Ja, vad kan man använda groddar till?
Inhandlade en påse som jag tänkte gro, har aldrig testat innan.
netaave
30-01-2006, 22:43
Jag groddar mycket mungbönor så här års. äter det mest på rund-o-god med ost och ett knippe groddar på, farligt gott. Känns som lite nyttigare än gurkskivor.
Har det också sista sekunderna i wok, sallader m.m.
Munggroddar är jättegoda wokade också. Smakar lite som råa ärter om man inte låter dem gro så länge att de blir beska.
Alfalfagroddar lägger jag i sallad med dressing på, fast oftast till frukostsmörgåsar. Knäckebröd, lättsmältost, groddar, och antingen skivad paprika eller saltgurka.
Tack för svar!
Hur länge ska man gro dem? Det står 3-5 dagar på påsen. När blir de beska?
Mmmm...mungböngroddar är mumsigt! Jag äter det som snacks eller som en ingrediens i sallad. Gör en väldigt snabb och enkel dressing med lite linfröolja och färdigblandad salladskrydda. Mina brukar gro väldigt snabbt, över en natt. Efter 3 dagar brukar de vara över "bäst-före-datum" om man inte är snabb och ställer in dem i kylen förstås.
När jag groddar brukar de bara svälla upp första och andra dagen. Tredje börjar det sticka fram lite rotspets och så växer den till sig lite varje dag. Själv tycker jag att de är godast innan det börjar sticka fram hjärtblad, så kanske på fjärde dagen är det in i kylskåpet med dem. Men det beror också väldigt mycket på hur gamla de är. Fast jag annars brukar köpa mina baljväxter i butiker som säljer mellanösternprodukter tycker jag att det är större procent av deras mungbönor som inte gror. Fast de är goda kokta också och behöver inte läggas i blöt över natten.
Två saker med mungbönor -- försök få bort sådana som inte har grott, de är jätteobehagliga att bita i. Och låt dem rinna av ordentligt efter att du sköljt dem (det gäller i och för sig för allt groddande), för de kan börja ruttna i stället för att gro i stället om de har det för blött.
netaave
31-01-2006, 22:20
CITAT (humla @ 31-01-2006, 15:40)
Tack för svar!
Hur länge ska man gro dem? Det står 3-5 dagar på påsen. När blir de beska?
Vill du ha dom bleka så ställ dom i kylen redan innan bladen kommit, annars håller de i kylen någon vecka efter det att de ljusgröna skotten kommer.
netaave
31-01-2006, 22:25
Jag häller 1-2 msk bönor i en glasburk
Klipper en bit av en ren chiffonettrasa och sätter med gummiband över öppningen.
Sköljer igenom ordentligt morgon och kväll, ställer burken lite snett upp och ner i diskstället någon timme innan den åker in i ett mörkt skåp (i två dygn).
Sen sätter jag den framme så att det blir lite grönt. Då sköljer jag bara en gång om dagen.
Efter det förvaras de i kylen och sköljs inte alls, för de tar slut så fort .
Bitar av rena nylonstrumpor fungerar också bra.
netaave
01-02-2006, 15:29
CITAT (Bessie @ 01-02-2006, 09:12)
Bitar av rena nylonstrumpor fungerar också bra.
Ja man får verkligen hoppas att ingen tar smutsiga och använda.
Men Humla!! Givetvis vill marsvinen smaka.... Speciellt vetegroddar älskade mina marsvin.
Nu måste jag ju börja använda min grodd burk som jag köpte under slutet av 90talet

! Här får jag massor av inspiration till både det ena och andra!
Javisst, groddar är toppen. Som snacks och i sallader. Men det är lätt att glömma bort groddburken i skåpet, där hrm, min står just nu..
// Wilma
Rapchic
16-03-2007, 08:50
min grodd burk är sönder

den spm va så hemskt praktisk
(eller igentligen var det min mammas men jag fick använda den eftersom hon aldrig gjorde det)
vet ni var man kan köpa en ganska billigt?
(det var inte jag som hade sönder den och enligt reglerna
'den som hadde sönder den betalar den', men jag vill inte vara till så stort besvär
om det är dyrt köper jag väl den själv)
själv använder jag en glasburk som jag har en tygbit med gummisnodd runt öppningen. fungerar väldigt bra.
Fick min i julklapp, inköpt på hälsokosten. Kanske inte den billigaste kan man gissa, men där finns de att köpa i alla fall!
// Wilma
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.