Full version: Mjukpepparkaka
*Felix matte*
Mjukpepparkaka Ugn.200 grader

7.5 dl Vetemjöl
5 dl Socker
2 tsk Malen Kanel
2 tsk Malen Nejlikor
2 tsk Ingefära
2 tsk Bikarbonat
3 msk Lingonsylt (kan uteslutas)
4,5 dl Mjölk
50 gr Smält smör.
......................................
Blanda alla torra ingredienser i en skål
tillsätt sylt, smör och mjölk
rör om till slät smet som hälls i smord &
bröad långpanna. (ca.30 x 35 cm.)
Grädda i mitten av ugnen 18 -20 minuter
----------------------------------------
För allergiker
Mjölkfritt alternativ:
Byt ut smöret mot Mjölkfritt margarin
och mjölk mot vatten... blir lika gott.


PS: Eva i Skåne bytte ut lingonsylt mot äppelmos... blev gott.
Maria i Helsingborg
Hmm, jag har fått lära mig att bikarbonat behöver en syra (usch, nu tänker jag på min jädra skinka mad.gif ) för att "do the thing".
I mitt favorit-mjuk-pepparkaka-recept är det gräddfil.

Men det behövs alltså inte?

Åh, nybakt mjuk pepparkaka med kall mjölk till wub.gif
Margaretha
CITAT (Felix matte @ 22-12-2005, 22:59)
Mjukpepparkaka Ugn.200 grader

7.5 dl Vetemjöl
5 dl Socker
2 tsk Malen Kanel
2 tsk Malen Nejlikor
2 tsk Ingefära
2 tsk Bikarbonat
3 msk Lingonsylt (kan uteslutas)
4,5 dl Mjölk
50 gr Smält smör.
......................................
Blanda alla torra ingredienser i en skål
tillsätt sylt, smör och mjölk
rör om till slät smet som hälls i smord &
bröad långpanna. (ca.30 x 35 cm.)
Grädda i mitten av ugnen 18 -20 minuter
----------------------------------------

Påminner mycket om mitt muffinsrecept, men det här verkar vara en stor sats.

Brukar du ha någonting ovanpå vid serveringen? Glasyr?
*Felix matte*
CITAT (Maria i Helsingborg @ 22-12-2005, 23:05)
Hmm, jag har fått lära mig att bikarbonat behöver en syra (usch, nu tänker jag på min jädra skinka mad.gif ) för att "do the thing".
I mitt favorit-mjuk-pepparkaka-recept är det gräddfil.

Men det behövs alltså inte?

Åh, nybakt mjuk pepparkaka med kall mjölk till wub.gif

Nej det har jag aldrig hört ... denna kaka har jag bakat sen yngsta (strax 22 år) var ca två år.. hon var mjölkproteinallergiker, och syrran som gav receptet har bakat den under ännu längre tid. Misslycklas aldrig. Jag använder en plastgaffel att röra om smeten... ingen elvisp.
*Felix matte*
CITAT (Margaretha @ 22-12-2005, 23:09)
Påminner mycket om mitt muffinsrecept, men det här verkar vara en stor sats.

Brukar du ha någonting ovanpå vid serveringen? Glasyr?

Nej jag har inget på... smakar bäst som den är. Ibland skär jag upp den i skivor, ibland i rutor... alla som blivit bjudna har bett om recept. smile.gif
Maria i Helsingborg
CITAT
Nej det har jag aldrig hört ... denna kaka har jag bakat sen yngsta (strax 22 år) var ca två år.. hon var mjölkproteinallergiker, och syrran som gav receptet har bakat den under ännu längre tid.
Ok.

CITAT
Misslycklas aldrig. Jag använder en plastgaffel att röra om smeten... ingen elvisp.


Verkligen lätt, alltså smile.gif
Stintan
Om man vill ha det enkelt, så finns det färdigblandade pepparkakskryddor i kryddhyllan, både Santa Maria och Kockens. Man slipper ha en massa burkar i skåpet.
1 påse bör vara lagomt till din kaka.
I Hälsingland byter kakan namn om man har i lingonsylt till "Mormors pepparkaka".

Gör den ganska ofta och fryser in,
Numera byter jag ut hälften av fettet mot kesella, detta gör att den blir saftig.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon