Full version: Fläderblomsvin
Eva St
Här kommer receptet på Fläderblomsvin som du efterlyste Berith.

30 klasar Fläderblom
2 st Apelsiner i skivor
3 st Citroner i skivor
2 kg Socker
5 L Vatten
30-35 gr Jäst

Lägg blommor och frukt i en stor kruka. Häll socker, sedan kokande vatten över. När blandningen är ca 40 grader smulas jästen i. Rör om, låt stå
4 dygn. Sila och häll på flaskor eller damajeanne. Gasbinda till kork. Sila på flaskor efter 2 månader. Lagra gärna till nästa sommar.

TIPS
En varm sommardag smakar det förträffligt med Fläderblomsvin och Cider


Så lyder receptet. Kan bara tala om att lagringstiden blev inte alls så lång som de rekommenderat det hade en strykande åtgång. Gjorde på 1½ sats tog då 4 citroner o 4 apelsiner men med facit i hand hade det varit bättre med mer apelsin o mindre citron. Men gott var det.
Eva St
Berith
Tackar Eva! Sparat för kommande sommar. smile.gif
Eva St
Hoppas det smakar
Eva St
Cilla
Det här ska jag prova Eva! Vad menar du med "gasbinda till kork"?

Cilla
Eva St
Det står så i receptet. Går bra med någon luftig väv, gasbinda eller dyl. och ett gummiband om så luftar det utan att det drattar i en massa insekter och småkryp.
Eva St
Alexandra
Dunstar inte vätskan bort då? Det kommer ju in en massa luft i damejangen och vätskan försvinner/reduceras? Ska man sätta i en kork efter 2 månader? Jag hörde att flaskorna kan explodera...... huh.gif
Eva St
Nej vätskan dunstar inte bort något nämnvärt. Däremot behöver det ju vara färdigjäst innan du sätter på någon kork- vilket tog ungefär 2 månader men kan ju variera något.
Eva St
Christoffer
Kan man ersätta fläderblomen med något annat?
Eva St
CITAT (Christoffer @ 02-05-2003, 21:56)
Kan man ersätta fläderblomen med något annat?





Vet ej vad det skulle vara har bara testat med Fläderblom. Men någon annan har kanske något hett tips till dig
Eva St
Ina
Om man har ett recept på fläderblomssaft kan man ersätta fläderblommorna med syrener. Det kanske går att göra syrenvin? huh.gif laugh.gif

Jag har för mig att det också går att göra saft på blomblad från rosor eller älgört om man använder fläderblomssaftreceptet...
Eva St
Mycket går det att göra saft och vin på. Kom just på att jag har ett recept på ett sötare vin också mer typ dessertvin det är med Salvia och citronmeliss bla tror jag. Ska leta reda på det och skriva in det på recept så fort jag hittat det
Eva St
Christoffer
Ja tack! När jag öppnade en majsburk så tänkte jag... hmm.. majs innehåller ju jättemycket socker, skulle det kunna bli ett bra vin på det?
Nä, usch!!
KURT
CITAT (Christoffer @ 04-05-2003, 10:41)
Ja tack! När jag öppnade en majsburk så tänkte jag... hmm.. majs innehåller ju jättemycket socker, skulle det kunna bli ett bra vin på det?
Nä, usch!!

Receptet på fläderblomsvin är ju baserat på socker som smaksätts med fläder. Man kan naturligtvis jäsa de flesta sockerarter till alkohol. Fläder är ju vanligt som smaksättare eftersom det ger så dominerande smak.
Hannele
Lite vodkadrinkar och annat:

http://www.algonet.se/~lars-m/
Eva St
Nu är Fläderblomsvinet satt. Tog i år till dubbel sats 8 apelsiner och 2 citroner hoppas på att det ska funka bra tror det blir bättre än förra året med mer apelsin.. Men gott var det då också!! Hör av mig senare om resultatet
Eva St
Erika zon 4
Cristoffer: Jag tycker receptet liknar mitt recept på maskrosvin, så det funkar nog!
Eva St
Nu är Fläderblomsvinet tappat och klart även avsmakat om jag ska vara ärlig. Resultatet blev inte alls tokigt kan jag lova. Ett riktigt KALLT glas Flädervin sitter aldrig fel. Det enda knepiga var att jag satte två Damajaenner med vin den ena blev glasklar efter klarningsmedel medan den andra inte ville klarna helt. Konstigt tycker jag när jag gjort på exakt samma sätt. Kan det ha med Apelsinerna och Citronerna att göra tro. Huvudsaken är att båda smaka jättebra. Nu kommer det stora bekymret att få något kvar tills försommarsolen börjar lysa igen men ok då dröjer det ju inte länge innan nya Fläderblom är på gång. Ha det så gott
Hälsar Eva St
netaave
När man ska korka luftigt som det är fråga om här, kan man även stoppa en bomullstuss i stället för gasbinda, se till att den inte åker ner bara biggrin.gif
Fenja
Idag har jag satt en sats av detta vin, jag blev så nyfiken!! Hoppas att det smakar bra också.
Mvh
Fenja
Fenja
Måste bara meddela, nu när viner är tappat och omsider avsmakat att: Det får GODKÄNT!! wub.gif
Mvh
Fenja
netaave
CITAT (Fenja @ 07-10-2004, 16:28)
Måste bara meddela, nu när viner är tappat och omsider avsmakat att: Det får GODKÄNT!! wub.gif
Mvh
Fenja

Schkåååll!
KURT
I gårdagens Meny (sänds i repris på Lör 16.00 i P1) var de recept på plommonvin http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index....p?programID=950


Plommonvin

I Meny vecka 41 2004

5 kg plommon
3 kg socker
1 g vinsvavla
4 g jästnärsalt
6 mg B-vitamin
enzym
jäst

Bland höstens frukter är plommonet mest generös med sin saft. Det är tyvärr också känsligast för hantering och liknar därmed den ömtåliga vindruvan. Odlaren har inte lång tid på sig att ta hand om sin skörd förrän plommonen börjar falla sönder och jäsa. Glöm äldre recepts egendomliga råd att låta frukten vila ett dygn innan socker sätts till, det bäddar bara för tråkiga överraskningar. Så fort som möjligt ska frukten i jäsning med socker och jäst, så att skyddande alkohol kan hålla orenligheter stången. Varierande nyanser av plommon brukar man hitta i mogna viner av god klass, särskilt i sådana där druvan merlot finns med. Mosa plommonen, gärna för hand men se upp, för kärnorna är vassa och det är lätt att göra sig illa. Slå över 8 l kallt vatten och lös i det hälften av sockret tillsammans med de övriga ingredienserna: vinsvavla, jästnärsalt, B-vitamin, enzym och jäst. Rör om kraftigt så att frukten kommer ner under vätskeytan och släpper ifrån sig sina goda aromer. Fruktmassan blir snabbt mörkbrun av luftens syre om den får ligga orörd, så på den bara, rör eller trampa vinet för glatta livet. När jäsningen har varat i fyra dygn fiskas resterna av frukten upp, återstoden av sockret löses i vinmusten som också justeras till 10 liters volym. Jäs till önskad grad av sötma och stoppa processen. Plommonvin är tacksamt att experimentera med just när det gäller sötman. Mina viner har under årens lopp varierat från knastertorra matviner över b ehagligt halvtorra skapelser i sherrystil till mäktigt söta dessertvarianter.
Eva St
Kul med ett Plommonvinsrecept Kurt det ska testas när nästa skörd av plommon dyker upp.

Fenja tur att vinet blev godkänt - visst smakar det bra
Eva St
Berith
Och jag har inte gjort nåt fläderblomsvin i år heller. *mutter mutter* huh.gif

Men nästa år! Då... Eller om några år kanske, satte ett par fläderbuskar nu i höst och jag kan väl knappast förvänta mej stora skördar redan nästa år. unsure.gif wink.gif
Christoffer
Hur många alc.procent kommer flädervinet ha? Är det lättvin eller starkvin man får då?
Eva St
Det har blivit starkvin ca 16 - 18 procent

Eva St
Anna i Örsjö
Hej!

Min sambo gjorde rödbetsvin för några år sedan som efter lagring blev jättegott, godare ju längre det lagrades. tongue.gif Men när vi upptäckte det fanns inte receptet kvar. sad.gif sad.gif

Kan ni kunniga och kluriga mänskor på detta forum komma med tips eller recept på rödbetsvin. smile.gif

Tänkte i så fall odla en hel drös rödbetor nästa år. sleep.gif

Anna i Örsjö
kattelinen
Hejsan!
Vi sitter här på ett antal kilo plommon och är sugen på att sätta vin, men undrar över en del i receptet.
Hur mycket jäst?
Hur mycket enzym?
Hur stoppar man jäsningen?
Har gjort vin förr, men inte på detta viset.
Mvh K & D


CITAT (KURT @ 08-10-2004, 07:06) *
I gårdagens Meny (sänds i repris på Lör 16.00 i P1) var de recept på plommonvin http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index....p?programID=950
Plommonvin

I Meny vecka 41 2004

5 kg plommon
3 kg socker
1 g vinsvavla
4 g jästnärsalt
6 mg B-vitamin
enzym
jäst

Bland höstens frukter är plommonet mest generös med sin saft. Det är tyvärr också känsligast för hantering och liknar därmed den ömtåliga vindruvan. Odlaren har inte lång tid på sig att ta hand om sin skörd förrän plommonen börjar falla sönder och jäsa. Glöm äldre recepts egendomliga råd att låta frukten vila ett dygn innan socker sätts till, det bäddar bara för tråkiga överraskningar. Så fort som möjligt ska frukten i jäsning med socker och jäst, så att skyddande alkohol kan hålla orenligheter stången. Varierande nyanser av plommon brukar man hitta i mogna viner av god klass, särskilt i sådana där druvan merlot finns med. Mosa plommonen, gärna för hand men se upp, för kärnorna är vassa och det är lätt att göra sig illa. Slå över 8 l kallt vatten och lös i det hälften av sockret tillsammans med de övriga ingredienserna: vinsvavla, jästnärsalt, B-vitamin, enzym och jäst. Rör om kraftigt så att frukten kommer ner under vätskeytan och släpper ifrån sig sina goda aromer. Fruktmassan blir snabbt mörkbrun av luftens syre om den får ligga orörd, så på den bara, rör eller trampa vinet för glatta livet. När jäsningen har varat i fyra dygn fiskas resterna av frukten upp, återstoden av sockret löses i vinmusten som också justeras till 10 liters volym. Jäs till önskad grad av sötma och stoppa processen. Plommonvin är tacksamt att experimentera med just när det gäller sötman. Mina viner har under årens lopp varierat från knastertorra matviner över behagligt halvtorra skapelser i sherrystil till mäktigt söta dessertvarianter.

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon