Har länge varit sugen på att försöka göra egen julkorv och hittade det här receptet.
Men jag undrar över nitritsaltblandning, hur gör man det, eller kan man köpa färdigt?
Julkorv
400 g nötfärs
400 g fläskfärs
200 g späck
10 g nitritsaltblandning
1 dl potatismjöl
ca 5 dl mjölk
1 dl Madeira
1 dl portvin
1 dl finhackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
ca 1 msk kryddblandning
Kryddblandning:
lika delar kryddpeppar, hel nejlika och ingefära
(Dessa stöts i en mortel så att de smakar mycket)
salt och nymalen vitpeppar från kvarn
Blanda allt kött och späck samt nitritsaltet väl med händerna eller i blandare. Kör halva mängden kött och späck i processorn tillsammans med potatismjölet och mjölken, madeiran och portvinet till en slät smetfärs.
OBS! Ingredienserna måste vara iskalla. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i smeten och krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn. Fyll de väl sköljda krokfjälsterna från oxe väl i kallt vatten.
Fyll fjälsterna till hälften med smeten. Stick korvarna ett antal gånger, så att de inte spricker. Sjud korvarna försiktigt i saltat vatten med lite kryddpeppar och nejlikorlök och lagerblad.