Gissar "Mösk"
Urklippt ur
denna text"Inre fysiologisk nedbrytning av fruktköttet (internal breakdown), "mösk" (eg. danskt namn), kan ibland uppkomma under lagringen. Den är en åldersbetingad företeelse. Fruktköttet blir mjukt och brunt mellan ledningssträngarna och skalet, till en början endast glest bruntrådigt, sedan utbredande sig alltmer. Skalet är först opåverkat, men när brunfärgningen når upp emot ytan kan man se den även utanpå.
Olika faktorer kan ligga bakom, som kyla och mulet väder under sommaren, för låg eller ojämn temperatur under lagringen, för hög fuktighet eller olämplig gassammansättning (för hög etylenhalt) i lagret. Vid respirationen bildas normalt genom nedbrytning av äpplesyra bl.a. acetaldehyd, som dock merendels snabbt omvandlas i alkohol. Under mognadsprocessen ökar emellertid acetaldehydmängden, och omvandlingen till alkohol hämmas. Stora mängder acetaldehyd kan verka toxiskt på vävnaderna och orsaka brunfärgning.
Ett visst samband med kalciumbrist i frukten synes föreligga, varför förutom att ovannämnda lagringsfel undviks också sprutningar och åtgärder som mot pricksjuka bör komma till utförande. "