Full version: Groddar
nejlika
Håller på och testar lite olika groddar för tillfälet (smörgåskrasse och bockhornsklöver).
Vad har ni för personliga "favorit groddar"?
Några bra tips?
Undrar även vilken grodd som är den mest näringsrika?
Åsa, mälardalen zon 2
Rädisgroddar är gott och pepprigt.
anna_rispan
hur smakar bockhornklövergroddar? krassegroddar?
ejjan
Jag älskar Alfa alfa, vanligt kanske men väldans gott. wub.gif
Whiskuchi
Groddade mungbönor, helst i en wok :-p~
IceCube
Groddade hirsfrön på macka.
*Felix matte*
2 msk alfalfa + 1 tsk rädisafrö tycker jag blir god blandning. smile.gif
Månskensbonden
Gröna linser ger väldigt goda groddar tycker jag, och framför allt växer dom fort! Blir alltså ätbara på bara 1-2 dagar (efter blötläggning över natt), å andra sidan får man äta på, för de blir ju också förväxta ganska fort...
(Brukar stoppa dom i kylen efter 2-3 dagar, så "lugnar dom ner sig lite... tongue.gif )

Mungbönor är också en favorit, men jag gillar inte när det knastrar till av någon stenhård böna som inte svällt och grott, när man äter dem. wacko.gif -Verkar alltid finnas några sådana i varje mungbönspåse... sad.gif
Susanna
Jag kör för tillfället med sockerärtsgroddar. Det är gott.
noora
CITAT (anna_rispan @ 08-01-2006, 16:03)
hur smakar bockhornklövergroddar? krassegroddar?

Bockhornsklöver doftar curry, men smakar inte lika mycket curry när de groddats. De är goda i alla fall. Krassen är lite pepprig med en nötaktig väldigt speciell smak.

Jag brukar grodda gröna linser i ett kärl och alfalfa blandat med lite smörgåskrasse i ett annat kärl. Sen gör jag "grodmackor" (med avsiktlig felstavning tongue.gif ) - en dubbelmacka av rostat bröd med creme bonjour naturell eller vitlök, en rejäl näve blandade groddar och lite färsk rosmarin. Oj, nu blev jag ju sugen. Dags att plocka fram groddburken igen tror jag biggrin.gif

När man ändå håller på kan man peta ner några friska shalottenlökar och/eller vitlöksklyftor i en vas till hälften fylld med lecakulor. Sen vattnar man så att vattnet nästan når upp till lökarna och ställer vasen i fönstret. Efter några dagar börjar löken gro, och snart kan man skörda blast som man kan krydda sin grodmacka med smile.gif
nejlika
oj, vilka bra svar. Jag får ta ta och testa en del.

Men jag kom och tänka på en grej, Kan man grodda nästan vilka frön som hällst?
Gör man på samma sätt med alla?

Sedan undrade jag ang. vad noore sa om att ha vitlök innomhus, smakar vitlöksblast samma som gräslök?
Vad är skilnaden?(både i samak och användande)
Susanna
Vitlöksblasten har en lätt vitlökssmak. Jag brukar använda den som klipp på smörgåsar, eller i sallader.
Bessie
CITAT (noora @ 09-01-2006, 15:47)
Bockhornsklöver doftar curry, men smakar inte lika mycket curry när de groddats. De är goda i alla fall.

Förra vintern groddade jag bockhornsklöverfrö (var inte helt övertygad av dem, är det nån som vet hur man får dem att inte bli så beska i smaken) och märkte att det är annat som börjar dofta curry av dem också. Stod i duschen en morgon och började snusa i luften, tänkte, "Märkligt, är det nån av grannarna som lagar indisk mat till frukost?" Så upptäckte jag att det var jag. Vitlök lär ju också ska avdunsta genom svettkörtlarna, men jag har aldrig någonsin märkt det lika påtagligt.

Måste nog gå och grodda en burk alfalfafrö, jag blir riktigt sugen av den här tråden.
noora
Currydoften fastnar även gärna på fingrarna när man hanterar fröerna :-)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon