Full version: Kattsand?
Ella
En gång i akut pengabrist så frångick jag min vana att köpa dyrt fint kattsand till kattlådan. Speciellt bra kattsand är det inte men jag funderar ändå på att fortsätta med sorten och sedan lägga i komposten eller använda för att lätt upp lerjorden med. smile.gif

På påsen står det att det är en naturprodukt, dansk molera. Det är små porösa stenar som snabbt suger åt sig vätska. Jag testade en deciliter kattsand suger snabbt åt sig 1/2 deciliter vatten. huh.gif

Att det är komposterbart tror jag inte på men det kan vara ett bra medel för att dränera och luckra upp min tunga lerjord, rolleyes.gif tillsammans med grus och kompost såklart. Jag har en känsla av att man ska tvätta det först eftersom någonsorts doft är tillsatt.

Kattsanden är av märket eldorado och kostar 16 kr för åtta liter.

Vad tror ni???
Ella
KURT
Lecakulor består av bränd lera (kostar energi), därför luftar de jorden även när det är fuktigt efterson bränd lera inte suger åt sig vatten. Jag gissar att kattsanden består av "rå" lera som SKALL suga åt sig vätska. Det går säkert att blanda i jord, men det blir inte samma luftande effekt som lecakulor. Däremot kan man använda grovt grus istället för lecakulor, jag brukar ta stenkross som använts för halkbekämpning, bara att sopa upp från gångvägen och tvätta för att få bort ev salt.
Ella
Nä den består inte av rå lera! De små stenarna SMÄLTER INTE när man häller i vatten, dessustom så kommer det luftbubblor om man häller ner den i vatten.

Jag är inte så dum att jag tror att mer lera kan användas för att lätta upp just lerjord! smile.gif

Synd att jag bor i skåne, här blir det inte så mycket grovt grus efter vintern, men tack ändå för tipset.

Ella
Louise i Göteborg
Kan inget alls om katter men vill minnas att jag hört att kattsand har nån bakteriedödande tillsats för att dämpa luktproblemet. Kattens urin bör ju bara vara en tillgång i trägården men denna tillsats bör du nog kolla upp. På detta forum finns massa kattägare - komposterar dom sanden?
Ella
hmmmm, kanske ska jag tvätta sanden innan katten pissat där!

Jag har mailat tillverkaren och frågat vad de har för tillsatser i kattsanden och särskilt om det finns något bakteriedödande medel i den.

Det är så bra när man blir ifrågasatt på rätt sätt wub.gif

Ella
Ella
Fått svar från tillverkaren.

Kattsanden består altså av bränd lera med tillsats av eteriska oljor för doftens skull. I ett idigare mail har jag fått svaret att inget bakteriedödande och inte heller parfym tillsatts.

Vad är då skillnaden mellan parfym och eteriska oljor.

Klistrar in hela texten här nedanför. De skriver på danska men jag förstår ändå det jag behöver.




HVAD ER MOLER??

Moler er en naturligt forekommende mineralsk lerart, karakteristisk ved sin rosa farve.

Råleren kalcineres, d.v.s. brændes ved ca. 750 grader, hvorved produktet bliver sterilt samt kornene hårde og super absorberende.

Kalcineret moler i meget finkornet udgave benyttes som fyldstof til bl.a. dyrefoder.

Ved alle mineralsk baserede kattegrustyper må man forvente en vis afsmitning, og naturligvis ses molers unikke rosa farve let på lyse kattepoter og pels ligesom f.eks. et hvidt produkt vil være mest synligt på mørke farver.

Moler har en naturlig evne til at absorbere både fugt og lugt, men for at forbedre produktet yderligere tilsættes en for både dyr og mennesker helt ufarlig dobbeltvirkende lugtkontrol, der består af æteriske olier. Vi kan derfor bekræfte at Moler kattegrus er helt uskadeligt for katten, når den slikker pels og poter.
KURT
Eterisk olja bör vara ett växtextrakt (läs gärna boken "parfymen" av Patrick Süskind) , det bör hur som hellst inte vara giftigt för andra blommor. Och det är nog inte heller speciellt hög halt eteriska oljor.
Virgo
Tillverkningsprocessen av kattsand/lera är olik lecakulor.
Lecakulor är ju ganska vattentäta ett tag. De har hårt yttre och är porösa inuti, förmodligen brända med högre temp än 750 grader.
Kattsanden/leran bränns inte enligt samma metod,
det är därför kattsanden/leran kan suga åt sig vätskor snabbt.

