Full version: Hallonbuskage
viso05
På vår hyrda tomt finns ett stort hallonbuskage. Vad ska vi göra med det? Vi vet inget om hallon men försökte rensa ur lite förra året men det gick inte så bra. Vet inte om det är vilda eller inte. Max 10 bär blev det förra året och jag tror det stått orört minst 10 år.
Hjälp
noora
De flesta hallon gör bär på fjolårsskott. Dvs de skott som växte upp förra året ger bär i år, och de skott som växter upp i år kommer att ge bär nästa år. De skott som gav bär förra året kan du däremot klippa bort.

Det du kan göra nu är alltså att klippa bort skott som burit gav förra året för att ge mer plats åt de skott som ska ge bär i år. Ofta ser man skillnad genom att de som gav bär är "greniga" i toppen, medan de "nya" skotten från förra året är ogrenade. De "nya" skotten brukar även se friskare ut längst ner, och om du råkar klippa av dem ser du att de är "färska" innuti till skillnad från de gamla torra skotten som gav bär förra året. Detta kan göras lite när som helst på våren, men gärna innan årets nya skott börjar dyka upp eftersom de är ganska känsliga i början och kan bli skadade om man "rotar runt" bland dem. Ännu bättre är att göra det på hösten efter skörden, då man lättare ser skillnad på nya och gamla skott.

Sedan kan man försöka hålla efter allt ogräs bland hallonen. Då får man vara försiktig så att man inte rensar bort årets nya hallonskott (de som ska ge bär nästa år). Har man gräsklipp kan man lägga det mellan hallonen för att kväva ogräset och hålla kvar fukten.

Gödsel är säkert också bra, men det får någotn annan berätta mer om eftersom jag själv är lite osäker på exakt när gödslingen ska ske wink.gif
KURT
I många fall kan man "renovera" gamla misskötta bärbuskar, och få dem att ge bär igen. Men just hallon brukar inte fungera så bra. Äldre hallonbuskar är ALLTID infekterade med virus, som avsevärt minskar skörden. Så om det inte är på något sätt unika hallon (smakmässigt) så brukar det vara bättre att köpa nya plantor, virusfria.
noora
Vad har dessa hallonvirus för symptom?
Åsa, mälardalen zon 2
Virus på hallon ger inte så markanta symptom, symptomen kan vara att de ger färre bär, mindre bär, bär som lätt trillar sönder etv.
Immix
Kan man plantera nya buskar på samma ställe eller är det risk att de smittas med viruset då?
KURT
CITAT (Immix @ 16-02-2006, 20:09)
Kan man plantera nya buskar på samma ställe eller är det risk att de smittas med viruset då?

Vad jag vet så smittar viruset bara via insekter, inte via jorden. Så det borde gå bra. Däremot kan det alltid vara bra att gödsla lite extra, fall jorden är lite trött och saknar en del näringsämnen.

Lite odlingsråd för hallon kan du hitta här.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon