Glöggcheesecake för 8-10 pers
2 dl hasselnötter
10 digestivekex
5 pepparkakor
2 msk farinsocker
1 dl smält smör- & rapsoljeblandning
Fyllning:
400 gr philadelphiaost
2 ägg
1 msk rivet apelsinskal
½ dl strösocker
3 msk pressad apelsinsaft
Glöggelé:
3 gelatinblad
2½ dl alkoholfri glögg
Dekor:
ev brända mandlar, frukt eller bär.
Sätt ugnen på 175 gr
Kör hasselnötter, kex, ppepparkakor och farinsocker i matberedaren till en smulig massa.
Tillsätt smör- oljeblandningen och blanda.
Pressa ut smulmassan i botten och ett par cm upp på kanten av en form med löstagbar botten ca 26 cm.
Rör ihop fyllningen och bred över pajskalet.
Grädda 35-40 min.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Ta upp dem och smält dem i lite av glöggen i en kastrull.
Ta grytan från värmen och rör ner resten av glöggen.
Ställ kallt tills gelén börjar bli simmig.
Häll den då över den avsvalnade cheescaken och ställ tårtan kallt några timmar eller över natten.
Dekorera den före servering.