Full version: Kalljäst bröd
LadyG
Kan man kalljäsa en deg på plåt, som frallor tänkte jag, så att man bara behöver sätta in plåten i ugnen på morgonen? Eller måste degen knådas först innan man gör frallor av den?
KURT
Ja, man kan jäsa i kylen över natten. Läs gärna mera i Jan Hedhs bok "Bröd". Man kan också frysa de jästa, men ogrädda frallorna, se recept.
LadyG
Åh, vilken bra idé att frysa bullarna! Då slipper man göra deg lika ofta, och man kan sätta fram nybakat var och varannan morgon om man vill biggrin.gif

Tack!!! wub.gif
Eva i Skåne
Oj oj, ladyG biggrin.gif Det låter härligt med nybakat var och varannan morgon,
men med mina hungriga tonåringar så skulle jag antagligen få stå och knåda bullar var och varannan dag också och ändå skulle antagligen bullarna vara uppätna när jag själv tänkt njuta tongue.gif
Men tanken låter härlig wub.gif
LadyG
Mycket råg och korn åt dem med andra ord, för grovt bröd mättar fortare än vitt biggrin.gif
netaave
Här är ett recept




GOD MORGON BULLAR



25 gr jäst
5 dl kallt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl olja
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
eller
2 dl grahamsmjöl
1 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke
Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.
Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig.
Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.
Skåra ca 5 cm långa bitar rakt igenom
Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.
På morgonen sätts ugnen på 250 gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
Klart efter ca 30 min.
LadyG
Åh, det rceptet sparade jag snabbt må du tro. Det låter jättegott och enkelt. Enkelt är bra, i synnerhet på mornarna smile.gif

Tack wub.gif
LadyG
Tack Netaave, jag testade ditt recept och det blev jättegott!! Det har jag inte gjort för sista gången och det var ju så enkelt när degen väl åkt in i kylen. Till och med min högst skeptiske man som anser att han inget kan om varken matlagning eller bakning tyckte det verkade enkelt och smidigt. Och så gott det luktar!

Jag är lyrisk wub.gif wub.gif
netaave
Mmmm vad sugen jag blev, men har inte plats i kylen för någon plåt. sad.gif

Vi gör det där ibland på helgerna, så man får nybakt bröd till söndagfrukosten nästan lika fort som kaffet kokar.
Godast är det varmt med aprikosmarmelad. biggrin.gif
LadyG
Inte jag heller, så jag lade ett par lager bakplåtspapper på kylens galler och lät dem vila där. På morgonen var det bara att låta pappretna (med bröd och allt) glida över till plåten smile.gif

Gissa vad jag ska äta till frukost imorgon bitti? tongue.gif wub.gif biggrin.gif
Nina H
Så här kan man också göra:
Gör valfri deg på småbröd (vete, graham, råg - går även med t ex lussekatter eller vanliga bullar) Medan de jäser på plåt andra gången (och nu kan de läggas ganska tätt), rensa infrysningshyllan(hyllorna) i frysen och när de jäst färdigt stoppar man in allt i frysen.
Efter ett par timmar har man lösfrysta bake-off bröd. Då lägger man ner dem i påsar och tar så småningom fram valfritt antal och, precis som i receptet ovan, sätter in dem i ugnen samtidigt som man sätter på den på 250 gr.
Så har man ca en halvtimme på sig att duscha och klä sig medan bröden blir klara och så är det bara att njuta. Alt. överraskar man sina arbetskamrater med en påse (OBS! pappers-) nybakta bullar!
Detta funkar även med t ex smala baguetter, men jag har aldrig provat med större, tyngre bröd.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon