likadant som gelatin? smile.gif

Agar-agar: är ett bindemedel utvunnet ur en speciell sorts tång. Agar-agar används ofta i det vegetariska köket istället för gelatin (som tillverkas av djurbrosk mm) för att ge gélekosistens åt exempelvis efterrätter. Säljs även under följande namn: Agar, Japan-agar, japanskt gelatin, kinesiskt gelatin, bengaliskt husbloss, vegetabiliskt gelatin.

Saxat från

Denna sida
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon