Chokladmoussetårta Portioner: 8-10
BOTTEN:
200 g mandelmassa
1 ägg + 1 äggvita
1 msk kakao
MÖRK MOUSSE:
150 g mörk choklad (typ block)
3 ägg
1 dl vispgrädde
VIT MOUSSE:
150 g vit choklad (typ block)
2 msk rom eller punch
1 äggula
1 dl vispgrädde
GARNERING:
chokladkaffebönor
Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med ägg, äggvita och kakao.
Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 20 min.
Låt botten svalna i formen
Smält blockchokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda chokladen med äggulorna, en i taget.
Vispa vitorna till hårt skum med rena och torra vispar. Vispa även grädden. Vänd ner grädde och äggvitor i den mörka chokladen. Fördela moussen på bottnen i formen.
Smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör i rom eller punsch och äggula. Vispa grädden och blanda ner i den vita chokladen.
Ringla ner den vita chokladmoussen i formen och dra lite med en gaffel i den så att den blir marmorerad. Ställ formen i kylskåp att stelna ca 2 tim.
Lossa försiktigt formens kant från tårtan och ställ den på ett fat. Garnera ev med chokladkaffebönor.