Lovade tidigare i höstas att återkomma med lite rapport om hur strömförbrukningen har sett ut i vinter. Tar även med lite andra erfarenheter som förhoppningsvis kan intressera någon.
Mina förutsättningar är alltså ett fristående 2x3 meters bubbel-innertält i glasväxthuset. Bubbeltältet är ca 180 i nock och byggt på en växthusstomme i stålrör från Ö&B med 3 nivåer hyllor på varje sida. Stommen är inklädd i bubbelplast och står på ett plywoodgolv på 5 cm tjocka frigolitskivor. Glasväxthuset är på 10 kvm.
Fläkten är en Tropic från Bahuhaus (säljs även av Willab) Den har två effektlägen 1000 och 2000 watt. När inställd temperatur (10 grader i mitt fall) är uppnådd stängs värmen av men fläkten fortsätter att gå för att cirkulera luften.
Det har visat sig att 1000 watt räcker så länge utomhustemperaturen inte sjunker under -10. Blir det kallare så får jag ställa om den till 2000 watt. Rent teoretiskt skulle man ju kunna ha den på 2000 hela tiden eftersom teromstaten borde se till att den inte drar mer än nödvändigt men i praktiken har det visat sig gå åt mindre ström om den går på 1000 watt när så är möjligt.
Nåväl, över till förbrukningen. Jag har mätt ungefär 2-3 gånger i månaden och förbrukningen har varierat mellan 0,8 - 1,3 kwh. Nu på våren när solen börjar lysa märker jag att förbrukningen sjunker. Solens värme tar hand om en stor del av uppvärmningen dagtid.
Om man skulle ta ett genomsnitt hittills så är det nog rimligt att räkna med 1kwh vilket ger en ungefärlig måndaskostnad på 750 kr om man betalar 1 kr/kwh.
Inte helt billigt alltså, på fem måndaer blir det 3750kr. Lägg ner hälften av de pengarna på att förbättra isoleringen så spar man nog igen det rätt snabbt. Ett alternativ är ju att minska utrymmet, då drar det ju givetvis mindre ström (har ni hört talas om någon som har minskat växthusutrymme? Nä, tänkte väl det).
Till nästa år kommer jag att byta ut gaveln med dörren mot en fast vägg i plywood (troligen isolerad med "frigolit") och med tätad dörr på gångjärn.
Har märkt att just "dörren" är en stor bov vad gäller otätheter dessutom är det bökigt att ta sig igenom en sladdrig dörr. Kommer nog även att bli dubbel bubbelplast i taket, alt. så sätter jag ett lager bubbelplast i glastaket ovanför för att behålla värmen i glashuset lite längre.
Min variant med att ha ett fristående bubbelplast-tält inuti glashuset tror jag har varit smart. Glashuset har då fungerat som en skyddande extra klimatzon mellan bubbelhuset och yttervärlden där temperaturen har legat 5-10 grader varmare än utomhus (utmärkt att förvara vårlökar för drivning, en stor lagerhägg i kruka mm). Ett takfönster med atuomatisk öppnare i själva bubbeltältet är dock ett måste till nästa år. Det blir varmt när solen lyser...
Summerar Kattis som har kommit halvvägs i första vintern/året med växthus