S.K. Bonsailera är ju oxå bränd lera som håller fukten länge. Dessa Bonsaileror finns i olika klasser, såsom lättare brända = ljusröda och i olika grader till hårt brända = bruna.

I sandjord kanske det finns anledning att blanda i kattsand, med risken att traktens alla katter har fått ett nytt utedass.

Kattsanden åker därför i sophinken.

Eteriska oljor kan nog Ingrid svara på.
Förmodar att dessa "smaksättes" av olika ämnen från växt och djurriket.
Dessa användes sedan för att tillverka parfym.

Boken Parfymen är väldigt bra, kan rekomenderas.
Ingrid på Västkusten
Det finns olika märken på kattsanden också och innehålelr olika ting. Även jag ahr experimenterat med kattsand - som kaktusodlare har man nog provat allt tror jag :-)

Men det är itne bra alls - dyraste märket på marknaden har jag för mig fungerade i krukor - miss Kitty? Miss nånting var det i alla fall. Den var utan eteriska oljor (parfym kan vara en blandning av eteriska oljor elelr en blandning av syntetiskaoch eteriska oljor elelr helsyntetisk).
Antiklumpmedlet som en del innehåller var det minst roliga.

I Belgien finns det et kattsandsmärke som är krossad lavasten :-)
(useless info LOL)

Hälsar Ingrid
Hannele
"lätt upp lerjorden med"

Kattsand som bildar klumpar, blir som betong, lär inte vara bra att luckra lerjord med.
Coops blåvita kattsand är inte klumpbildande - det finns båda sorterna.
Men om det överhuvudtaget funkar för växter, vet jag inte.
Jag slänger 'komposterbart' kattsand i ett hörn i trädgården, längst bort.
Om hundra år kanske det är fin jord?
Gunnar
Kattsand eller kattströ av vilket slag det vara må bör inte läggas i komposten, därför att det kan finnas en parasit, Toxoplasmos, i den som kan vara otrevlig. Enligt www.netdoktor.se kan den drabba all, i regel med obetydliga symptom, MEN om en gravid smittas kan sjukdomen föras över till fostret med allvarliga konsekvenser. Släng det i soporna.

Gunnar
Ina
CITAT (KURT @ 24-04-2003, 14:36)
Eterisk olja bör vara ett växtextrakt (läs gärna boken "parfymen" av Patrick Süskind)  , det bör hur som hellst inte vara giftigt för andra blommor. Och det är nog inte heller speciellt hög halt eteriska oljor.

Den är fantastisk, Kurt!!


Kattsanden jag har använt blir precis som Hannele beskriver "som betong"... Jag hällde ut den på ett och samma ställe upprepade gånger och när det sedan hade regnat på högen var den inte lätt att bearbeta... wacko.gif Jag har dock ingen aning om vad den kattsanden var gjord av, det är ju inte säkert att alla kattsand bär sig likadant åt.
Gunvor Nilsson
Jag köper 12,7 kgsförpackningar av Tidy Cats Scoop och på förpackningen står: Litter is not recommended for garden use. Så det blir sopen - tyvärr!
/Gunvor
Ella
Jag ska svara på alla inlägg i ett svar , annars blir det så rörigt.

Gunnar
Det stämmer det finns en protozoe som är upphov till sjukdomen toxikoplasmos och precis som du skriver kan ge upphov till fosterskador. Enligt Stig Cronbergs bok "Infektioner, mikrobiologi, klinik, terapi" så är smittvägarna damm bemängt med kattfaeses(kattskit) eller infekterat kött.

Jag sköter min kattlåda så att all avföring går direkt i toastolen, helt enkelt för att jag tycker att det är så äckligt. Så från min låda kommer det inga protozoer. Kattsand med urin i kan jag däremot tänka mig att använda i jorden.

Sen så är det ju faktiskt som så att jorden innehåller en väldig massa mikrober och ska så göra. Jag har väldigt svårt för att tro att en protozoe kan överleva bland alla jordbakterier och inte heller i den miljön där temperatur och fuktmängd varierar så som det gör i en utomhusrabbat, så länge som den är nergrävd.

Det är inte utan anledning som butikerna aldrig har levande växter inärheten av kött och ostdisken.


Kurt
Jag skulle gärna vilja veta mer om hur lecakulor tillverkas. Många säger ju att det är så bra för att de håller kvar luften i jorden även om den är blöt. Jag tvivlar till att jorden har någon tillgång till denna luft just för att lecakulorna är så täta. Kommer det inte in vatten kommer det inte ut luft är min devis.


Wilhelm
Skillnaden mellan lera bränd vid olika temperaturer och hur de suger upp vatten och släpper vattnet är mycket intressant kunskap. Har du något tipps på nån bok eller länk!


Ina, Hannele, Gunvor
Det finns hur många olika sorters kattsand som helst. Jag har nog haft katt i 20 år och har sett många sorter. Allt ifrån grus till sönderivet papp över ren lera och bränd lera. Man får titta lukta och läsa och likaväl är man aldrig säker...

Den kattsanden som jag använt de sista åren(inte den jag diskuterar altså) bstår av ren lera som är stelnad i 2-3 mm stora klumpar. Den är fantastisk till att suga upp lukt och bilda klumpar och blir säkert som sement om man slänger den i en hög som det får regna på.

Jag läste någnostans att 10% lera i jorden skulle ge en oerhört god jord. Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag läste det. Jag kan därför tänka mig att så små lerklumpar, som i förpackningen är en mycket god jordförbättrare för sandjorden. Redan kissklumparna i kattlådan är nog för stora för att fungera som jordförbättrare...

Ingrid
Du har redan gjort din kattsandsexperimentsrunda och lärt dig på det. Jag hoppas att kattsanden nu innehåller mindra mängd miljöovänliga medel än vad det gjorde då. Det kanske inte var så länge sen som jag tror.


Till alla som svarat eller bara läst
Frågan är ju också vad kattsanden egentligen gör med jorden. Storleken är bra för jordförbättring. porerna mistänker jag så småningom sätts igen av leran. Tillsammans med grovtgrus och kompost och lite sand tror jag nog att det kan göra nytta men inte ensamt.

Jag är övertygad om att de är bra som rent dränerningsmaterial, typ på 50-70 cm djup tillsammans med lika mycket sand.

Skriv gärna mer! wub.gif wub.gif

Ella
Cilla
Jag har dåliga erfarenheter av kattsand i kompost (klumpade ihop sig) men det finns säkert andra sorter som fungerar. Bara att prova!

Toxoplasmos som kan finnas i kattavföring dör efter 5 veckor så av det skälet är det ingen fara att lägga den i komposten. Se här tidigare diskussion.
Gunnar
Jag fågade en gång SVA, Veterinärmedicinska anstalten på Lantbruksuniversitetet, om hur man skulle förhålla sig till olika husdjursspån och komposter. De avrådde definitivt från att lägga kattsand/strö i komposten med hänvisning till Toxoplasmos. Därenmot var det OK med t ex spån från marsvin.

Gunnar
Ella
Handen på hjärtat Gunnar att du har frågat någon på SVA, Veterinärmedicinska anstalten på Lantbruksuniversitetet. Det berättar inget om gällande forskning i ämnet, den informationen kan ju ha varit ute i hur många år som helst.

För att jag ska tro på sånt så krävs det i alla fall en vetenskaplig artickel i ämnet. Helst ska det vara från en välrennomerad tidskrift...

Ella
digitalkarin
Måste det inte bero på vad man använder för kattsand?! huh.gif
digitalkarin
Eller vänta... Hehe jag skojade bara. biggrin.gif
Toxoplasmos kommer ju med avföringen... tongue.gif
serx
blink.gif wink.gif wacko.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon